Results overview: Found 9 records in 0.02 seconds.
Articles, 8 records found
Research literature, 1 records found
Personal and institutional archives, 3 records found
Articles 8 records found  
1.
13 p, 2.1 MB Modulation of adrenocorticotrophin hormone (ACTH)-induced expression of stress-related genes by PUFA in inter-renal cells from European sea bass (Dicentrarchus labrax) / Montero, Daniel (Universidad de Las Palmas de Gran Canaria) ; Terova, Genciana (Università degli Studi dell'Insubria. Dipartimento di Biotecnologie e Scienze della Vita) ; Rimoldi, Simona (Università degli Studi dell'Insubria. Dipartimento di Biotecnologie e Scienze della Vita) ; Tort Bardolet, Lluís (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Negrin, Davinia (Universidad de Las Palmas de Gran Canaria) ; Zamorano, María Jesús (Universidad de Las Palmas de Gran Canaria) ; Izquierdo, Marisol (Universidad de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC))
Dietary fatty acids have been shown to exert a clear effect on the stress response, modulating the release of cortisol. The role of fatty acids on the expression of steroidogenic genes has been described in mammals, but little is known in fish. [...]
2015 - 10.1017/jns.2015.6
Journal of nutritional science, Vol. 4 (May 2015) , e16  
2.
11 p, 491.0 KB Re-esterified Palm Oils, Compared to Native Palm Oil, do not Alter Fat Absorption, Postprandial Lipemia or Growth Performance in Broiler Chicks / Vilarrasa, E. ; Tres, A. ; Bayés-García, L. ; Parella, T. (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Ressonància Magnètica Nuclear) ; Esteve-Garcia, E. ; Barroeta, Ana Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Re-esterified palm oils are obtained from the chemical esterification of palm acid oils (rich in free fatty acids) with glycerol, both economically interesting by-products from oil refining and biodiesel industries, respectively. [...]
2014 - 10.1007/s11745-014-3920-9
Lipids, Vol. 49 (june 2014) , p. 795-805  
3.
15 p, 1.6 MB From SNP co-association to RNA co-expression : novel insights into gene networks for intramuscular fatty acid composition in porcine / Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ballester Devis, Maria (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Fortes, Marina R. S. (The University of Queensland. Center for Animal Science) ; Esteve Codina, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Castelló, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Noguera Jiménez, José Luis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Fernández Ávila, Ana Isabel (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria) ; Pérez-Enciso, Miguel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Reverter, Antonio (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation. Division of Animal, Food and Health Sciences) ; Folch Albareda, Josep Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Background: Fatty acids (FA) play a critical role in energy homeostasis and metabolic diseases; in the context of livestock species, their profile also impacts on meat quality for healthy human consumption. [...]
2014 - 10.1186/1471-2164-15-232
BMC Genomics, Vol. 15 N. 232 (March 2014) , p. 1-15  
4.
21 p, 1.2 MB Increase of geometrical and positional fatty acid isomers in dark meat from broilers fed heated oils / Bou, R. ; Codony, R. ; Tres, A. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciències Animals i dels Aliments) ; Guardiola, F.
Oxidation of polyunsaturated fatty acids leads to primary and secondary oxidation products. Compounds and amounts of these products vary, depending on the oxidative conditions. As these oxidation products have different absorption and biological effects, we performed two different heating treatments on sunflower oil. [...]
2005
Poultry Science, juliol 2005  
5.
13 p, 2.9 MB Cell survival during complete nutrient deprivation depends on lipid droplet-fueled beta-oxidation of fatty acids / Gonzalez Cabodevilla, Ainara (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Neurociències) ; Sanchez Caballero, Laura (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Neurociències) ; Nintou, Eleni (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Neurociències) ; Georgieva Boiadjieva ,Violeta (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Neurociències) ; Picatoste Ramón, Fernando (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Neurociències) ; Gubern Burset, Albert (Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut) ; Claro Izaguirre, Enrique (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i Biologia Molecular)
Cells exposed to stress of different origins synthesize triacylglycerols and generate lipid droplets (LD), but the physiological relevance of this response is uncertain. Using complete nutrient deprivation of cells in culture as a simple model of stress, we have addressed whether LD biogenesis has a protective role in cells committed to die. [...]
2013 - 10.1074/jbc.M113.466656
The Journal of biological chemistry, Vol. 288, Num. 39 (September 2013) , p. 27777-27788  
6.
12 p, 853.4 KB Lipid droplet biogenesis induced by stress involves triacylglycerol synthesis that depends on group VIA phospholipase A2 / Gubern Burset, Albert (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Neurociències) ; Barceló Torns, Miquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Neurociències) ; Casas, Javier (Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Biología y Genética Molecular) ; Barneda, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Neurociències) ; Masgrau Juanola, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i Biologia Molecular) ; Picatoste Ramón, Fernando (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Neurociències) ; Balsinde, Jesús (Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Biología y Genética Molecular) ; Balboa María A. (Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Biología y Genética Molecular) ; Claro Izaguirre, Enrique (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i Biologia Molecular)
This work investigates the metabolic origin of triacylglycerol (TAG) formed during lipid droplet (LD) biogenesis induced by stress. Cytotoxic inhibitors of fatty acid synthase induced TAG synthesis and LD biogenesis in CHO-K1 cells, in the absence of external sources of fatty acids. [...]
2009 - 10.1074/jbc.M806173200
The Journal of biological chemistry, Vol. 284, Num. 9 (2009) , p. 5697-56708  
7.
6 p, 2.4 MB Ácidos grasos esenciales en el perro (II) : aplicaciones clínicas / Crespo, N. (Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat de Nutrició i Alimentació Animal) ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Este artículo de revisión hace referencia a las posibles aplicaciones clínicas de los ácidos grasos esenciales (AGE) en la medicina veterinaria. Se revisan tanto sus usos terapéuticos como profilácticos en diversas patologías y se pretenden explicar los mecanismos mediante los cuales realizan sus efectos beneficiosos.
This review article refers to the applications of the essential fatty acids in veterinary medicine. The thera- peutic and prophylactic effects of essential fatty acids in several pathologies are reviewed and the mechanisms by which they provide their beneficial effects are explained.

