Results overview: Found 22 records in 0.02 seconds.
Articles, 12 records found
Research literature, 7 records found
Course materials, 3 records found
Articles 12 records found  1 - 10next  jump to record:
1.
10 p, 279.3 KB Validation of a Portable Fluorescence Spectroscopy System to Monitor Heat Damage in Industrially Processed Milk / Alvarado Mamani, Ulises (Universidad Nacional Del Altiplano. Escuela Profesional de Ingeniería Agroindustrial) ; Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ; Arango, Oscar (Universidad de Nariño (Colòmbia)) ; Saldo Periago, Jordi (Universidad UTE. Centro de Investigación de Alimentos) ; Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA))
Heat treatments play a critical role in ensuring the safety and preservation of milk, but it can affect its nutritional and sensory properties. The present paper proposes the use of a portable system based on fluorescence spectroscopy as an alternative method for the quantification of four thermal damage markers at once (hydroxymethylfurfural, sulfhydryl groups, ascorbic acid, and riboflavin). [...]
2024 - 10.3390/foods13050780
Foods, Vol. 13 (march 2024)  
2.
15 p, 2.1 MB Synchronous Front-Face Fluorescence Spectra : A Review of Milk Fluorophores / Freire, Paulina (California State University. Department of Food Science and Nutrition) ; Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ; Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA))
Milk is subjected to different industrial processes, provoking significant physicochemical modifications that impact milk's functional properties. As a rapid and in-line method, front-face fluorescence can be used to characterize milk instead of conventional analytical tests. [...]
2024 - 10.3390/foods13050812
Foods, Vol. 13 (march 2024)  
3.
13 p, 1.8 MB Inline Determination of the Gel Elastic Modulus During Milk Coagulation Using a Multifiber Optical Probe / Villaquiran Samboni, Zulma Yizeth (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ; Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Arango, Oscar (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA)) ; Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA)) ;
From a state-of-the-art point of view, it is currently possible to optically monitor the enzymatic coagulation of milk for real time estimation of the elastic modulus to cut the gel at optimum gel firmness. [...]
Springer New York, 2024 - 10.1007/s11947-023-03294-9
Food and Bioprocess Technology  
4.
13 p, 2.1 MB Thermal Denaturation of Milk Whey Proteins : A Comprehensive Review on Rapid Quantification Methods Being Studied, Developed and Implemented / Freire, Paulina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Zambrano Olarte, Allison D. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA))
Heat treatment of milk signifies a certain degree of protein denaturation, which modifies the functional properties of dairy products. Traditional methods for detecting and quantifying the denaturation of whey proteins are slow, complex and require sample preparation and qualified staff. [...]
2022 - 10.3390/dairy3030036
Dairy, Vol. 3 Núm. 3 (2022) , p. 500-512  
5.
10 p, 1.2 MB Developing an optical backscatter method for determining casein micelle particle size in heated milk / Taterka, Heather (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ; Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ; Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA))
A plethora of different factors, such as heat treatment, pH, soluble calcium and phosphate concentrations, colloidal calcium phosphate, ionic strength, redox potential, etc. , affect functionally of critical milk components such as casein micelles, fat globules and whey proteins. [...]
2022 - 10.1016/j.foodres.2022.111745
Food Research International, Vol. 161 (november 2022) , p. 111745  
6.
