Resultats globals: 181 registres trobats en 0.02 segons.
Articles, 57 registres trobats
Contribucions a jornades i congressos, 13 registres trobats
Publicacions periòdiques, 1 registres trobats
Llibres i col·leccions, 1 registres trobats
Documents de recerca, 104 registres trobats
Materials didàctics, 1 registres trobats
Documents gràfics i multimèdia, 2 registres trobats
Fons personals i institucionals, 40 registres trobats
Articles 57 registres trobats  1 - 10següentfinal  anar al registre:
1.
15 p, 252.9 KB Estrategias para mejorar la viabilidad, fertilidad y prolificidad de los espermatozoides criopreservados de porcino / Roca, J. (Universidad de Murcia. Departamento de Medicina y Cirugía Animal) ; Carvajal, G. (Universidad de Murcia. Departamento de Medicina y Cirugía Animal) ; Cremades, T. (Universidad de Murcia. Departamento de Medicina y Cirugía Animal) ; Vázquez, J.M. (Universidad de Murcia. Departamento de Medicina y Cirugía Animal) ; Lucas, X. (Universidad de Murcia. Departamento de Medicina y Cirugía Animal) ; Martínez, E. (Universidad de Murcia. Departamento de Medicina y Cirugía Animal)
Desde que en 1970 se obtuvieran las primeras camadas con espermatozoides criopreservados en la especie porcina, las investigaciones que se desarrollaron posteriormente no han conseguido que los espermatozoides criopreservados se utilicen de forma cotidiana y con éxito en los programas de inseminación artificial en granjas comerciales. [...]
2002
Porci, Núm. 72 (2002) , p. 49-64  
 Accés restringit a la UAB
2.
11 p, 651.0 KB Utilización de esperma congelado en la inseminación artificial del ganado porcino / Peláez, J. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal. Facultad de Veterinaria) ; Domínguez, J.C. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal) ; Peña, F.J. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal) ; Alegre, B. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal) ; Robles, P. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal) ; Ferreras, A. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal) ; Córdova, A. (Universidad Autónoma Metropolitana Unidad Xochimilco. Departamento de Producción Agricola y Animal)
La inseminación artificial es un método de reproducción aceptablemente implantado en la especie porcina, estimándose que en apenas una década se practicará en el 75% de las cerdas reproductoras existentes en todo el mundo. [...]
2002
Porci, Núm. 72 (2002) , p. 38-49  
 Accés restringit a la UAB
3.
12 p, 2.1 MB Tecnología de la criopreservación espermática en la especie porcina / Peláez, J. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal) ; Domínguez, J.C. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal) ; Peña, F.J. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal) ; Robles, P. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal) ; Ferreras, A. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal) ; Alegre, B. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal)
Los protocolos de criopreservación seminal diseñados para la especie porcina contemplan la utilización de diluyentes con sustancias crioprotectoras, la puesta en práctica de etapas de procesamiento que han demostrado incrementar la resistencia del espermatozoide al enfriamiento, y el empleo de envases seminales y técnicas de enfriamiento-calentamiento idóneos para minimizar las consecuencias fatales del proceso. [...]
2002
Porci, Núm. 72 (2002) , p. 26-38  
 Accés restringit a la UAB
4.
8 p, 350.5 KB Biotecnología de la reproducción en la especia porcina : papel de la criopreservación espermática / Córdova Izquierdo, A. (Universidad Autónoma Metropolitana Unidad Xochimilco. Departamento de Producción Agrícola y Animal)
Las técnicas de reproducción asistida, que englobamos en el concepto amplio de Biotecnología de la Reproducción, juegan un papel importante en la cría del ganado porcino. La criopreservación espermática, en concreto, ofrece la posibilidad de potenciar el uso de la inseminación artificial utilizando espermatozoides de machos con características genéticas superiores y que no pueden realizar la reproducción por sí solos, permitiendo la conservación de los espermatozoides de manera indefinida, para ser utilizados con posterioridad o contribuir al rescate de las razas autóctonas en peligro de extinción. [...]
