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Articles, 5 registres trobats
Documents de recerca, 1 registres trobats
Articles 5 registres trobats  
1.
2.0 MB The trophic ecology of the red swamp crayfish (Procambarus clarkii) in Mediterranean aquatic ecosystems : a stable isotope study / Alcorlo, Paloma ; Baltanás, Angel ; Universidad Autónoma de Madrid. Departamento de Ecología
The red swamp crayfish(Procambarus clarkii)is an invasive species in most of its current distribution range. As an omnivorous species that feeds on items of many trophic levels and is eaten by many others, it occupies a key trophic position within the invaded food webs. [...]
El cangrejo rojo (Procambarus clarkii) es una especie invasora en la mayor parte de su área de distribución actual. Ocupa un estatus trófico clave dentro de las redes tróficas invadidas al ser una especie omnívora que se alimenta de muchos recursos tróficos, además de ser presa de otros consumidores. [...]

2013
Limnética, Vol. 32, Núm. 1 (2013) , p. 121-138
2 documents
2.
2.0 MB Freshwater food web studies : a plea for multiple tracer approach / Soto, David X. (University of New Brunswick (Canada). Department of Biology) ; Gacia, Esperança (Centre for Advanced Studies of Blanes (CEAB-CSIC)) ; Catalán, Jordi (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Food webs are complex systems of interactions between ecosystem species. Beyond the direct analysis of stomach contents, stable isotopes of carbon (d13C) and nitrogen (d15N) have been used widely to evaluate these trophic relationships and calculate the relative contribution of food sources to a consumer's diet using mixing models. [...]
Las redes tróficas son sistemas complejos de interacciones entre las especies del ecosistema. Más allá del análisis directo de los contenidos estomacales, los isótopos estables del carbono (d13C) y nitrógeno (d15N) se han utilizado con frecuencia para evaluar las conexiones tróficas y calcular la contribución relativa de cada alimento en la dieta de los consumidores mediante modelos de mezcla. [...]

2013
Limnética, Vol. 32, Núm. 1 (2013) , p. 97-106  
3.
9 p, 513.5 KB Food web bioaccumulation of organohalogenated compounds in high mountain lakes / Bartrons Vilamala, Mireia (University of Wisconsin. Center for Limnology) ; Grimalt, Joan (Consell Superior d'Investigacions Científiques. Departament de Química Ambiental) ; Catalán, Jordi (Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanya)) ; Consejo Superior de Investigacions Científicas (Espanya). Centre d'Estudis Avançats de Blanes
Persistent organic pollutants (POPs) are toxic substances that are usually produced for use in agricultural, industrial, and domestic applications. Because of their long-range atmospheric transport capacity, POPs are distributed worldwide. [...]
Los contaminantes orgánicos persistentes (POPs) son sustancias producidas para usos agrícolas, urbanos o industriales que presentan un carácter tóxico. Debido a la capacidad de transporte atmosférico a largo alcance, los POPs son distribucidos por todo el mundo. [...]

2012
Limnética, Vol. 31, Núm. 1 (2012) , p. 155-164  
4.
16 p, 283.5 KB El plancton de las lagunas de gravera y el fósforo : el enriquecimiento de las paradojas / Álvarez Cobelas, M. (Centro de Ciencias Medioambientales (Madrid, Espanya)) ; García-Avilés, J. (Madrid (Comunitat Autònoma). Centro de Investigaciones Ambientales) ; Ortega Mayagoitia, Elizabeth (UNAM (Mèxic). Facultad Estudios Superiores de Iztacala)
Durante las últimas décadas se han formulado explícitamente varias hipótesis sobre el funcionamiento de las comunidades pelágicas lacustres en relación con el enriquecimiento en fósforo. Entre ellas, se cuentan: 1ª) la relación directa entre fósforo y biomasa planctónica, 2ª) los máximos de la riqueza específica planctónica a niveles intermedios de fósforo, 3ª) la desestabilización de los grupos funcionales de la red trófica debida al enriquecimiento en fósforo (ó "paradoja del enriquecimiento"), 4ª) el hecho de que la biomasa planctónica en todos los niveles sea el resultado de la interacción entre el recurso limitante (el fósforo, en este caso) y la red trófica encabezada por los peces ictiófagos, y 5ª) la marcada influencia del enriquecimiento y de los peces ictiófagos sobre el espectro de tamaños planctónicos. [...]
Several hypotheses have been outlined on the relationship of lake communities and phosphorus enrichment in recent years. Some of them are the following: i) a positive relationship between phosphorus and planktonic biomass, ii) species richness peaks at intermediate phosphorus concentrations, iii) the destabilisation of food web functional groups arising from phosphorus enrichment (called the paradox of enrichment), iv) the plankton biomass as the outcome of interactions between the limiting resource (phosphorus in most lakes) and the food web, and v) the remarkable influence of phosphorus enrichment and piscivorous fish on planktonic size spectra. [...]

2005
Limnética, V. 24 n. 1-2 (2005) p. 67-81  
5.
12 p, 427.4 KB Long-term development of reservoir ecosystems - changes in pelagic food webs and their microbial component / Straskrábová, V. ; Simek, K. ; Vrba, J.
Reservoirs differ from lakes mostly in three aspects: (i) water residence times usually are not longer than several months, (ii) horizontal heterogeneity induced by the inflowing river water is more pronounced, and (iii) they are historically much younger than lakes. [...]
Los embalses difieren de los lagos principalmente en tres aspectos: (i) el tiempo de residencia del agua no suele ser superior a varios meses, (ii) la heterogeneidad horizontal inducida por la entrada de agua fluvial es más marcada, y (iii) son históricamente mucho más jóvenes que los lagos. [...]

2005
Limnética, V. 24 n. 1-2 (2005) p. 9-19  

Documents de recerca 1 registres trobats  
1.
142 p, 4.4 MB Efectes de la pèrdua i fragmentació de pastures mediterrànies sobre la riquesa, composició i relacions tròfiques de plantes i papallones / Guardiola, Moisès (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia) ; Pino i Vilalta, Joan, dir. ; Rodà, Ferran, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia
La pèrdua i fragmentació dels hàbitats estan considerades com una de les causes més importants de pèrdua de biodiversitat a escala local, regional i global, causant la rarefacció i extinció d'algunes espècies. [...]
Habitat loss and fragmentation are considered the most important causes of biodiversity loss at local, regional and global scales, causing a rarefaction and extinction of some species. However, the importance of these processes remains unclear because frequently there are asynchronies between habitat loss and fragmentation and the subsequent species extinction, causing an extinction debt. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2015  

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