Resultats globals: 112 registres trobats en 0.02 segons.
Articles, 84 registres trobats
Contribucions a jornades i congressos, 2 registres trobats
Documents de recerca, 26 registres trobats
Fons personals i institucionals, 2 registres trobats
Articles 84 registres trobats  1 - 10següentfinal  anar al registre:
1.
12 p, 588.2 KB Integrating place-specific livelihood and equity outcomes into global assessments of bioenergy deployment / Creutzig, Felix (Princeton Institute for International and Regional Studies) ; Corbera, Esteve (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) ; Bolwig, Simon (Technical University of Denmark. Department of Management Engineering) ; Hunsberger, Carol (Institute of Social Studies)
Integrated assessment models suggest that the large-scale deployment of bioenergy could contribute to ambitious climate change mitigation efforts. However, such a shift would intensify the global competition for land, with possible consequences for 1. [...]
2013 - 10.1088/1748-9326/8/3/035047
Environmental Research Letters, Vol. 8, Núm. 3 (2013) , art. 35047  
2.
Dietary transitions among three contemporary hunter-gatherers across the tropics / Reyes García, Victoria (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) ; Powell, Bronwen (Pennsylvania State University) ; Díaz Reviriego, Isabel (Helmholtz Centre for Environmental Research) ; Fernández Llamazares, Álvaro (University of Helsinki) ; Gallois, Sandrine (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) ; Guèze, Maximilien (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
The diets of contemporary hunter-gatherers are diverse and highly nutritious, but are rapidly changing as these societies integrate into the market economy. Here, we analyse empirical data on the dietary patterns and sources of foods of three contemporary hunter-gatherer societies: the Baka of Cameroon (n = 160), the Tsimane’ of Bolivia (n = 124) and the Punan Tubu of Indonesia (n = 109). [...]
2019 - 10.1007%2Fs12571-018-0882-4
Food Security, Vol. 11, Issue 1 (February 2019) , p. 109-122  
3.
A CO2 optical sensor based on self-assembled metal-organic framework nanoparticles / Chocarro Ruiz, Blanca (Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia) ; Pérez Carvajal, Javier (Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia) ; Avci, Civan (Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia) ; Calvo-Lozano, Olalla (Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia) ; Alonso Carmona, Maria Isabel (Institut de Ciència de Materials de Barcelona) ; Maspoch Comamala, Daniel (Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia) ; Lechuga, Laura M. (Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia)
The development of devices for sensing and monitoring CO levels is crucial for many fields such as food packaging and for human safety indoors. Herein the fabrication of an optical CO sensor by integration of a metal-organic framework (MOF) onto bimodal optical waveguides is reported. [...]
2018 - 10.1039/c8ta02767f
Journal of materials chemistry A, Vol. 6, issue 27 (Jul. 2018) , p. 13171-13177  
4.
14 p, 183.8 KB El discurs mediàtic al voltant de la gastronomia : les narratives culinàries a la premsa catalana / Fusté Forné, Francesc (Universitat Ramon Llull) ; Masip, Pere (Universitat Ramon Llull)
L'especialització periodística es caracteritza per la narració d’uns continguts que encaixen amb els interessos de la societat. Una de les especialitzacions que més ressò ha tingut al llarg dels darrers anys és la que desenvolupa la temàtica gastronòmica. [...]
Specialist journalism consists in the narration of content related to social interests. One of the niches with the greatest impact in recent years is gastronomy. Despite the boom experienced by gastronomy on television and Internet, printed media is still a reference concerning gastronomy communication, and one of the reasons for its increasing popularity. [...]
La especialización periodística se caracteriza por la narración de unos contenidos que encajan con los intereses de la sociedad. Una de las especializaciones que ha tenido más eco a lo largo de los últimos años es la que desarrolla la temática gastronómica. [...]

2018 - 10.5565/rev/analisi.3129
Anàlisi : quaderns de comunicació i cultura, Núm. 59 (December 2018) , p. 77-90 (Articles)  
5.
14 p, 1.4 MB L’alimentaire dans la cité : anciennes périphéries et nouveaux centres / Castañer Muñoz, Esteban (Université de Perpignan Via Domitia. Centre de Recherches sur les Environnements et les Sociétés en Méditerranée)
Au XIXe siècle les activités alimentaires ont contribué avec d’autres fonctions à façonner la périphérie des villes de l’âge industriel. Abattoirs et marchés sont devenus des monuments dans le cadre d’un urbanisme disciplinaire et hygiéniste. [...]
In the 19th century, food activities, together with many other urban functions, contributed to shaping the suburbs of industrial age cities. Slaughterhouses and markets became some of the main monuments in the new hygienic and disciplinary town planning. [...]