2002
Porci, Núm. 72 (2002) , p. 4-12  
 Accés restringit a la UAB
5.
11 p, 3.0 MB Control de patógenos en los purines de cerdo mediante el tratamiento del nitrógeno y del fósforo / Vanotti, M.B. (Estados Unidos. Ministerio de Agricultura) ; Millner, P.D. (Estados Unidos. Ministerio de Agricultura) ; Hunt, P.G. (Estados Unidos. Ministerio de Agricultura) ; Ellison, A.Q. (Estados Unidos. Ministerio de Agricultura)
Últimamente ha aumentado mucho la preocupación por la posible contaminación de las aguas, los alimentos y el aire debido a los patógenos existentes en el estiércol, los subproductos del estiércol y los bioaerosoles. [...]
2002
Porci, Núm. 71 (2002) , p. 57-68  
 Accés restringit a la UAB
6.
13 p, 2.0 MB Emisiones de óxidos de nitrógeno procedentes de suelos fertilizados con purines de cerdo. Comparación con otros fertilizantes orgánicos y minerales / Vallejo, A. (E.T.S.I. Agrónomos de Madrid) ; Díez, J.A. (Centro de Ciencias Medioambientales) ; Hernáiz, P. (Centro de Ciencias Medioambientales) ; Arce, A. (E.T.S.I. Agrónomos de Madrid) ; López-Fernández, S. (E.T.S.I. Agrónomos de Madrid)
El purín de cerdo es considerado como un abono órganoineral de cultivos agrícolas, debido a su contenido en materia orgánica y nutrientes, especialmente de nitrógeno. Su utilización, no obstante, puede originar malos olores, desprendimiento de amoniaco e incrementar la emisión de óxido nitroso (N2O), todos ellos aspectos negativos relacionados con la contaminación del aire. [...]
2002
Porci, Núm. 71 (2002) , p. 3-26  
 Accés restringit a la UAB
7.
10 p, 209.1 KB Bienestar animal durante el sacrificio / Velarde, A. (Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat de Fisiologia Animal) ; Diestre, A. (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Centre de Tecnologia de la Carn) ; Manteca Vilanova, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Hospital Clínic Veterinari)
Los sistemas de aturdimiento más utilizados en el ganado porcino son la electronarcosis y la exposición al dióxido de carbono. Ambos sistemas están diseñados para garantizar una rápida inducción de la inconsciencia y el mantenimiento de la misma hasta la muerte del animal. [...]
2002
Porci, Núm. 67 (2002) , p. 52-62  
 Accés restringit a la UAB
8.
14 p, 165.2 KB Bienestar animal durante el transporte relación con la calidad de la carne / Pérez Lacasa, P. (Diputación General de Aragón. Departamento de Agricultura) ; Palacio, J. (Universidad Cardenal Herrera-CEU. Departamento de Medicina y Cirugía Animal) ; Ruíz de la Torre, José Luís (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; García-Belenguer, S. (Universidad de Zaragoza. Departamento de Patología Animal)
El transporte y el manejo asociado a él, forman parte inevitable del ciclo productivo de la especie porcina. Esta fase supone siempre algunos efectos adversos sobre el bienestar porcino. El transporte abarca operaciones como la redistribución de animales para homogeneizar de lotes, la carga y descarga en vehículos con una cierta intervención humana, la exposición a situaciones nuevas y el transporte propiamente dicho. [...]
2002
Porci, Núm. 67 (2002) , p. 38-52  
 Accés restringit a la UAB
9.
9 p, 297.2 KB Alimentación del cerdo en fase de crecimiento-cebo, con una dieta en base a sorgo, como único cereal / Bartoli, F. J. (Alimental S.A. Argentina)
Se detallan en este capítulo los distintos aspectos a considerar en la utilización del sorgo en la fase de crecimiento y cebo. Se valoran la composición nutricional del sorgo, los efectos del procesamiento en la incorporación y los aspectos económicos, así como los resultados reales a nivel de ensayos y granjas comerciales.
2001
Porci, Núm. 64 (2001) , p. 82-91  
 Accés restringit a la UAB
10.
12 p, 624.4 KB Organización, expresión y replicación del genoma de parvovirus porcino / RANZ, A. (Ingenasa) ; CASAL, J. I. (INGENASA)
El genoma del Parvovirus porcino (PPV) está constituido por un DNA de cadena sencilla de unos 5. 000 nucleótidos. En su extremo 5' presenta una estructura palindrómica de 127 nucleótidos en forma de U, típica de todos los parvovirus, y en su extremo 3' existe una estructura secundaria muy fuerte con conformación en Y. [...]
1998
Porci, Núm. 46 (1998) , p. 56-68  
 Accés restringit a la UAB

