Resultats globals: 126 registres trobats en 0.04 segons.
Llibres i col·leccions, 1 registres trobats
Documents de recerca, 83 registres trobats
Publicacions periòdiques, 1 registres trobats
Articles, 24 registres trobats
Contribucions a jornades i congressos, 13 registres trobats
Documents gràfics, 1 registres trobats
Multimèdia, 1 registres trobats
Fons personals i institucionals, 40 registres trobats
Llibres i col·leccions 1 registres trobats  
1.
59 p, 36.7 MB El Cerdo : su estructura y sus órganos interiores : representación gráfica, anatomía, fisiología, razas, producción, higiene y enfermedades.
Madrid : Librería Editorial de Bailly-Baillière e Hijos, [1900]  

Documents de recerca 83 registres trobats  1 - 10següentfinal  anar al registre:
1.
1 p, 2.4 MB Management and improvement plan on the Cataró’s farm / Boquet Garriga, Èlia ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2017
Graduat o Graduada en Veterinària [955]  
2.
173 p, 3.2 MB Avaluació de l'eficiència de l'ús dels fluids orals en el diagnòstic del PRRSV / Gibert Rebull, Elisa, autor ; Mateu de Antonio, Enrique María, supervisor acadèmic ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals
En els darrers anys, l'ús dels fluids orals (FO) com a mostra diagnòstica en el control i monitoratge del Virus de la síndrome reproductiva i respiratòria porcina (PRRSV) s'ha estès en gran mesura per l'Amèrica del Nord i de manera més discreta per Europa. [...]
Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2017  
3.
166 p, 7.8 MB Immunopathogenesis of postnatal persistent infection generated by classical swine fever virus and its implication in the superinfection exclusion phenomenon / Muñoz González, Sara, autor ; Domingo, Mariano, supervisor acadèmic ; Ganges Espinosa, Llilianne, supervisor acadèmic ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals
La peste porcina clásica (PPC) es una enfermedad viral altamente contagiosa de cerdos domésticos y salvajes, incluida en la lista de enfermedades de declaración obligatoria a la Organización Mundial de Sanidad Animal. [...]
Classical swine fever (CSF) is a highly contagious viral disease of domestic and wild pigs, included in the list of diseases notifiable to the World Organisation for Animal Health. The causative agent, CSF virus (CSFV), belongs to the Pestivirus genus, Flaviviridae family. [...]

Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2017  
4.
239 p, 2.6 MB Moving towards an improved experimental model for reproduction of pneumonia induced by Mycoplasma hyopneumoniae / García Morante, Beatriz, autor ; Sibila Vidal, Marina, supervisor acadèmic ; Segalés Coma, Joaquim, supervisor acadèmic ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals
La infecció per Mycoplasma hyopneumoniae està àmpliament estesa per la majoria de països productors de porcí. Malgrat la seva importància, encara hi ha punts rellevants que queden per resoldre; alguns d'ells referents a la complexa patogènesi de la infecció així com de la pneumònia que en resulta. [...]
The infection with Mycoplasma hyopneumoniae is widespread in almost all pig producing countries. Despite its importance, there are still relevant points to be resolved; some of them concern the complex pathogenesis of the infection as well as the resultant pneumonia outcome. [...]

Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2017  
5.
1 p, 231.2 KB Lactating sow feeding : dry feed or liquid feed? / Gelinne Vilà, Arnau ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2017
Graduat o Graduada en Veterinària [955]  
6.
15.8 KB Estudio farmacocinético y farmacodinámico tras la administración intravenosa de cisatracurio en la especie porcina / Aguilar Catalan, Adrià, autor ; Andaluz Martínez, Ana María, supervisor acadèmic ; García Arnás, Félix, supervisor acadèmic ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals
[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2017  
7.
15.8 KB Evaluation of probiotic strategies in the prevention of piglet post-weaning gastrointestinal disorders / Barba Vidal, Emili R., autor ; Martín-Orúe, Susana M. (Susana Maria), supervisor acadèmic ; Castillejos Velázquez, Lorena, supervisor acadèmic ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
La presente tesis tiene como objetivo evaluar el potencial de nuevos tratamientos probióticos en lechones recién destetados para mejorar la salud intestinal y combatir patógenos, indagando en posibles mecanismos de acción. [...]
The main objective of the Thesis was to evaluate the potential of new probiotics treatments in weanling pigs to enhance gut health at early life stages and to fight intestinal pathogens, giving insights regarding possible modes of action. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2017  
8.
257 p, 2.4 MB Exploring dietary strategies to enhance feed intake and growth of piglets after weaning by a multidisciplinary approach / Blavi Josa, Laia, autor ; Pérez Hernández, José Francisco, supervisor acadèmic ; Solà Oriol, David, supervisor acadèmic ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
El deslletament és un període d'adaptació i estrès on els porcs poden patir el síndrome post-deslletament, caracteritzat per una baixa ingestió i creixement i per diarrees. És de gran interès per a la indústria porcina la recerca de solucions per incrementar el consum i el creixement després del deslletament. [...]
El destete es un periodo de adaptación y estrés donde los cerdos frecuentemente sufren el síndrome post-destete; caracterizado por una baja ingestión y crecimiento, y por diarreas. Es de gran interés para la industria porcina la búsqueda de soluciones para incrementar el consumo y el crecimiento después del destete. [...]
Weaning is a period of adaptation and stress where pigs frequently suffer the post-weaning "growth check", characterized by low feed intake, poor growth, and diarrhea. The search for multiple and combined solutions to increase feed consumption and growth performance after weaning is of great practical interest for the swine industry. [...]

Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2016  
9.
169 p, 1.7 MB Identification of new physiological parameters for monitoring chronic stress in growing pigs : Hair cortisol and Chromogranin A / Casal i Plana, Nicolau, autor ; Fàbrega i Romans, Emma, supervisor acadèmic ; Manteca Vilanova, Xavier, supervisor acadèmic ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments ; Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries
L'objectiu principal d'aquesta tesi és identificar i estudiar la viabilitat del cortisol en pèl i de la cromogranina A (CgA) com a indicadors d'estrès crònics en porcs d'engreix. Amb aquest propòsit es van realitzar quatre estudis englobats en dos experiments. [...]
The main objective of this thesis is to identify and study the feasibility and reliability of hair cortisol and salivary Chromogranin A (CgA) as indicators of chronic stress in growing pigs. In this context, four studies were conducted encompassed in two different experiments. [...]

Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2016  
10.
229 p, 2.5 MB Evaluación del uso de antimicrobianos como factor de riesgo relacionado con la aparición de resistencia a cefalosporinas en Escherichia coli y Salmonella en cerdos = Antimicrobial use as a risk factor associated with the emergence of cephalosporin resistance in Escherichia coli and Salmonella spp in pigs / Cameron Veas, Karla, autor ; Migura García, Lourdes, supervisor acadèmic ; Fraile Sauce, Lorenzo José, supervisor acadèmic ; Segalés Coma, Joaquim, supervisor acadèmic ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals
El objetivo principal de esta tesis fue evaluar si existe asociación entre el consumo de antimicrobianos en granjas convencionales de porcino, y la presencia de enterobacterias resistentes a cefalosporinas (RC), como Escherichia coli y Salmonella spp. [...]
The main objective of this thesis was to evaluate the association between management practices in relation with antimicrobial consumption in pig farms and the emergence of cephalosporin resistant (CR) E. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2016
5 documents

Documents de recerca : 83 registres trobats   1 - 10següentfinal  anar al registre:
Publicacions periòdiques 1 registres trobats  
1.
Porci
Madrid : Luzán 5, 1991-
21 documents