2018 - 10.5565/rev/locus.320
Locus amoenus, Vol. 16 (2018) , p. 333-346 (Articles)  
6.
21 p, 724.8 KB Solidarity Purchasing Groups in Italy : a critical assessment of their effects on the marginalization of their suppliers / Maestripieri, Lara (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP)) ; Giroletti, Toa (University of Northampton) ; Podda, Antonello (University of Cagliari)
Over the last twenty years, Alternative Food Networks (AFN) have become increasingly successful at reducing the length of the chain that connects food production and consumption in an attempt to counteract the impact of the contradictions of the industrial food system and its supermarket-dominated distribution. [...]
2018
International Journal of Sociology of Agriculture and Food, Vol. 24 Núm. 3 (2018) , p. 393-412  
7.
19 p, 1.6 MB Effect of a very low-calorie ketogenic diet on food and alcohol cravings, physical and sexual activity, sleep disturbances, and quality of life in obese patients / Castro, A.I. (CIBER de Fisiopatologia de la Obesidad y Nutricion (CIBERobn). Instituto Salud Carlos III) ; Gomez Arbelaez, D. (Universidad de Santander) ; Crujeiras, A.B. (CIBER de Fisiopatologia de la Obesidad y Nutricion (CIBERobn). Instituto Salud Carlos III) ; Granero Pérez, Rosario (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicobiologia i Metodologia de les Ciències de la Salut) ; Aguera, Z. (Hospital Universitari de Bellvitge. Departament de Psiquiatria) ; Jimenez Murcia, S. (Hospital Universitari de Bellvitge. Departament de Psiquiatria) ; Sajoux, I. (Medical Department Pronokal. Pronokal Group) ; Lopez Jaramillo, P. (Fundacion Oftalmologica de Santander (FOSCAL)) ; Fernandez Aranda, F. (Hospital Universitari de Bellvitge. Departament de Psiquiatria) ; Casanueva, F.F. (CIBER de Fisiopatologia de la Obesidad y Nutricion (CIBERobn). Instituto Salud Carlos III)
Psychological well-being and hunger and food control are two relevant factors involved in the success of weight-loss therapy in treating obesity. Thus, this study aims to evaluate food and alcohol cravings, physical and sexual activity, sleep, and life quality (QoL) in obese patients following a very low-calorie ketogenic (VLCK) diet, as well as the role of weight lost and ketosis on these parameters. [...]
2018 - 10.3390/nu10101348
Nutrients, Vol. 10 Núm. 10 (october 2018) , p. 1348  
8.
18 p, 185.8 KB Fuentes estadísticas para analizar el sector de la restauración en España / Cabiedes Miragaya, Laura (Universidad de Oviedo) ; Miret-Pastor, Lluís (Universitat Politècnica de València)
La restauración es una parte fundamental del turismo. Sin embargo, existen pocos trabajos cuantitativos ya que es un sector difícil de estudiar. El objetivo de este artículo es estudiar las posibilidades de análisis del sector de la restauración en España apoyándose en las principales fuentes estadísticas. [...]
Food and beverage service activities are a key part of tourism. However, there are few quantitative works as it is a difficult sector to study. This paper aims to explore the possibilities of analysing the food service sector in Spain using the main statistical sources. [...]
La restauració és una part fonamental del turisme. No obstant això, n’existeixen pocs treballs quantitatius, ja que és un sector difícil d’estudiar. L’objectiu d’aquest article és estudiar les possibilitats d’anàlisi del sector de la restauració a Espanya amb el suport de les principals fonts estadístiques. [...]