Articles : 57 registres trobats   1 - 10següentfinal  anar al registre:
Contribucions a jornades i congressos 13 registres trobats  1 - 10següent  anar al registre:
1.
1 p, 162.3 KB Performance of growing-finishing pigs fed barley diets supplemented with different levels of beta-glucanase / Mascarell Casulleras, José ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Brufau de Barberà, Joaquim ; Barroeta Lajusticia, Ana Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Puchal i Mas, Francesc
Recent studies have been more concerned with enzymatic supplementation of diets for young pigs which digestive system is not yet well-developed, than for the fully-developed pig, where these growth promoters seem to have less effect on productive efficency of the animal. [...]
2002
, 2002  
2.
1 p, 154.1 KB The effect of protease and in ß-glucanase supplementation on digestibility of protein, fat and fiber barley-soybean meal based diets by weanling pigs / Mascarell Casulleras, José ; Zimmerman, D. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Puchal i Mas, Francesc
Recent attention has been given to enzymes as gut-active growth promoters able to lead to a partial degradation of endosperm cell walls in feeds, increasing the proportion of the diet digested by the animal. [...]
2003
, 2003  
3.
1 p, 3.6 MB Effect of maternal feed intake during mid-gestation on pig performance, meat quality and muscle fiber development. / Cerisuelo Garcia, Alba ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Coma, J. ; Carrión, D. ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Sala Pallarés, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Increasing feed allowance during gestation has been related with changes in muscle fiber development and pig performance post-natally, affecting meat quality traits at slaughter.
2005
, 2005  
4.
1 p, 2.4 MB Ileum and whole-tract digestibility of carbohydrates contained in a corn- or a sorghum-acorn-based diets fed on finishing Landrace and Iberian pigs / Morales. J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep
2003
-, : 2003  
5.
1 p, 2.4 MB Ileum and whole-tract digestibility of carbohydrates contained in a corn- or a sorghum-acorn-based diets fed on finishing Landrace and Iberian pigs / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Starch is the storage polysaccharide of higher plants and a major source for animals. However, despite is its simple composition the digestion of starch may be dependent of feed ingredients and animal characteristics.
2001
, 2001  
6.
1 p, 1.6 MB An increased hindgut fermentation promoted major changes on the VFA profile but not on the total VFA concetration of the digesta contents / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep
Volatile fatty acids, principally acetate, propionate and butyrate, are produced in the caecum-colon of pigs as end products of the microbial fermentation. The present abstract tryes to explore on the changes on the VFA concentration and profiles observed in Landrace and Iberian pigs fed on different sources of carbohydrates (high v. [...]
2001
-, : 2001  
7.
1 p, 1.6 MB Comparative digestibility and productive performances between Landrace and Iberian pigs fed on a corn- or a sorghum-acorn- based diet / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa, A. ; Gasa Gasó, Josep
Although digestible energy (DE) values for most commonly used feeds in pig industry are mainly predicted by their chemical composition, other likely effects could affect digestibility. The present paper try to explore the effects likely caused by animal breed (lean v. [...]
2001
-, : 2001  
8.
1 p, 3.0 MB Lipogenic enzyme activities in adipose and muscular tissues of Landrace and Iberian pigs fed on different source of carbohydrates / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Mourot, J. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Iberian is an autochthonous swine breed from Southwest Iberian Peninsula. His meat has attained a high acceptability attributed to a higher intramuscular fat. Gene and dietary effects on the lipogenic enzymes activities were evaluated.
2005
, 2005  
9.
8 p, 910.8 KB Calidad de producto en canales y carnes porcinas: dictámenes de no aptitud en la inspección veterinaria de cerdos en matadero / Fàbregas i Comadran, Xavier ; Ferrao, Jordi
Se presentan los resultados del año 1995, de la inspección veterinaria ante y postmortem en un matadero de porcino (cerdos): volumen de sacrificio y dictámenes de no aptitud en animales, canales y despojos.
1995  
10.
12 p, 2.5 MB La matanza del cerdo en la ciudad de Barcelona según la literatura etno-folklorista catalana de 1800-1950 / Fàbregas i Comadran, Xavier
El vínculo entre el hombre y el cerdo ha sido estudiado desde un punto de vista antropológico y/o de historia de la alimentación. En producción animal ha sido la cuarta especie domesticada por el hombre y la única criada estrictamente para su consumo (Gautier, 1990). [...]
El objetivo de este trabajo es documentar la matanza del cerdo en la ciudad de Barcelona según la literatura etno-folklorista catalana del período 1800-1950.