1997
Clínica veterinaria de pequeños animales, Vol. 17, Núm. 3 (Julio-Septiembre 1997) , p. 187-192  
8.
6 p, 2.4 MB Ácidos grasos esenciales en el perro (I) : generalidades y mecanismo de acción / Crespo, N. (Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat de Nutrició i Alimentació Animal) ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
En este artículo de revisión se hace referencia a las generalidades de los ácidos grasos esenciales, sus diferentes familias, su síntesis y metabolismo. Así mismo, se revisan los diferentes procesos en los cuales se ven implicados, con objeto de entender cuáles podrían ser sus posibles aplicaciones a nivel clínico.
This review article refers to the general traits of essential fatty acids, their different famílies, synthesis and metabolismo Even so, the different processes in which they are involved are reviewed, with the object of understanding which could be their clinical applications.

1997
Clínica veterinaria de pequeños animales, Vol. 17, Núm. 3 (Julio-Septiembre 1997) , p. 177-184  

Research literature 1 records found  
1.
243 p, 10.2 MB Functional genomics and candidate genes for meat quality traits in pigs / Corominas Galbany, Jordi ; Folch Albareda, Josep Maria, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ballester Devis, Maria, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
El cerdo es la especie doméstica más importante económicamente, no solo por ser la principal fuente de carne en la dieta humana, sino también por su papel como modelo animal para la investigación biomédica. [...]
Pig is one of the most economically important domestic species, since they have been extensively used not only as the major human meat source, but also for biomedical research. A good understanding of the molecular mechanisms affecting meat quality traits in pigs is essential for obtaining meat with a fatty acids profile more in line with public health recommendations without affecting the production yield. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2014  

Personal and institutional archives 3 records found  
1.
21 p, 1.2 MB Increase of geometrical and positional fatty acid isomers in dark meat from broilers fed heated oils / Bou, R. ; Codony, R. ; Tres, A. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciències Animals i dels Aliments) ; Guardiola, F.
Oxidation of polyunsaturated fatty acids leads to primary and secondary oxidation products. Compounds and amounts of these products vary, depending on the oxidative conditions. As these oxidation products have different absorption and biological effects, we performed two different heating treatments on sunflower oil. [...]
2005
Poultry Science, juliol 2005  
2.
6 p, 2.4 MB Ácidos grasos esenciales en el perro (II) : aplicaciones clínicas / Crespo, N. (Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat de Nutrició i Alimentació Animal) ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Este artículo de revisión hace referencia a las posibles aplicaciones clínicas de los ácidos grasos esenciales (AGE) en la medicina veterinaria. Se revisan tanto sus usos terapéuticos como profilácticos en diversas patologías y se pretenden explicar los mecanismos mediante los cuales realizan sus efectos beneficiosos.
This review article refers to the applications of the essential fatty acids in veterinary medicine. The thera- peutic and prophylactic effects of essential fatty acids in several pathologies are reviewed and the mechanisms by which they provide their beneficial effects are explained.

1997
Clínica veterinaria de pequeños animales, Vol. 17, Núm. 3 (Julio-Septiembre 1997) , p. 187-192  
3.
6 p, 2.4 MB Ácidos grasos esenciales en el perro (I) : generalidades y mecanismo de acción / Crespo, N. (Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat de Nutrició i Alimentació Animal) ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
En este artículo de revisión se hace referencia a las generalidades de los ácidos grasos esenciales, sus diferentes familias, su síntesis y metabolismo. Así mismo, se revisan los diferentes procesos en los cuales se ven implicados, con objeto de entender cuáles podrían ser sus posibles aplicaciones a nivel clínico.
This review article refers to the general traits of essential fatty acids, their different famílies, synthesis and metabolismo Even so, the different processes in which they are involved are reviewed, with the object of understanding which could be their clinical applications.

1997
Clínica veterinaria de pequeños animales, Vol. 17, Núm. 3 (Julio-Septiembre 1997) , p. 177-184  

Interested in being notified about new results for this query?
Set up a personal email alert or subscribe to the RSS feed.