2019 - 10.5565/rev/papers.2483
Papers : revista de sociologia, Vol. 104 Núm. 1 (Gener-Març 2019) , p. 129-145 (Artículos)  
9.
Ecological network analysis of growing tomatoes in an urban rooftop greenhouse / Piezer, Kayla (University of Toledo. Department of Civil and Environmental Engineering (USA)) ; Petit Boix, Anna (University of Freiburg. Chair of Societal Transition and Circular Economy) ; Sanjuan Delmás, David (Ghent University. Green Chemistry and Technology) ; Briese, Emily (University of Toledo. Department of Civil and Environmental Engineering (USA)) ; Celik, Ilke (University of Wisconsin) ; Rieradevall, Joan (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) ; Gabarrell Durany, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) ; Josa, Alejandro (Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Civil i Ambiental) ; Apul, Defne (University of Toledo. Department of Civil and Environmental Engineering (USA))
Urban agriculture has emerged as an alternative to conventional rural agriculture seeking to foster a sustainable circular economy in cities. When considering the feasibility of urban agriculture and planning for the future of food production and energy, it is important to understand the relationships between energy flows throughout the system, identify their strengths and weaknesses, and make suggestions to optimize the system. [...]
2019 - 10.1016/j.scitotenv.2018.09.293
Science of the Total Environment, Vol. 651, Part 1 (February 2019) , p. 1495-1504  
10.
3 p, 1.2 MB Efecte dels colorants addicionats a pinsos per a animals de companyia sobre el desenvolupament de soques fúngiques / Rodríguez González, María (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals) ; de la Fuente Canet, Aroa (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals) ; Arosemena Angulo, E. Leonardo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals) ; Adelantado Faura, Carles (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals) ; Calvo Torras, Ma. Ángeles (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals)
L’addició de colorants en els aliments és una de les pràctiques més habituals en la tecnologia alimentària,no només en l’àmbit de l’alimentació humana, sinó també de l’animal. El present estudi posa de manifest l’efecte de determinats colorants que s’afegeixen al pinso per a animals de companyia sobre el desenvolupament de diferents soques fúngiques, que habitualment poden créixer sobre aquest tipus de substrats. [...]
The addition of colourings on food is a very common practice in food technology, both for food and feed. This study shows the effect of certain colourings commonly added to pet food, on the growth of different fungal strains that usually grow on this kind of substrate. [...]

2009
TECA, Vol. 11, Num. 1 (2009) , p. 20-22  

Articles : 84 registres trobats   1 - 10següentfinal  anar al registre:
Contribucions a jornades i congressos 2 registres trobats  
1.
12 p, 766.5 KB Food as an example of translation dinamism / Molina, Lucía (Universitat Autònoma de Barcelona) ; Santamaria, Laura (Universitat Autònoma de Barcelona)
The objective of this presentation is to prove that when translating food items the top priority is to convey the sociolinguistic values attached to them rather than their mere description. Although this premise can be extended to all cultural referents, it is more obvious when related to food since food has a social dimension and is fully versatile: food can define the identity of the characters related to it as it can specify age, genre, religion, wealth, quality or familiarity. [...]
2014
FaCT: The First International Conference on Food and Culture in Translation. Bertinoro (Forlì) Itàlia, : 2014  
2.
4 p, 2.5 MB Rapid automated bacterial impedance technique (RABIT) / Mohácsi-Farkas, Csilla
2003
Workshop MRAMA. Bellaterra, Cerdanyola del Vallès, Núm. II (2003)  

Documents de recerca 26 registres trobats  1 - 10següentfinal  anar al registre:
1.
11 p, 3.4 MB AlergenEasier : iOS real time application based on geofencing and allergens filtering / Pérez Barros, Mireia ; Grau Sala, Ramon, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Arquitectura de Computadors i Sistemes Operatius) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Escola d'Enginyeria
In the avancing world of technology, mobile applications are a rapidly growing segment of the global Mobile market to the extent that nowadays everyone has a phone on his pocket. This paper presents the development process to construct a native iOS application that makes use of Mobile thechnology such as geolocation and a real-time backend to support secure eating in individuals with severe food allergies. [...]
En el món avançant de la tecnologia les aplicacions mòbils són un segment del mercat global que creix ràpidament, fins a tal punt que avui tothom té un telèfon mòbil a la butxaca. Aquest article presenta el procés de desenvolupament per implementar una aplicació nativa per iOS, que fa ús de tecnologies com la geolocalització i backend a temps real per donar suport a l'alimentació segura en persones amb al·lèrgies alimentàries greus. [...]
En el acelerado mundo de la tecnología, las aplicaciones móviles son un segmento del mercado móvil mundial en rápido crecimiento, en la medida en que hoy en día todos tenemos un teléfono en el bolsillo. [...]