2011
Congreso Nacional de Historia de la Veterinaria. València, Espanya, 17è : 2011
Congreso Iberoamericano de Historia de la Veterinaria. València, Espanya, 7è : 2011
2 documents

Contribucions a jornades i congressos : 13 registres trobats   1 - 10següent  anar al registre:
Publicacions periòdiques 1 registres trobats  
1.
Porci
Madrid : Luzán 5, 1991-
31 documents

Llibres i col·leccions 1 registres trobats  
1.
59 p, 36.7 MB El Cerdo : su estructura y sus órganos interiores : representación gráfica, anatomía, fisiología, razas, producción, higiene y enfermedades.
Madrid : Librería Editorial de Bailly-Baillière e Hijos, [1900]  

Documents de recerca 104 registres trobats  1 - 10següentfinal  anar al registre:
1.
197 p, 1.2 MB Molecular epidemiological studies of Porcine circovirus 3, a novel virus identified in domestic pig and wild boar / Klaumann, Francini, autor. ; Segalés Coma, Joaquim, supervisor acadèmic. ; Núñez Garrote, José Ignacio, supervisor acadèmic. ; Correa Fiz, Florencia, supervisor acadèmic. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals.
[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.  
2.
188 p, 12.9 MB Estudio y gestión de la variabilidad de peso vivo a lo largo del ciclo del porcino en condiciones comerciales / López Vergé, Sergi, autor. ; Gasa Gasó, Josep, supervisor acadèmic. ; Solà Oriol, David, supervisor acadèmic. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments.
La variabilidad de peso vivo cobra especial relevancia en la porcicultura moderna donde la importancia de la integridad y homogeneidad del lote resulta crucial para no interrumpir los flujos de producción. [...]
Live weight variability is particularly important in modern pig production, because the importance of the integrity and homogeneity of the batch is crucial in order not to interrupt production flows. [...]