8 p, 781.7 KB Tryptophan front-face fluorescence and functional properties of whey : A preliminary study / Teng, Yu Ting (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Freire, Paulina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Castillo, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
This study investigated the potential of front-face fluorescence spectroscopy to predict the functional properties of whey. Whey has a commercial interest due to its excellent nutritional value and versatile functional properties. [...]
2022 - 10.1016/j.lwt.2022.113589
LWT, Vol. 163 (June 2022) , art. 113589  
7.
15 p, 2.5 MB Rennet-Induced Casein Micelle Aggregation Models : a Review / Salvador, Daniel (National University of Trujillo. Department of Agroindustrial Science) ; Acosta, Yoseli (National University of Trujillo. School of Agroindustrial Engineering) ; Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA)) ; Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA))
Two phases are generally recognized in the enzymatic coagulation of milk: hydrolysis and aggregation, although nowadays more and more researchers consider the non-enzymatic phase to actually be a stage of gel formation made up of two sub-stages: micellar aggregation and hardening of the three-dimensional network of para-κ-casein. [...]
2022 - 10.3390/foods11091243
Foods, Vol. 11 Núm. 9 (2022) , p. 1243  
8.
7 p, 988.7 KB An in-line optical technology to control the emulsification degree in a continuous industrial emulsifier for meat sausage production / González Martínez, Zulay Estefanía (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA)) ; Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA)) ; Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA)) ; Mor-Mur i Francesch, Montserrat (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
The stability of comminuted products plays an important role in the economy of meat industries. Proper formulation and the establishment of suitable emulsification conditions can significantly contribute to cooking losses control. [...]
2021 - 10.1016/j.lwt.2020.110562
LWT, Vol. 137 (Febrer 2021)  
9.
8 p, 1.9 MB Effectiveness of enzymatic treatment for reducing dairy fouling at pilot-plant scale under real cleaning conditions / Guerrero-Navarro, Alfons Eduard (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ríos-Castillo, Abel Guillermo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ripolles-Avila, Carolina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ; Hascoët, Anne-Sophie (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Felipe Cuyàs, Xavier (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ; Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Conventional cleaning with chemical products uses a substantial amount of water and energy to clean the fouling related to dairy production, resulting in significant economic costs. We evaluated an enzymatic treatment based on the use of protease and amylase to clean dairy fouling generated in an indirect plate heat exchanger and the spray dryer equipment of a pilot plant, representing real cleaning conditions in the dairy industry. [...]
2022 - 10.1016/j.lwt.2021.112634
LWT, Vol. 154 (15 2022) , p. 112634  
10.
9 p, 2.6 MB Prediction of riboflavin and ascorbic acid concentrations in skimmed heat-treated milk using front-face fluorescence spectroscopy / Alvarado Mamani, Ulises (Universidad Nacional Del Altiplano. Escuela Professional de Ingeniería Agroindustrial) ; Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ; Arango, Oscar (Universidad de Nariño (Colòmbia)) ; Saldo Periago, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ; Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA))
The objective of this work was to obtain degradation kinetic models of riboflavin and ascorbic acid, and to evaluate the potential of front-face fluorescence (FFF) spectroscopy to predict their concentration in milk after thermal processing. [...]
2022 - 10.1016/j.jfoodeng.2021.110869
Journal of Food Engineering, Vol. 318 (april 2022) , p. 110869  