Articles 24 registres trobats  1 - 10següentfinal  anar al registre:
1.
10 p, 1.4 MB Serum-derived exosomes from non-viremic animals previously exposed to the porcine respiratory and reproductive virus contain antigenic viral proteins / Montaner-Tarbes, Sergio (Universitat de Lleida. Departament de Producció Animal) ; Borrás, Francesc E. (Innovex Therapeutics) ; Montoya, Maria (The Pirbright Institute (Regne Unit)) ; Fraile, Lorenzo (Universitat de Lleida. Departament de Producció Animal) ; Portillo Obando, Hernando A. del (Institut Germans Trias i Pujol)
PRRSV is the etiological agent of one of the most important swine diseases with a significant economic burden worldwide and limitations in vaccinology. Exosomes are 30-100 nm vesicles of endocytic origin. [...]
2016 - 10.1186/s13567-016-0345-x
Veterinary research, Vol. 47 Núm. 1 (May 2016) , p. 59  
2.
10 p, 89.5 KB Body fat content, composition and distribution in Landrace and Iberian finishing pigs given ad libitum maize- and acorn-sorghummaize-based diets. / Morales, J. ; Baucells Sánchez, María Dolores ; Pérez, J.F. ; Mourot, J ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
We aimed to determine whether the dietary carbohydrate source altered body fat composition and distribution in finishing lean (Landrace) and obese (Iberian) swine. To this end, twenty-four finishing castrated male pigs (12 Iberian and 12 Landrace; 108 kg live weight) were offered two diets differing in the main carbohydrates source, maize (diet M) or acorn-sorghum-maize (diet A). [...]
2003
Animal Science, Núm. 77 (2003) , p. 215-224  
3.
11 p, 78.7 KB Effects of extra feeding during mid-pregnancy on gilts productive and reproductive performance / Cerisuelo García, Alba ; Sala Pallarés, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Chapinal i Gómez, Núria ; Carrión, D. ; Coma, J. ; Baucells Sánchez, María Dolores
The effects of a supplemental feeding strategy during mid-gestation on lean gilts body reserves, productive and reproductive performance were assessed. A total of 90 gilts were allocated into two treatments (Control, C, and Supplemented, S). [...]
2008
Spanish Journal of Agricultural Research, Vol. 6 Núm. 2 (2008) , p. 219-229  
4.
9 p, 24.5 MB Nutrición de la cerda / Cerisuelo García, Alba ; Baucells Sánchez, María Dolores
A lo largo de este curso se tratarán las necesidades energéticas y nutritivas de la cerda en gestación, lactación y periodo destete-cubrición, dedicando especial atención a la nulípara. La gestión de las reservas corporales será el hilo conductor del texto, ya que constituye el punto más importante a considerar en la alimentación de una hembra, y más en los genotipos actuales, mejorados para una alta prolificidad, capacidad lechera y contenido magro. [...]
2004
Suis, Núm. 11 (2004) , p. 49-57  
5.
3 p, 8.6 MB Efecto del sistema de alojamiento y alimentación sobre el bienestar y la productividad en cerdas gestantes / Chapinal i Gómez, Núria ; Ruíz de la Torre, José Luís (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Baucells Sánchez, María Dolores ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Manteca Vilanova, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Investigadores de la UAB realizaron un estudio sobre el efecto del sistema de alojamiento y alimentación sobre el bienestar animal.
2001
Informativo porcino, 2001, p. 16-20  
6.
3 p, 398.4 KB Monitorización del estado de reservas corporales de la cerda en granja. Validación de la nota de condición corporal (CC). Correlación entré la nota de CC, el peso y las diferentes medidas obtenidas mediante ultrasonidos (y III) / Cerisuelo García, Alba ; Sala, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Baucells Sánchez, María Dolores
En este capítulo se estudia, con objeto de validar la aplicación de la nota de CC en los actuales genotipos magros para, estimar la cantidad de reservas del animal, la correlación existente entre la nota de CC y las medidas de PV, ETD y L2 utilizando todos los datos en conjunto y para cada uno de los grupos de parto, así como las diferentes fases del ciclo reproductivo. [...]
2005
Anaporc, Vol. 2 Núm. 18 (2005) , p. 62-64  
7.
3 p, 8.3 MB Monitorización del estado de reservas corporales de la cerda en granja. Distribución de las reservas grasas en una población de reproductoras (II) / Cerisuelo García, Alba ; Sala, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Baucells Sánchez, María Dolores
Tal y como se explicó en la anterior entrega, conocer la distribución de las reservas corporales de las cerdas en momentos concretos de! cicio es importante, ya que puede resultar útii a la hora de detectar problemas en el patrón de alimentación filado en granja.
2005
Anaporc, Vol. 2 Núm. 17 (2005) , p. 64-66  
8.
4 p, 13.8 MB Alimentación de la cerda reproductora : fertilidad post-destete / Cerisuelo Garcia, Alba ; Baucells Sánchez, María Dolores
2004
Ediporc, Núm. 79 (Desembre 2004) , p. 18-21  
9.
5 p, 71.0 KB Effect of maternal feed intake during mid-gestation on pig performance and meat quality at slaughter / Cerisuelo Garcí, Alba ; Sala Pallarés, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Coma, Jaume ; Carrión, Domingo ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Baucells Sánchez, María Dolores
A study was conducted to evaluate, under commercial conditions, the effect of a high feed intake during mid-gestation on postnatal growth performance and meat quality of the progeny. Sows from 1 to 7 parities were divided into two treatments, control (C) and experimental (E). [...]
2006
Archives Animal Breeding, Núm. 49 (2006) , p. 57-61  
10.
11 p, 33.2 MB Alimentación de la cerda gestante / Baucells Sánchez, María Dolores ; Cerisuelo Garcia, Alba
La estrategia en esta etapa se centrará en una alimentación, en principio, moderada y que permita mantener un buen crecimiento fetal y desarrollo de las glándulas mamarias, así como incrementar la capacidad digestiva de la cerda de cara a la lactación. [...]
2004
Suis, Núm. 12 (Novembre 2004) , p. 54-66  