[Bellaterra] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.  
3.
283 p, 3.7 MB Analysis of the genetic basis of porcine meat quality and coat color by using genomic and transcriptomic tools / Cardoso, Tainã Figueiredo, autor. ; Amills i Eras, Marcel, supervisor acadèmic. ; Cánovas Tienda, Ángela, supervisor acadèmic. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments.
Los principales objetivos de esta Tesis fueron investigar la base genética de la composición y deposito de la grasa en cerdos, e identificar los factores genéticos involucrados en el establecimiento de los patrones de pigmentación rubia vs roja en cerdos Mangalitza, mediante el uso de herramientas genómicas y transcriptómicas. [...]
[Bellaterra] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2018.  
4.
1 p, 5.0 MB Stress, mast cells and intestinal barrier function in pre-weaning and post-weaning piglets / Sergi Casabella Ramon ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2018
Graduat o Graduada en Veterinària [955]  
5.
1 p, 1.1 MB Determination of the proportion of piglets born viraemicin endemic farms for the Porcine reproductive and respiratory syndrome virus (PRRSV) / Roca Torrente, Rubén ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2018
Graduat o Graduada en Veterinària [955]  
6.
1 p, 10.8 MB Study of key factors in the productivity of sows : comparison of sister breeders in two different farms / Tordecillas Silvente, Maria ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2018
Graduat o Graduada en Veterinària [955]  
7.
1 p, 1.5 MB Epidemioilogical study of infection with rotavirus in suckling piglets / Passols Manzano, Magí ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2018
Graduat o Graduada en Veterinària [955]  
8.
1 p, 1.5 MB Study of antimicrobial resistances in Escherichia coli strains isolated from pigs / Aguirre Molins, Laia ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2018
Graduat o Graduada en Veterinària [955]  
9.
1 p, 708.8 KB Evaluation of the immunity against the prrs virus in piglets from vacunated sows / Camp Montoro, Jordi ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2018
Graduat o Graduada en Veterinària [955]  
10.
1 p, 826.9 KB Antibody levels against porcine circovirus 2(PCV-2) in pigs at 3 days and 3 weeks of age in 9 spanish farms / Palou Zenzen, Irene ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2018
Graduat o Graduada en Veterinària [955]  

Documents de recerca : 104 registres trobats   1 - 10següentfinal  anar al registre:
Materials didàctics 1 registres trobats  
1.
1.1 MB Gestió sanitària porcina / Universitat Autònoma de Barcelona. Biblioteca de Veterinària ; Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Biblioteques
2018 (Exposicions bibliogràfiques (Universitat Autònoma de Barcelona. Biblioteca de Veterinària))  

Documents gràfics i multimèdia 2 registres trobats  
1.
21 p, 1.7 MB La matanza del cerdo / Fàbregas i Comadran, Xavier
La matanza del cerdo es una fiesta tradicional de origen ancestral. En Cataluña, es una tradición no regulada como actividad particular. Los productos procedentes de la matanza del cerdo constituyen parte de la reserva cultural gastronómica catalana. [...]
La matança del porc és una festa tradicional d'origen ancestral. A Catalunya, és una tradició no regulada com activitat particular. Els productes procedents de la matança del porc constitueixen part de la reserva cultural gastronòmica catalana. [...]

Olvan 1993 (Memoria cárnica digital)
21 documents
2.
Free range pigs / Vestergaard, Klaus ; Paulsen, Frank ; Wedgewood, Tony ; Patterson, Brian ; Danish Society for Animal Protection ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
[S.l.] : The Danish Society for Animal Protection, 1990?  