2018-07-01
Enginyeria Informàtica [958]  
2.
13 p, 1.9 MB Order It / Muhammad, Ehtisham Ashraf ; Pérez Martínez, Andreu, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Escola d'Enginyeria
Este proyecto tiene com objetivo agilizar el trabajo en los restaurantes y evitar las esperas de los clientes para realizar pedidos en los restaurantes mediante la creación de una aplicación móvil. [...]
This project aims to streamline work in restaurants and avoid waiting for customers to place their orders by creating a mobile application. The application will have three versions, which will be used by five types of users: client, waiter, cook, restaurant manager and administrator. [...]
Aquest projecte té com a objectiu agilitzar la feina als restaurants i evitar les esperes dels clients per realitzar comandes als restaurants mitjançant la creació d'una aplicació mòbil. L'aplicació tindrà tres versions diferents que seran utilitzades per cinc tipus d'usuaris, client, cambrer, cuiner, gestor del restaurant i administrador. [...]

2018-07-02
Enginyeria Informàtica [958]  
3.
29 p, 359.2 KB Physical and oxidative stability of UHT milk-based product enriched with conjugated linoleic acid emulsified by Ultra-high Pressure Homonogenization / Gutiérrez Merida, Cristina
Se ha estudiado la estabilidad física y oxidativa de un producto de base láctea UHT conteniendo una emulsión de aceite de soja enriquecida con ácido linoleico conjugado (CLA; 6%, v/v) en forma de ácido graso libre, estabilizada por homogenización a ultra alta presión (UHPH; 200 MPa) en comparación al proceso de homogenización convencional (CH; 15 MPa). [...]
Universitat Aùtònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària. Departament de Ciència Animal i dels Aliments 2016  
4.
12 p, 8.7 MB Anàlisi semàntic d'imatges en xarxes socials amb tècniques de deep learning / Reyes Martí, Marc ; Gonzàlez i Sabaté, Jordi, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciències de la Computació) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Escola d'Enginyeria
Aquest projecte proposa un mètode per a classificar diferents imatges segons quins aliments es poden veure en elles. S'utilitzen dos conjunts d'imatges etiquetades segons quin aliment es veu en elles, un dividit en 101 classes i l'altre en 256 classes. [...]
This project proposes a method for classifying different images depending on what foods we can see in the pictures. Use two sets of images tagged as what food is in them, one divided into 101 classes and other divided into 256 classes. [...]
Este proyecto propone un método para clasificar diferente imágenes según que alimentos podemos visualizar en elles. Se usan dos conjuntos de imagenes etiquetadas según que alimentos se pueden ver en elles, uno dividido en 101 clases i el otro en 256 clases. [...]

2017-02-07
Enginyeria Informàtica [958]  
5.
13 p, 3.2 MB FoodLabels App : aplicació web y mòbil com a eina de suport a l'educació alimentària / Aldave Valle, Albert ; Benítez Fernández, Yolanda, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciències de la Computació) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Escola d'Enginyeria
Una de las necesidades fisiológicas que todo ser humano posee es comer para su propia supervivencia. Sin embargo, no se trata de cumplir solamente con lograr de satisfacer una necesidad como es comer sino saber qué alimentos son los más idóneos de consumir para tener una salud nutricional óptima. [...]
One of the physiological needs that every human being has is to eat for their own survival. However, it is not just about achieving Satisfy a need as is to eat but to know which foods are the most suitable to consume in order to have optimum nutritional health. [...]
Una de les necessitats fisiològiques que tot ésser humà posseeix és menjar per a la seva pròpia supervivència. No obstant això, no es tracta de complir solament amb aconseguir de satisfer una necessitat com és menjar sinó saber què aliments són els més idonis de consumir per tenir una salut nutricional òptima. [...]