Articles : 24 registres trobats   1 - 10següentfinal  anar al registre:
Contribucions a jornades i congressos 13 registres trobats  1 - 10següent  anar al registre:
1.
1 p, 162.3 KB Performance of growing-finishing pigs fed barley diets supplemented with different levels of beta-glucanase / Mascarell Casulleras, José ; Baucells Sánchez, María Dolores ; Brufau de Barberà, Joaquim ; Barroeta Lajusticia, Ana Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Puchal i Mas, Francesc
Recent studies have been more concerned with enzymatic supplementation of diets for young pigs which digestive system is not yet well-developed, than for the fully-developed pig, where these growth promoters seem to have less effect on productive efficency of the animal. [...]
2002
, 2002  
2.
1 p, 154.1 KB The effect of protease and in fl-glucanase supplementation on digestibility of protein, fat and fiber barley-soybean meal based diets by weanling pigs / Mascarell Casulleras, José ; Zimmerman, D. ; Baucells Sánchez, María Dolores ; Puchal i Mas, Francesc
Recent attention has been given to enzymes as gut-active growth promoters able to lead to a partial degradation of endosperm cell walls in feeds, increasing the proportion of the diet digested by the animal. [...]
2003
, 2003  
3.
1 p, 3.6 MB Effect of maternal feed intake during mid-gestation on pig K performance, meat quality and muscle fiber development. / Cerisuelo Garcia, Alba ; Baucells Sánchez, María Dolores ; Coma, J. ; Carrión, D. ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Sala Pallarés, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Increasing feed allowance during gestation has been related with changes in muscle fiber development and pig performance post-natally, affecting meat quality traits at slaughter.
2005
, 2005  
4.
1 p, 2.4 MB Ileum and whole-tract digestibility of carbohydrates contained in a corn- or a sorghum-acorn-based diets fed on finishing Landrace and Iberian pigs / Morales. J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores ; Gasa Gasó, Josep
2003
-, : 2003  
5.
1 p, 2.4 MB Ileum and whole-tract digestibility of carbohydrates contained in a corn- or a sorghum-acorn-based diets fed on finishing Landrace and Iberian pigs / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Starch is the storage polysaccharide of higher plants and a major source for animals. However, despite is its simple composition the digestion of starch may be dependent of feed ingredients and animal characteristics.
2001
, 2001  
6.
1 p, 1.6 MB An increased hindgut fermentation promoted major changes on the VFA profile but not on the total VFA concetration of the digesta contents / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores ; Gasa Gasó, Josep
Volatile fatty acids, principally acetate, propionate and butyrate, are produced in the caecum-colon of pigs as end products of the microbial fermentation. The present abstract tryes to explore on the changes on the VFA concentration and profiles observed in Landrace and Iberian pigs fed on different sources of carbohydrates (high v. [...]
2001
-, : 2001  
7.
1 p, 1.6 MB Comparative digestibility and productive performances between Landrace and Iberian pigs fed on a corn- or a sorghum-acorn- based diet / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores ; Gasa, A. ; Gasa Gasó, Josep
Although digestible energy (DE) values for most commonly used feeds in pig industry are mainly predicted by their chemical composition, other likely effects could affect digestibility. The present paper try to explore the effects likely caused by animal breed (lean v. [...]
2001
-, : 2001  
8.
1 p, 3.0 MB Lipogenic enzyme activities in adipose and muscular tissues of Landrace and Iberian pigs fed on different source of carbohydrates / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Mourot, J. ; Baucells Sánchez, María Dolores ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Iberian is an autochthonous swine breed from Southwest Iberian Peninsula. His meat has attained a high acceptability attributed to a higher intramuscular fat. Gene and dietary effects on the lipogenic enzymes activities were evaluated.
2005
, 2005  
9.
8 p, 910.8 KB Calidad de producto en canales y carnes porcinas: dictámenes de no aptitud en la inspección veterinaria de cerdos en matadero / Fàbregas i Comadran, Xavier ; Ferrao, Jordi
Se presentan los resultados del año 1995, de la inspección veterinaria ante y postmortem en un matadero de porcino (cerdos): volumen de sacrificio y dictámenes de no aptitud en animales, canales y despojos.
1995  
10.
12 p, 2.5 MB La matanza del cerdo en la ciudad de Barcelona según la literatura etno-folklorista catalana de 1800-1950 / Fàbregas i Comadran, Xavier
El vínculo entre el hombre y el cerdo ha sido estudiado desde un punto de vista antropológico y/o de historia de la alimentación. En producción animal ha sido la cuarta especie domesticada por el hombre y la única criada estrictamente para su consumo (Gautier, 1990). [...]
El objetivo de este trabajo es documentar la matanza del cerdo en la ciudad de Barcelona según la literatura etno-folklorista catalana del período 1800-1950.

