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1.
9 p, 513.5 KB Food web bioaccumulation of organohalogenated compounds in high mountain lakes / Bartrons Vilamala, Mireia (University of Wisconsin. Center for Limnology) ; Grimalt Obrador, Joan (Consell Superior d'Investigacions Científiques. Departament de Química Ambiental) ; Catalan, Jordi (Unitat de Limnologia (CSIC-UB)) ; Consejo Superior de Investigacions Científicas (Espanya). Centre d'Estudis Avançats de Blanes
Persistent organic pollutants (POPs) are toxic substances that are usually produced for use in agricultural, industrial, and domestic applications. Because of their long-range atmospheric transport capacity, POPs are distributed worldwide. [...]
Los contaminantes orgánicos persistentes (POPs) son sustancias producidas para usos agrícolas, urbanos o industriales que presentan un carácter tóxico. Debido a la capacidad de transporte atmosférico a largo alcance, los POPs son distribucidos por todo el mundo. [...]

2012
Limnética, Vol. 31, Núm. 1 (2012) , p. 155-164  
2.
12 p, 147.3 KB Effects of a dry period on the limnological characteristics of a Mediterranean high mountain lake / García-Jurado, Fátima (Universidad de Jaén. Departamento de Biología Animal, Biología Vegetal y Ecología) ; Jiménez-Gómez, Francisco (Universidad de Jaén. Departamento de Biología Animal, Biología Vegetal y Ecología) ; Guerrero, Francisco (Universidad de Jaén. Departamento de Biología Animal, Biología Vegetal y Ecología) ; Universidad de Jaén. Departamento de Biología Animal, Biología Vegetal y Ecología
This investigation assesses the effects of a drought period on the physical and chemical properties and on the plankton community of a Mediterranean high mountain lake (Río Seco, Sierra Nevada, Spain). [...]
En este trabajo se evalúan los efectos de un periodo de sequía sobre las propiedades físicas y químicas y las comunidades planctónicas de una laguna mediterránea de alta montaña (Río Seco, Sierra Nevada, España). [...]

2011
Limnética, Vol. 30, Núm. 1 (2011) , p. 5-16  
3.
16 p, 336.5 KB Comunidades de diatomeas epipélicas en las lagunas de alta montaña de Sierra Nevada (Granada, España) / Linares Cuesta, J. Eduardo ; Olofsson, Leif ; Sánchez Castillo, Pedro
Se aborda el estudio de las diatomeas epipélicas que se desarrollan en la mayoría de las lagunas de alta montaña del Parque Nacional de Sierra Nevada. El catálogo florístico de las diatomeas epipélicas de Sierra Nevada contiene un total de 63 táxones de 29 géneros distintos, entre los que destacan por su mayor abundancia Encyonema minutum (Hilse)D. [...]
We have studied the epipelic diatoms of high mountain lakes in the Sierra Nevada National Park. The floristic list of the epipelic diatoms of Sierra Nevada has a total number of 63 taxa belonging to 29 different genera, of which most abundant are Encyonema minutum (Hilse) D. [...]

2007
Limnética, V. 26 n. 1 (2007) p. 99-113  
4.
35 p, 1.0 MB High mountain lakes of the Central Range (Iberian Peninsula): regional limnology & environmental changes / Toro, Manuel ; Granados, Ignacio ; Robles, Santiago ; Montes, Carlos
High mountain lake ecosystems in the Iberian Peninsula, being more than 1700 water bodies, are represented mainly by small or medium size lakes (75 % with a surface less than 0. 5 Ha. ). The knowledge of their regional limnology in Spain is yet uneven and insufficient, as well as their ecological status and sensitivity to human activity impacts. [...]
Los ecosistemas acuáticos leníticos de alta montaña de la Península Ibérica, con un número superior a 1700 masas de agua, se hallan representados en su mayor parte por lagos de pequeño o mediano tamaño (el 75 % presenta una superficie inferior a 0. [...]

2006
Limnética, V. 25 n. 1-2 (2006) p. 217-252  
5.
16 p, 479.6 KB Complex interactions in microbial food webs : stoichiometric and functional approaches / Carrillo, Presentación ; Medina-Sánchez, Juan Manuel ; Villar-Argaiz, Manuel ; Delgado-Molina, José Antonio ; Bullejos, Francisco José
The food web structure in some high mountain lakes deviates from the established tendency of high heterotrophic bacteria: phytoplankton biomass ratios in oligotrophic ecosystems. Thus, the microbial food web in La Caldera Lake is weakly developed, and bacteria constitute a minor component of the plankton community in terms of abundance, biomass and production. [...]
La estructura de la red trófica en algunos lagos de alta montaña, se aleja de los patrones establecidos para ecosistemas oligotróficos que proponen el predominio de la red trófica microbiana sobre la cadena de pastoreo. [...]

2006
Limnética, V. 25 n. 1-2 (2006) p. 189-204  

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