Fons personals i institucionals 40 registres trobats  1 - 10següentfinal  anar al registre:
1.
1 p, 162.3 KB Performance of growing-finishing pigs fed barley diets supplemented with different levels of beta-glucanase / Mascarell Casulleras, José ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Brufau de Barberà, Joaquim ; Barroeta Lajusticia, Ana Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Puchal i Mas, Francesc
Recent studies have been more concerned with enzymatic supplementation of diets for young pigs which digestive system is not yet well-developed, than for the fully-developed pig, where these growth promoters seem to have less effect on productive efficency of the animal. [...]
2002
, 2002  
2.
1 p, 154.1 KB The effect of protease and in ß-glucanase supplementation on digestibility of protein, fat and fiber barley-soybean meal based diets by weanling pigs / Mascarell Casulleras, José ; Zimmerman, D. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Puchal i Mas, Francesc
Recent attention has been given to enzymes as gut-active growth promoters able to lead to a partial degradation of endosperm cell walls in feeds, increasing the proportion of the diet digested by the animal. [...]
2003
, 2003  
3.
1 p, 3.6 MB Effect of maternal feed intake during mid-gestation on pig performance, meat quality and muscle fiber development. / Cerisuelo Garcia, Alba ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Coma, J. ; Carrión, D. ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Sala Pallarés, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Increasing feed allowance during gestation has been related with changes in muscle fiber development and pig performance post-natally, affecting meat quality traits at slaughter.
2005
, 2005  
4.
1 p, 2.4 MB Ileum and whole-tract digestibility of carbohydrates contained in a corn- or a sorghum-acorn-based diets fed on finishing Landrace and Iberian pigs / Morales. J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep
2003
-, : 2003  
5.
1 p, 2.4 MB Ileum and whole-tract digestibility of carbohydrates contained in a corn- or a sorghum-acorn-based diets fed on finishing Landrace and Iberian pigs / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Starch is the storage polysaccharide of higher plants and a major source for animals. However, despite is its simple composition the digestion of starch may be dependent of feed ingredients and animal characteristics.
2001
, 2001  
6.
1 p, 1.6 MB An increased hindgut fermentation promoted major changes on the VFA profile but not on the total VFA concetration of the digesta contents / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep
Volatile fatty acids, principally acetate, propionate and butyrate, are produced in the caecum-colon of pigs as end products of the microbial fermentation. The present abstract tryes to explore on the changes on the VFA concentration and profiles observed in Landrace and Iberian pigs fed on different sources of carbohydrates (high v. [...]
2001
-, : 2001  
7.
1 p, 1.6 MB Comparative digestibility and productive performances between Landrace and Iberian pigs fed on a corn- or a sorghum-acorn- based diet / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa, A. ; Gasa Gasó, Josep
Although digestible energy (DE) values for most commonly used feeds in pig industry are mainly predicted by their chemical composition, other likely effects could affect digestibility. The present paper try to explore the effects likely caused by animal breed (lean v. [...]
2001
-, : 2001  
8.
1 p, 3.0 MB Lipogenic enzyme activities in adipose and muscular tissues of Landrace and Iberian pigs fed on different source of carbohydrates / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Mourot, J. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Iberian is an autochthonous swine breed from Southwest Iberian Peninsula. His meat has attained a high acceptability attributed to a higher intramuscular fat. Gene and dietary effects on the lipogenic enzymes activities were evaluated.
2005
, 2005  
9.
10 p, 89.5 KB Body fat content, composition and distribution in Landrace and Iberian finishing pigs given ad libitum maize- and acorn-sorghummaize-based diets. / Morales, J. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Pérez, J.F. ; Mourot, J ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
We aimed to determine whether the dietary carbohydrate source altered body fat composition and distribution in finishing lean (Landrace) and obese (Iberian) swine. To this end, twenty-four finishing castrated male pigs (12 Iberian and 12 Landrace; 108 kg live weight) were offered two diets differing in the main carbohydrates source, maize (diet M) or acorn-sorghum-maize (diet A). [...]
2003
Animal Science, Núm. 77 (2003) , p. 215-224  
10.
11 p, 78.7 KB Effects of extra feeding during mid-pregnancy on gilts productive and reproductive performance / Cerisuelo García, Alba ; Sala Pallarés, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Chapinal i Gómez, Núria ; Carrión, D. ; Coma, J. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
The effects of a supplemental feeding strategy during mid-gestation on lean gilts body reserves, productive and reproductive performance were assessed. A total of 90 gilts were allocated into two treatments (Control, C, and Supplemented, S). [...]
2008
Spanish Journal of Agricultural Research, Vol. 6, Núm. 2 (2008) , p. 219-229  

Fons personals i institucionals : 40 registres trobats   1 - 10següentfinal  anar al registre:
Us interessa rebre alertes sobre nous resultats d'aquesta cerca?
Definiu una alerta personal via correu electrònic o subscribiu-vos al canal RSS.