2011
Congreso Nacional de Historia de la Veterinaria. València, Espanya, 17è : 2011
Congreso Iberoamericano de Historia de la Veterinaria. València, Espanya, 7è : 2011
2 documents

Contribucions a jornades i congressos : 13 registres trobats   1 - 10següent  anar al registre:
Documents gràfics 1 registres trobats  
1.
21 p, 1.7 MB La matanza del cerdo / Fàbregas i Comadran, Xavier
La matanza del cerdo es una fiesta tradicional de origen ancestral. En Cataluña, es una tradición no regulada como actividad particular. Los productos procedentes de la matanza del cerdo constituyen parte de la reserva cultural gastronómica catalana. [...]
La matança del porc és una festa tradicional d'origen ancestral. A Catalunya, és una tradició no regulada com activitat particular. Els productes procedents de la matança del porc constitueixen part de la reserva cultural gastronòmica catalana. [...]

Olvan 1993 (Memoria cárnica digital)
22 documents

Multimèdia 1 registres trobats  
1.
Free range pigs / Vestergaard, Klaus ; Paulsen, Frank ; Wedgewood, Tony ; Patterson, Brian ; Danish Society for Animal Protection ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
[S.l.] : The Danish Society for Animal Protection, 1990?
   

Fons personals i institucionals 40 registres trobats  1 - 10següentfinal  anar al registre:
1.
1 p, 162.3 KB Performance of growing-finishing pigs fed barley diets supplemented with different levels of beta-glucanase / Mascarell Casulleras, José ; Baucells Sánchez, María Dolores ; Brufau de Barberà, Joaquim ; Barroeta Lajusticia, Ana Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Puchal i Mas, Francesc
Recent studies have been more concerned with enzymatic supplementation of diets for young pigs which digestive system is not yet well-developed, than for the fully-developed pig, where these growth promoters seem to have less effect on productive efficency of the animal. [...]
2002
, 2002  
2.
1 p, 154.1 KB The effect of protease and in fl-glucanase supplementation on digestibility of protein, fat and fiber barley-soybean meal based diets by weanling pigs / Mascarell Casulleras, José ; Zimmerman, D. ; Baucells Sánchez, María Dolores ; Puchal i Mas, Francesc
Recent attention has been given to enzymes as gut-active growth promoters able to lead to a partial degradation of endosperm cell walls in feeds, increasing the proportion of the diet digested by the animal. [...]
2003
, 2003  
3.
1 p, 3.6 MB Effect of maternal feed intake during mid-gestation on pig K performance, meat quality and muscle fiber development. / Cerisuelo Garcia, Alba ; Baucells Sánchez, María Dolores ; Coma, J. ; Carrión, D. ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Sala Pallarés, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Increasing feed allowance during gestation has been related with changes in muscle fiber development and pig performance post-natally, affecting meat quality traits at slaughter.
2005
, 2005  
4.
1 p, 2.4 MB Ileum and whole-tract digestibility of carbohydrates contained in a corn- or a sorghum-acorn-based diets fed on finishing Landrace and Iberian pigs / Morales. J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores ; Gasa Gasó, Josep
2003
-, : 2003  
5.
1 p, 2.4 MB Ileum and whole-tract digestibility of carbohydrates contained in a corn- or a sorghum-acorn-based diets fed on finishing Landrace and Iberian pigs / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Starch is the storage polysaccharide of higher plants and a major source for animals. However, despite is its simple composition the digestion of starch may be dependent of feed ingredients and animal characteristics.
