1.
|
10 p, 279.3 KB |
Validation of a Portable Fluorescence Spectroscopy System to Monitor Heat Damage in Industrially Processed Milk
/
Alvarado Mamani, Ulises (Universidad Nacional Del Altiplano. Escuela Profesional de Ingeniería Agroindustrial) ;
Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ;
Arango, Oscar (Universidad de Nariño (Colòmbia)) ;
Saldo Periago, Jordi (Universidad UTE. Centro de Investigación de Alimentos) ;
Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA))
Heat treatments play a critical role in ensuring the safety and preservation of milk, but it can affect its nutritional and sensory properties. The present paper proposes the use of a portable system based on fluorescence spectroscopy as an alternative method for the quantification of four thermal damage markers at once (hydroxymethylfurfural, sulfhydryl groups, ascorbic acid, and riboflavin). [...]
2024 - 10.3390/foods13050780
Foods, Vol. 13 (march 2024)
|
|
2.
|
|
3.
|
|
4.
|
13 p, 2.1 MB |
Thermal Denaturation of Milk Whey Proteins : A Comprehensive Review on Rapid Quantification Methods Being Studied, Developed and Implemented
/
Freire, Paulina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ;
Zambrano Olarte, Allison D. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ;
Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ;
Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA))
Heat treatment of milk signifies a certain degree of protein denaturation, which modifies the functional properties of dairy products. Traditional methods for detecting and quantifying the denaturation of whey proteins are slow, complex and require sample preparation and qualified staff. [...]
2022 - 10.3390/dairy3030036
Dairy, Vol. 3 Núm. 3 (2022) , p. 500-512
|
|
5.
|
10 p, 1.2 MB |
Developing an optical backscatter method for determining casein micelle particle size in heated milk
/
Taterka, Heather (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ;
Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ;
Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA))
A plethora of different factors, such as heat treatment, pH, soluble calcium and phosphate concentrations, colloidal calcium phosphate, ionic strength, redox potential, etc. , affect functionally of critical milk components such as casein micelles, fat globules and whey proteins. [...]
2022 - 10.1016/j.foodres.2022.111745
Food Research International, Vol. 161 (november 2022) , p. 111745
|
|
6.
|
|
7.
|
15 p, 2.5 MB |
Rennet-Induced Casein Micelle Aggregation Models : a Review
/
Salvador, Daniel (National University of Trujillo. Department of Agroindustrial Science) ;
Acosta, Yoseli (National University of Trujillo. School of Agroindustrial Engineering) ;
Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA)) ;
Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA))
Two phases are generally recognized in the enzymatic coagulation of milk: hydrolysis and aggregation, although nowadays more and more researchers consider the non-enzymatic phase to actually be a stage of gel formation made up of two sub-stages: micellar aggregation and hardening of the three-dimensional network of para-κ-casein. [...]
2022 - 10.3390/foods11091243
Foods, Vol. 11 Núm. 9 (2022) , p. 1243
|
|
8.
|
|
9.
|
8 p, 1.9 MB |
Effectiveness of enzymatic treatment for reducing dairy fouling at pilot-plant scale under real cleaning conditions
/
Guerrero-Navarro, Alfons Eduard (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ;
Ríos-Castillo, Abel Guillermo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ;
Ripolles-Avila, Carolina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ;
Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ;
Hascoët, Anne-Sophie (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ;
Felipe Cuyàs, Xavier (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ;
Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ;
Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Conventional cleaning with chemical products uses a substantial amount of water and energy to clean the fouling related to dairy production, resulting in significant economic costs. We evaluated an enzymatic treatment based on the use of protease and amylase to clean dairy fouling generated in an indirect plate heat exchanger and the spray dryer equipment of a pilot plant, representing real cleaning conditions in the dairy industry. [...]
2022 - 10.1016/j.lwt.2021.112634
LWT, Vol. 154 (15 2022) , p. 112634
|
|
10.
|
9 p, 2.6 MB |
Prediction of riboflavin and ascorbic acid concentrations in skimmed heat-treated milk using front-face fluorescence spectroscopy
/
Alvarado Mamani, Ulises (Universidad Nacional Del Altiplano. Escuela Professional de Ingeniería Agroindustrial) ;
Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ;
Arango, Oscar (Universidad de Nariño (Colòmbia)) ;
Saldo Periago, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ;
Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA))
The objective of this work was to obtain degradation kinetic models of riboflavin and ascorbic acid, and to evaluate the potential of front-face fluorescence (FFF) spectroscopy to predict their concentration in milk after thermal processing. [...]
2022 - 10.1016/j.jfoodeng.2021.110869
Journal of Food Engineering, Vol. 318 (april 2022) , p. 110869
|
|