2017-02-08
Enginyeria Informàtica [958]  
6.
14 p, 23.5 MB Social network for people with food intolerances / Ponce Alboques, Judit ; Duran Cals, Jordi, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria de la Informació i de les Comunicacions) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Escola d'Enginyeria
The concepts behind “social networking” are nothing new – humans have always been social beings, looking for ways to connect and interact with each other – but they have taken a new meaning in today's society. [...]
El concepto detrás de “redes sociales” no es nuevo – los seres humanos siempre han sido animales sociales, buscando maneras de conectar e interactuar entre ellos – pero ha tomado un nuevo significado en nuestra sociedad actual. [...]
El concepte darrere de "xarxes socials" no és nou - els éssers humans sempre han estat animals socials, buscant maneres de connectar i interactuar entre ells - però ha pres un nou significat a la nostra societat actual. [...]

2017-02-09
Enginyeria Informàtica [958]  
7.
98 p, 3.9 MB Estudi i ambientalització de la gestió dels residus dels serveis de restauració fast food del Zoo de Barcelona / Argüello Ferrer, Daniel ; Rieradevall, Joan, tutor (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d’Enginyeria Química) ; Hierro Gutiérrez, Almudena, tutora (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física) ; Petit Boix, Anna, tutora (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències
En els darrers anys, el Zoo de Barcelona no només té en compte la seva activitat com a conservador d’espècies, sinó que realitza funcions com les d’educador ambiental i promotor de la sostenibilitat. [...]
En los últimos años, el Zoo de Barcelona no sólo tiene en cuenta su actividad como conservador de especies, si no que realiza funciones como las de educador ambiental y promotor de la sostenibilidad. [...]
In the last years, the Zoo of Barcelona not only preserves the species, but also undertakes activities as environmental educator and as sustainability promotor. To get ahead in these activities, this project is an opportunity to improve one of the services associated to the Zoo of Barcelona, the Restoration services. [...]

2016
Graduat o Graduada en Ciències Ambientals [959]
2 documents
8.
18 p, 749.8 KB D3.1 Data Management Plan / Moving Towards Adaptative Governance in Complexity: Informing Nexus Security (MAGIC NEXUS)
Versió 1. 3 del Pla de Gestió de Dades (25/11/16) del MAGIC project.
2016  
9.
9 p, 199.2 KB References of food -mediterranean cooking (II) / Fàbregas i Comadran, Xavier
Los más afamados críticos gastronómicos han encumbrado los restaurantes y cocineros de las Españas a los primeros puestos de la cocina mundial y han puesto de moda la cocina y la gastronomía, sobre todo, la mediterránea. [...]
2016  
10.
13 p, 1.3 MB Creación de una ontología para el mundo de la restauración / Boix Rodríguez, Roman ; Karatzas, Dimosthenis, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciències de la Computació) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Escola d'Enginyeria
Las ontologías se definen como especificaciones explícitas de conceptos en un determinado dominio y las relaciones entre éstos, además permiten hacer suposiciones y extraer nuevo conocimiento a partir de lo que se conoce. [...]
Ontologies are defined as explicit specifications of particular domain concepts and relationships between these, they also allow making assumptions and extract new knowledge from what is known. That is why this project aims to develop a first version of an ontology for the culinary field. [...]
Les ontologies es defineixen com a especificacions explicites de conceptes d'un domini concret i les relacions entre aquests, a més permeten fer suposicions i extreure nou coneixement a partir del que es coneix. [...]

2016-06-26
Enginyeria Informàtica [958]  

Documents de recerca : 26 registres trobats   1 - 10següentfinal  anar al registre:
Fons personals i institucionals 2 registres trobats  
1.
9 p, 199.2 KB References of food -mediterranean cooking (II) / Fàbregas i Comadran, Xavier
Los más afamados críticos gastronómicos han encumbrado los restaurantes y cocineros de las Españas a los primeros puestos de la cocina mundial y han puesto de moda la cocina y la gastronomía, sobre todo, la mediterránea. [...]
2016  
2.
15 p, 211.8 KB References of food-mediterranean cooking : alimentación, gastronomía y productos (I) / Fàbregas i Comadran, Xavier
Los más afamados críticos gastronómicos han encumbrado los restaurantes y cocineros de las Españas a los primeros puestos de la cocina mundial y han puesto de moda la cocina y la gastronomía, sobre todo, la mediterránea. [...]
2012  

Us interessa rebre alertes sobre nous resultats d'aquesta cerca?
Definiu una alerta personal via correu electrònic o subscribiu-vos al canal RSS.