2001
, 2001  
6.
1 p, 1.6 MB An increased hindgut fermentation promoted major changes on the VFA profile but not on the total VFA concetration of the digesta contents / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores ; Gasa Gasó, Josep
Volatile fatty acids, principally acetate, propionate and butyrate, are produced in the caecum-colon of pigs as end products of the microbial fermentation. The present abstract tryes to explore on the changes on the VFA concentration and profiles observed in Landrace and Iberian pigs fed on different sources of carbohydrates (high v. [...]
2001
-, : 2001  
7.
1 p, 1.6 MB Comparative digestibility and productive performances between Landrace and Iberian pigs fed on a corn- or a sorghum-acorn- based diet / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores ; Gasa, A. ; Gasa Gasó, Josep
Although digestible energy (DE) values for most commonly used feeds in pig industry are mainly predicted by their chemical composition, other likely effects could affect digestibility. The present paper try to explore the effects likely caused by animal breed (lean v. [...]
2001
-, : 2001  
8.
1 p, 3.0 MB Lipogenic enzyme activities in adipose and muscular tissues of Landrace and Iberian pigs fed on different source of carbohydrates / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Mourot, J. ; Baucells Sánchez, María Dolores ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Iberian is an autochthonous swine breed from Southwest Iberian Peninsula. His meat has attained a high acceptability attributed to a higher intramuscular fat. Gene and dietary effects on the lipogenic enzymes activities were evaluated.
2005
, 2005  
9.
10 p, 89.5 KB Body fat content, composition and distribution in Landrace and Iberian finishing pigs given ad libitum maize- and acorn-sorghummaize-based diets. / Morales, J. ; Baucells Sánchez, María Dolores ; Pérez, J.F. ; Mourot, J ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
We aimed to determine whether the dietary carbohydrate source altered body fat composition and distribution in finishing lean (Landrace) and obese (Iberian) swine. To this end, twenty-four finishing castrated male pigs (12 Iberian and 12 Landrace; 108 kg live weight) were offered two diets differing in the main carbohydrates source, maize (diet M) or acorn-sorghum-maize (diet A). [...]
2003
Animal Science, Núm. 77 (2003) , p. 215-224  
10.
11 p, 78.7 KB Effects of extra feeding during mid-pregnancy on gilts productive and reproductive performance / Cerisuelo García, Alba ; Sala Pallarés, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Chapinal i Gómez, Núria ; Carrión, D. ; Coma, J. ; Baucells Sánchez, María Dolores
The effects of a supplemental feeding strategy during mid-gestation on lean gilts body reserves, productive and reproductive performance were assessed. A total of 90 gilts were allocated into two treatments (Control, C, and Supplemented, S). [...]
2008
Spanish Journal of Agricultural Research, Vol. 6 Núm. 2 (2008) , p. 219-229  

Fons personals i institucionals : 40 registres trobats   1 - 10següentfinal  anar al registre:
Us interessa rebre alertes sobre nous resultats d'aquesta cerca?
Definiu una alerta personal via correu electrònic o subscribiu-vos al canal RSS.