Resultats globals: 33 registres trobats en 0.01 segons.
Articles, 9 registres trobats
Documents de recerca, 24 registres trobats
Articles 9 registres trobats  
1.
8 p, 580.9 KB Cross-contamination of mature Listeria monocytogenes biofilms from stainless steel surfaces to chicken broth before and after the application of chlorinated alkaline and enzymatic detergents / Mazaheri, Tina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ripolles-Avila, Carolina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
The objectives of this study were, firstly, to compare a conventional (i. e. , chlorinated alkaline) versus an alternative (chlorinated alkaline plus enzymatic) treatment effectivity for the elimination of biofilms from different L. [...]
2023 - 10.1016/j.fm.2023.104236
FOOD MICROBIOLOGY, Vol. 112 (2023) , p. 104236  
2.
16 p, 2.8 MB Drastic Microbial Count Reduction in Soy Milk Using Continuous Short-Wave Ultraviolet Treatments in a Tubular Annular Thin Film UV-C Reactor / Martínez-García, María (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Sauceda-Gálvez, Jezer N. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Codina Torrella, Idoia (Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia) ; Hernández Herrero, María Manuela (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gervilla Fernández, Ramón (Universitat Autònoma de Barcelona. SPTA-Servei Planta Tecnologia Aliments) ; Roig Sagués, Artur Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Vegetative cells of Listeria monocytogenes and Escherichia coli and spores of Bacillus subtilis and Aspergillus niger were inoculated in soy milk at an initial concentration of ≈5 log CFU/mL. Inoculated and control (non-inoculated) soy milk samples were submitted to three types of treatments using a tubular annular thin film short-wave ultraviolet (UV-C) reactor with 1 mm of layer thickness. [...]
2023 - 10.3390/foods12203813
Foods, Vol. 12 (october 2023)  
3.
9 p, 5.5 MB Repeated sub-inhibitory doses of cassia essential oil do not increase the tolerance pattern in Listeria monocytogenes cells / Bermúdez-Capdevila, Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Cervantes Huaman, Brayan Roger Hector (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ripolles-Avila, Carolina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Antimicrobial resistance in Listeria monocytogenes biofilms is considered a risk. When using disinfectants, the minimum inhibitory concentration (MIC) must be contemplated to avoid resistance. The objective of the present study was to determine the MIC of four essential oils in four L. [...]
2022 - 10.1016/j.lwt.2022.113681
LWT, Vol. 165, 113681 (2022) , p. 1-9  
4.
14 p, 1.6 MB A Diffusion Model to Quantify Membrane Repair Process in Listeria monocytogenes Exposed to High Pressure Processing Based on Fluorescence Microscopy Data / Nikparvar, Bahareh (Norwegian University of Science and Technology. Department of Chemical Engineering) ; Subires Orenes, Alicia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Capellas Puig, Marta (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Hernandez-Herrero, Manuela (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Crauwels, Peter (Ulm University. Institute of Microbiology and Biotechnology) ; Riedel, Christian U. (Ulm University. Institute of Microbiology and Biotechnology) ; Bar, Nadav (Norwegian University of Science and Technology. Department of Chemical Engineering)
The effects of environmental stresses on microorganisms have been well-studied, and cellular responses to stresses such as heat, cold, acids, and salts have been extensively discussed. Although high pressure processing (HPP) is becoming more popular as a preservation method in the food industry, the characteristics of the cellular damage caused by high pressure are unclear, and the microbial response to this stress has not yet been well-explored. [...]
2021 - 10.3389/fmicb.2021.598739
Frontiers in microbiology, Vol. 12 (may 2021)  
5.
16 p, 3.4 MB In Vitro Preformed Biofilms of Bacillus safensis Inhibit the Adhesion and Subsequent Development of Listeria monocytogenes on Stainless-Steel Surfaces / Hascoët, Anne-Sophie (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Cervantes Huaman, Brayan Roger Hector (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ripolles-Avila, Carolina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Listeria monocytogenes continues to be one of the most important public health challenges for the meat sector. Many attempts have been made to establish the most efficient cleaning and disinfection protocols, but there is still the need for the sector to develop plans with different lines of action. [...]
2021 - 10.3390/biom11030475
Biomolecules, Vol. 11 Núm. 3 (2021) , p. 475  
6.
19 p, 414.8 KB Listeria monocytogenes Biofilms in the Food Industry : Is the Current Hygiene Program Sufficient to Combat the Persistence of the Pathogen? / Mazaheri, Tina ; Cervantes Huaman, Brayan Roger Hector ; Bermúdez-Capdevila, Maria ; Ripolles-Avila, Carolina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Biofilms contain microbial cells which are protected by a self-produced matrix and they firmly attach themselves to many different food industry surfaces. Due to this protection, microorganisms within biofilms are much more difficult to eradicate and therefore to control than suspended cells. [...]
2021 - 10.3390/microorganisms9010181
Microorganisms, Vol. 9 (january 2021)  
7.
15 p, 953.8 KB Antimicrobial Activity and Prevention of Bacterial Biofilm Formation of Silver and Zinc Oxide Nanoparticle-Containing Polyester Surfaces at Various Concentrations for Use / Fontecha-Umaña, Fabio (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ríos-Castillo, Abel Guillermo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ripolles-Avila, Carolina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Food contact surfaces are primary sources of bacterial contamination in food industry processes. With the objective of preventing bacterial adhesion and biofilm formation on surfaces, this study evaluated the antimicrobial activity of silver (Ag-NPs) and zinc oxide (ZnO-NPs) nanoparticle-containing polyester surfaces (concentration range from 400 ppm to 850 ppm) using two kinds of bacteria, Gram-positive (Staphylococcus aureus) and Gram-negative (Escherichia coli), and the prevention of bacterial biofilm formation using the pathogen Listeria monocytogenes. [...]
2020 - 10.3390/foods9040442
Foods, Vol. 9 (april 2020)  
8.
14 p, 2.6 MB Microbial ecology evaluation of an iberian pig processing plant through implementing sch sensors and the influence of the resident microbiota on Listeria monocytogenes / Hascoët, Anne-Sophie (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ripolles-Avila, Carolina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Guerrero-Navarro, Alfons Eduard (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
There is a whole community of microorganisms capable of surviving the cleaning and disinfection processes in the food industry. These persistent microorganisms can enhance or inhibit biofilm formation and the proliferation of foodborne pathogens. [...]
2019 - 10.3390/app9214611
Applied sciences (Basel), Vol. 9 Núm. 21 (january 2019) , p. 4611  
9.
9 p, 286.6 KB The spectrum of acute bacterial meningitis in elderly patients / Domingo, Pere (Domingo Pedrol) (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Pomar, Virginia (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Benito Hernández, M. Natividad de (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Coll Figa, Pedro (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Universitat Autònoma de Barcelona
We conducted a prospective, observational study in Barcelona to determine the epidemiology, clinical features, and outcome of elderly patients with acute bacterial meningitis (ABM) compared with younger adults. [...]
2013 - 10.1186/1471-2334-13-108
BMC Infectious diseases, Vol. 13 (february 2013) , p. 108  

