Results overview: Found 6 records in 0.02 seconds.
Articles, 5 records found
Graphic and multimedia documents, 1 records found
Personal and institutional archives, 1 records found
Articles 5 records found  
1.
41 p, 8.2 MB Salt or fish (or salted fish)? The Bronze Age specialised sites along the Tyrrhenian coast of Central Italy : new insights from Caprolace settlement / Alessandri, Luca (Rijksuniversiteit Groningen) ; Achino, Katia Francesca (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Attema, Peter A. J. (Rijksuniversiteit Groningen) ; Nascimento, Majoi (Florida Institute of Technology) ; Gatta, Maurizio (University of York. Department of Archaeology) ; Rolfo, Mario Federico (Università degli Studi di Roma "Tor Vergata". Dipartimento di Storia, Patrimonio Culturale, Formazione e Società) ; Sevink, Jan (Universiteit van Amsterdam) ; Sottili, Gianluca (Sapienza Università di Roma) ; Gorp, Wouter van (Rijksuniversiteit Groningen)
In 2017, an excavation led by the Groningen Institute of Archaeology and in collaboration with the Tor Vergata University of Rome, took place on two small islands in the Caprolace lagoon (Sabaudia, Italy), where Middle Bronze Age layers had previously been reported. [...]
2019 - 10.1371/journal.pone.0224435
PloS one, Vol. 14, núm. 11 (2019) , p. e0224435  
2.
24 p, 195.8 KB Fuentes lexicográficas para la historia de la alimentación y del fraude alimentario en la España del siglo XIX / Gutiérrez Rodilla, Bertha M. (Universidad de Salamanca)
La "nueva" historia de la alimentación, que desde las últimas décadas del siglo XX avanza con paso firme hasta la actualidad, ha ido incorporando enfoques, métodos de trabajo y fuentes, a la vez que diversificando sus centros de interés. [...]
The new history of food, which began in the last decades of the 20th century and continues to gain in strength, increasingly contributes novel approaches, working methods and sources to its field of study and diversifies its areas of interest. [...]

2018
Dynamis : Acta Hispanica ad Medicinae Scientiarumque. Historiam Illustrandam, Vol. 38 Núm. 1 (2018) , p. 87-110 (Dossier)  
3.
51 p, 613.3 KB Economic growth and biological innovation : the development of the european dairy sector, 1865-1940 / Hernández, Ismael (Universitat Pompeu Fabra. Escola Superior de Ciències Socials i de l'Empresa) ; Pujol, Josep (Pujol Andreu) (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica)
In this article we discuss an aspect of economic growth that has not been the subject of much consideration in economic and agrarian history to date: the effect of biological innovations on farming development between the mid nineteenth century and the 1930s. [...]
Cambridge: Cambridge University Press, 2016 - 10.1017/S0956793316000042
Rural history, Vol. 27 Núm. 2 (10 2016) , p. 187-212  
4.
22 p, 224.8 KB Milk, social acceptance of a new food in Europe : Catalonia, 19th-20th centuries / Nicolau Nos, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica) ; Pujol, Josep (Pujol Andreu) (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica) ; Hernández, Ismael (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica)
In this article we analyse the time course of the consumption of fresh milk in different regions of Europe between the 1870s and 1930s. Working from the case of Catalonia, we affirm that the increasing consumption of milk in that period must be especially linked to the spreading of new scientific knowledge in microbiology and nutrition that followed Pasteur's discoveries. [...]
2010 - 10.4321/S0211-95362010000100005
Dynamis : Acta Hispanica ad Medicinae Scientiarumque. Historiam Illustrandam, Vol. 30, Núm. (2010) , p. 119-139  
5.
23 p, 432.1 KB «Buen alimento, mejor pensamiento» : el consumo en un convento almeriense a fines del siglo XVII / Gómez Díaz, Donato
Análisis de la alimentación a través de los libros de gastos de un convento a fines del siglo XVII. Valoración de los utensilios utilizados en la cocina; los productos y especias; las bebidas, dulces y tabaco. [...]
Anàlisi de l'alimentació a través dels llibres de despeses d'un convent al final del segle XVII. Valoració de les eines utilitzades en la cuina; els productes i les espècies; les begudes, els dolços i el tabac. [...]
This article is an analysis of a XVIIth century Franciscan convent diet through some of its books of expenses. The author describes the utensils, products, spices, beverages, sweet and tobacco used in the coenobium's kitchen and he classifies the food according to hierarchies, festivities, ecological and sanitary patterns.

2002
Manuscrits, N. 20 (2002) , p. 133-155  

Graphic and multimedia documents 1 records found  
1.
768x1024, 318.6 KB Bibliografía sobre historia de la alimentación y de la gastronomía / Fàbregas i Comadran, Xavier
Se presentan en formato foto, libros en castellano y en francés (1980-2018), que tratan sobre historia de la alimentación y de la gastronomía.
Es presenten en format foto, llibres en castellà i en francès (1980-2018), que tracten sobre història de la alimentació i de la gastronomía.

2019 (Memòria gastronòmica digital)
44 documents

Personal and institutional archives 1 records found  
1.
768x1024, 318.6 KB Bibliografía sobre historia de la alimentación y de la gastronomía / Fàbregas i Comadran, Xavier
Se presentan en formato foto, libros en castellano y en francés (1980-2018), que tratan sobre historia de la alimentación y de la gastronomía.
Es presenten en format foto, llibres en castellà i en francès (1980-2018), que tracten sobre història de la alimentació i de la gastronomía.

2019 (Memòria gastronòmica digital)
44 documents

Interested in being notified about new results for this query?
Set up a personal email alert or subscribe to the RSS feed.