Articles : 12 records found   1 - 10next  jump to record:
Research literature 7 records found  
1.
Synchronous Front-Face fluorescence of milk and whey as an analytical tool for assessing technological functionality of whey / Freire, Paulina ; Castillo Zambudio, Manuel, dir. ; Zamora, Anna, dir.
El xerigot, que és el principal subproducte de la indústria làctica, conté proteïnes que tenen interès comercial degut al seu valor nutritiu i versàtils propietats funcionals. No obstant, els tractaments tèrmics de la llet i altres processos industrials poden desnaturalitzar les proteïnes i afectar las seves propietats. [...]
El suero es el principal sub producto de la industria láctea. Sus proteínas tienen interés comercial por su valor nutritivo y sus versátiles propiedades funcionales. No obstante, los tratamientos térmicos de la leche y otros procesos industriales pueden desnaturalizar las proteínas y afectar a sus propiedades. [...]
Whey is the major by-product of the dairy industry. Its proteins have a commercial interest due to their nutritional value and versatile functional properties. However, milk heat treatments and other processes could denature whey proteins affecting proteins' attributes. [...]

2022  
2.
42 p, 1.2 MB Evaluación de una sonda multifibra para la determinación óptica en línea del módulo elástico del gel durante la elaboración de queso / Villaquiran Samboni, Zulma Yizeth ; Castillo Zambudio, Manuel, dir. ; Arango, Oscar, dir. ; Zamora, Anna, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Actualmente es posible monitorizar la coagulación enzimática de la leche utilizando fibras ópticas de dispersión de luz NIR, sin embargo, la configuración de estas resulta relativamente costosa, por lo tanto, el objetivo de este trabajo fue evaluar una sonda multifibra de bajo coste para la determinación óptica del módulo elástico del gel (G') durante la elaboración de queso, utilizando el modelo de predicción propuesto por Arango y Castillo (2018). [...]
2020
Màster Universitari en Qualitat d'Aliments d'Origen Animal [1364]  
3.
32 p, 723.0 KB Application of front-face fluorescence spectroscopy as a toolfor evaluating the functional properties of whey / Ting Teng, Yu ; Castillo Zambudio, Manuel, dir. ; Zamora, Anna, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
This study investigated the feasibility of front-face fluorescence spectroscopy to predict the functional properties of whey. Whey has a commercial interest due to its excellent nutritional value and versatile functional properties, while its attributes depend dramatically on heat treatment, which may alter its suitability for different food applications. [...]
2021
Màster Universitari en Qualitat d'Aliments d'Origen Animal [1364]  
4.
36 p, 1.1 MB Efecto de las concentraciones de grasa y proteína en la determinación del pH mediante dispersión de luz en la elaboración de yogur / Benavides Guerrero, Roxana ; Castillo Zambudio, Manuel, dir. ; Zamora, Anna, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
La producción de yogur a nivel industrial se controla mediante la medición de muestras discontinuas de pH cada 10-15 min, lo que presenta inconvenientes logísticos e higiénicos. Arango (2015) propuso sendos modelos matemáticos que permiten la estimación in-line del pH y del módulo elástico (G') durante la fermentación de yogur, usando la ratio de dispersión de luz NIR a 880 nm. [...]
2022
Màster Universitari en Qualitat d'Aliments d'Origen Animal [1364]  
5.
52 p, 630.3 KB La poesía en el aula de secundaria / Ramírez Zamora, Anna ; Cánovas Hernández, Germán, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Filologia Espanyola) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres
En el bloque teórico de esta investigación se analiza el papel de la poesía en el aula de Secundaria, analizando libros de texto actuales, la importancia de enseñar la poesía en las aulas y las propuestas más innovadoras, originales y creativas que se han propuesto a lo largo del tiempo. [...]
Al bloc teòric d'aquesta recerca s'analitza el paper de la poesia a l'aula de Secundària, analitzant libres de text actuals, la importància d'ensenyar la poesia a les aules i les propostes més innovadores, originals i creatives que s'han proposat al llarg del temps. [...]

2019
Grau en Llengua i Literatura Espanyoles [808]  
6.
111 p, 2.2 MB Application of native fluorescence tracers for quick evaluation of thermal damage in milk / Ayala Zárate, Olga Noemí ; Castillo Zambudio, Manuel, dir. ; Saldo Periago, Jordi, dir. ; Zamora, Anna, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
Durant el processament industrial de la llet són aplicats diferents tractaments tèrmics per tal d'ampliar la seva vida útil. Malgrat això, les propietats organolèptiques, funcionals i nutritives de la llet poden ser alterades degut a aquests tractaments. [...]
Durante el procesamiento industrial de la leche se aplican diferentes tratamientos térmicos para prolongar su vida útil. Sin embargo, las propiedades organolépticas, funcionales y nutricionales de la leche pueden verse alteradas debido a estos tratamientos térmicos. [...]
Different heat treatments are applied in milk during industrial processing in order to extend its shelf-life. However, organoleptic, functional and nutritional properties of milk can be altered by those treatments. [...]

Cerdanyola del Vallès : Universitat Autònoma de Barcelona, 2018.  
7.
281 p, 8.4 MB Ultra-high pressure homogenisation of milk : effects on cheese-making / Zamora, Anna ; Trujillo, Antonio-José, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
El objetivo de la tesis fue evaluar la aptitud tecnológica de la leche tratada por ultra alta presión homogenización (UHPH) como alternativa a la pasteurización en el tratamiento de higienización de la leche para la obtención de queso fresco. [...]
Among the emerging technologies for minimal food-processing, ultra-high pressure homogenisation (UHPH) is a promising technology for liquid foods such as milk owing to the fact that (a) it is a continuous process, (b) it performs two separated processes at once, i. [...]

Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, 2010  

Course materials 3 records found  
1.
7 p, 116.5 KB Mètodes de Processament d'Aliments II [103556] / Castillo Zambudio, Manuel ; Capellas Puig, Marta ; Trujillo Mesa, Antonio Jose ; Yuste Puigvert, Josep ; Zamora Viladomiu, Anna ; Saldo Periago, Jordi ; Moral Vico, Antonio Javier ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
L'assignatura de tercer curs "Mètodes de Processament D'Aliments II" s'imparteix en el segon semestre del grau de Ciència i Tecnologia dels Aliments de la UAB. L'objectiu formatiu general de l'assignatura és proporcionar a l'alumne les capacitats transversals i específiques dels aspectes teòrics de diferents processos tecnològics emprats habitualment a la indústria alimentària, amb la finalitat de conservar i transformar els aliments, sense entrar a detallar el processament d'aliments en concret, ja que aquest estudi es realitza, amb major grau d'aprofundiment, en les assignatures 1 d'aliments en concret, ja que aquest estudi es realitza, amb major grau d'aprofundiment, en les assignatures optatives de quart curs que es refereixen a les tecnologies de primeres matèries específiques. [...]
The third year course "Food Processing II" is taught in the second semester of the UAB degree of Food Science and Technology. The general training objective is to provide the student with the transversal and specific capacities of the theoretical aspects of different technological processes commonly used in the food industry, in order to preserve and transform foods, without entering into detailed processing of foods specifically, since this study is carried out, with a greater degree of deepening, in the fourth year optional course that refer to the technologies 1 carried out, with a greater degree of deepening, in the fourth year optional course that refer to the technologies of specific raw materials. [...]
La asignatura de tercer curso "Métodos de Procesamiento de Alimentos II" se imparte en el segundo semestre del grado de Ciencia y Tecnología de los Alimentos de la UAB. El objetivo formativo general de la asignatura es proporcionar al alumno las capacidades transversales y específicas de los aspectos teóricos de diferentes procesos tecnológicos empleados habitualmente en la industria alimentaria, con el fin de conservar y transformar los alimentos, sin entrar a detallar el procesado de alimentos en concreto, ya que este estudio se realiza, con mayor profundidad, en las asignaturas optativas de 1 alimentos en concreto, ya que este estudio se realiza, con mayor profundidad, en las asignaturas optativas de cuarto curso que se refieren a las tecnologías de materias primas específicas. [...]

2023-24
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documents
2.
6 p, 112.4 KB Ous i Ovoproductes [102646] / Trujillo Mesa, Antonio Jose ; Barroeta, Ana Cristina ; Zamora Viladomiu, Anna ; Grau Noguer, Eduard ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
L'assignatura d'Ous i Ovorproductes és una assignatura optativa i pertany a la matèria Tecnologia dels Aliments. Aquesta assignatura, de finalitat orientativa cap a l'especialització en futures activitats professionals, complementa la formació de les assignatures de Mètodes de processament d'aliments I i II, i Pràctiques de Planta Pilot. [...]
The course Eggs and Egg Products is an optional course and belongs to the subject Food Technology. This course, which is intended as an orientation towards specialisation in future professional activities, complements the training of the courses Food Processing Methods I and II, and Pilot Plant Practices. [...]
La asignatura de Huevos y Ovoproductes es una asignatura optativa y pertenece a la materia Tecnología de los Alimentos. Esta asignatura, de finalidad orientativa hacia la especialización en futuras actividades profesionales, complementa la formación de las asignaturas de Métodos de procesamiento de alimentos Y e iI, y Prácticas de Planta Piloto. [...]

2023-24
Grau en Veterinària [955]
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documents
3.
7 p, 130.5 KB Ous i Ovoproductes [102646] / Barroeta, Ana Cristina ; Grau Noguer, Eduard ; Trujillo, Antonio-José ; Zamora, Anna ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
L'assignatura "Ous i ovoproductes" és una assignatura optativa de la Matèria "Tecnologia dels aliments" que pretén donar una visió global dels aspectes més importants en la producció, conservació i transformació dels ous.
2022-23
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documents

See also: similar author names
1 Zamora, A.
7 Zamora, Alberto
1 Zamora, Alonso
5 Zamora, Anna,
1 Zamora, Antonio
Interested in being notified about new results for this query?
Set up a personal email alert or subscribe to the RSS feed.