Documents de recerca 24 registres trobats  1 - 10següentfinal  anar al registre:
1.
1 p, 599.3 KB Comparison of the modified Gompertz model with the Baranyi model for fitting Listeria monocytogenes growth curves in three different food matrices / Aubà Jurado, Ainhoa ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2023
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]  
2.
216 p, 8.3 MB Control of listeria monocytogenes biofilms in the food industry : fighting a recurring problem by studying its formation and elimination / Mazaheri, Tina ; Ripollés Ávila, Carolina, dir. ; Rodríguez Jerez, José Juan, dir.
Aquest treball es va emmarcar al Projecte Nacional LISSA (RTI2018-098267-R-C32), projecte que centra els seus objectius en dues estratègies innovadores en el camp de les aplicacions alternatives antibiofilm. [...]
Este trabajo se enmarcó en el Proyecto Nacional LISSA (RTI2018-098267-R-C32), proyecto que centra sus objetivos en dos estrategias innovadoras en el campo de las aplicaciones alternativas de antibiofilm. [...]
The present work is included in the LISSA National Project (RTI2018-098267-R-C32), a project that focuses its objectives on two innovative strategies in the field of alternative antibiofilm applications. [...]

2022  
3.
41 p, 768.1 KB Efectividad de dos tratamientos de limpieza y determinación de la regeneración de biofilms de Listeria monocytogenes en superficies limpias y con suciedad / Delgado Pañora, Cristhian Armando ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
A lo largo del tiempo, se ha indicado que muchas de las enfermedades de transmisión alimentaria (ETAs) son causadas por la contaminación cruzada entre superficies industriales de entornos de procesamiento y los alimentos bajo producción. [...]
2022
Màster Universitari en Qualitat d'Aliments d'Origen Animal [1364]  
4.
1 p, 349.4 KB Listeria monocytogenes biofilm adaptation and tolerance to stress conditions : sigma factor contribution / Monturiol Carrasco, Etna ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2021
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]  
5.
1 p, 628.3 KB Ecological interaction in bi-species biofilms of Listeria monocytogenes with a dominant microbiota in the meat industry / Guitian, Mireia ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2020
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]  
6.
241 p, 3.0 MB Desarrollo de biofilms de listeria monocytogenes y microbiota acompañante en instalaciones cárnicas: cuantificación, acción sinérgica y antagonista / Hascoët, Anne-Sophie ; Rodríguez-Jerez, José Juan, dir. ; Ripollés Ávila, Carolina, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
La inocuidad alimentaria tiene por objetivo garantizar la ausencia, o por lo menos, asegurar un nivel seguro y aceptable, de peligros en los alimentos que puedan perjudicar la salud de los consumidores. [...]
Food safety can be defined as the absence, or at least as safe and acceptable levels, of hazards in food that can affect health consumers. These food safety hazards can be classified as microbiological, chemical or physical. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.  
7.
1 p, 1.7 MB The antilisterial activity of a green tea infusion in vitro and its application to cold-smoked salmon / Torrens Planes, Maria ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2019
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]  
8.
1 p, 1.2 MB Mature Listeria monocytogenes biofilms removal with enzymatic and chlorinated alkaline products / Ramos Rubio, Marc ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2019
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]  
9.
25 p, 734.9 KB Estudio de la L. monocytogenes y su crecimiento en presencia de microorganismos alterantes sobre productos cocidos listos para el consumo / Romina Banchero, María
En el reglamento CE Nº 2073/2005 relativo a los criterios microbiológicos aplicables a los productos alimenticios, se establecen unos criterios sobre la Listeria monocytogenes en los alimentos listos para el consumo (RTE) para poder catalogar el producto según pueda o no favorecer el crecimiento de la L. [...]
Regulation EC No. 2073/2005 on microbiological criteria for food products establishes criteria for Listeria monocytogenes in ready-to-eat products (RTE) to enable the product to be categorized according to whether or not it may promote the growth of L. [...]

2018  
10.
1 p, 127.4 KB Case Study : listeriosis by cheese consumption in Spain / García Méndez, Raúl ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2019
Grau en Veterinària [955]  

Documents de recerca : 24 registres trobats   1 - 10següentfinal  anar al registre:
Us interessa rebre alertes sobre nous resultats d'aquesta cerca?
Definiu una alerta personal via correu electrònic o subscribiu-vos al canal RSS.