Resultados globales: 15 registros encontrados en 0.03 segundos.
Artículos, Encontrados 13 registros
Documentos de investigación, Encontrados 2 registros
Artículos Encontrados 13 registros  1 - 10siguiente  ir al registro:
1.
8 p, 1.3 MB Fundamentals and application of voltammetric electronic tongues in quantitative analysis / Cetó Alsedà, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química) ; Pérez, Sandra (Centro Nacional de Microelectrónica) ; Prieto-Simón, Beatriz (Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica)
Electronic tongues (ETs) are bioinspired analytical tools based on the synergies between (bio)sensors and chemometrics. Through the application of chemometrics, it is possible to infer underlying relationships between the measured analytical signals and the chemical properties of the samples, both for descriptive and predictive purposes, otherwise impossible to decipher. [...]
2022 - 10.1016/j.trac.2022.116765
Trends in analytical chemistry, Vol. 157 (December 2022) , art. 116765  
2.
18 p, 4.1 MB Citrus Flavonoids Supplementation as an Alternative to Replace Zinc Oxide in Weanling Pigs' Diets Minimizing the Use of Antibiotics / Paniagua, Montserrat (Quimidroga . Technical and R&D Department) ; Villagómez Estrada, Sandra (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Crespo, Francisco Javier (HealthTech Bio Actives) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Arís i Giralt, Anna (Unitat mixta d'investigació IRTA-UAB en Sanitat Animal. Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Devant, Maria (Unitat mixta d'investigació IRTA-UAB en Sanitat Animal. Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Weaning is a stressful period for pigs that causes gastrointestinal disruption and low growth rates. For a long time, zinc oxide at pharmacological doses, along with different antibiotics, has been used prophylactically during this phase to reduce the incidence of these gastrointestinal problems. [...]
2023 - 10.3390/ani13060967
Animals, Vol. 13 (march 2023)  
3.
17 p, 1.7 MB Behavioral and metabolic effects of a calorie-restricted cafeteria diet and oleuropein supplementation in obese male rats / Subias-Gusils, Alex (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal) ; Álvarez-Monell, Adam (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Neurociències) ; Boqué, Noemí (Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya) ; Caimari, Antoni (Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya) ; del Bas, Josep Maria (Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya) ; Mariné-Casadó, Roger (Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya) ; Solanas i Garcia, Montserrat (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Escorihuela, Rosa M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Neurociències)
Diet-induced obesity models are widely used to investigate dietary interventions for treating obesity. This study was aimed to test whether a dietary intervention based on a calorie-restricted cafeteria diet (CAF-R) and a polyphenolic compound (Oleuropein, OLE) supplementation modified sucrose intake, preference, and taste reactivity in cafeteria diet (CAF)-induced obese rats. [...]
2021 - 10.3390/nu13124474
Nutrients, Vol. 13 Núm. 12 (december 2021) , p. 4474  
4.
17 p, 867.3 KB Identification of protein-damaging mutations in 10 swine taste receptors and 191 appetite-reward genes / Clop, Alex (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Sharaf, Abdoallah (Ain Shams University. Faculty of agriculture) ; Castelló Farré, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ramos-Onsins, Sebastian (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Cirera, Susanna (University of Copenhagen. Department of Veterinary and Animal Sciences) ; Mercadé Carceller, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Derdak, Sophia (Universitat Pompeu Fabra) ; Beltran i Agulló, Sergi (Universitat Pompeu Fabra) ; Huisman, Abe (Hypor BV (The Netherlands)) ; Fredholm, Merete (University of Copenhagen. Department of Veterinary and Animal Sciences) ; van As, Pieter (Hendrix Genetics Research & Technology Centre) ; Sánchez Bonastre, Armando (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Taste receptors (TASRs) are essential for the body's recognition of chemical compounds. In the tongue, TASRs sense the sweet and umami and the toxin-related bitter taste thus promoting a particular eating behaviour. [...]
2016 - 10.1186/s12864-016-2972-z
BMC genomics, Vol. 17 (August 2016) , art. 685  
5.
27 p, 858.4 KB Avoiding nonsense in electronic taste sensing / Legin, Andrey (St. Petersburg State University. Institute of Chemistry) ; Kirsanov, Dmitry (St. Petersburg State University. Institute of Chemistry) ; Valle Zafra, Manuel del (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
Last years have watched the birth and profusion of analytical systems known as "taste sensors" or "electronic tongues". Regardless of the fancy names, these "taste sensors" and "electronic tongues" are primarily analytical instruments and require responsible handling and application in order to provide for meaningful results. [...]
2019 - 10.1016/j.trac.2019.115675
Trends in analytical chemistry, Vol. 121 (Des. 2019) , art. 115675  
6.
22 p, 702.9 KB La boca y lo dulce : algunas reflexiones sobre de la tropología del gusto en el libro Scivias de Hildegarda de Bingen / Ortúzar Escudero, María José (Universidad de Los Andes)
Estudios sobre las visiones de Hildegarda de Bingen (1098-1170) han destacado frecuentemente su "otredad" con respecto al mundo sensible y a la experiencia corporal. Por otra parte, se viene subrayando desde hace algunos años la importancia del lenguaje sensorial en textos de carácter religioso. [...]
Several studies on the visions of Hildegard of Bingen (1098-1179) emphasize their "otherness" with respect to the sensible world and the bodily experience. For some years, though, also the importance of the sensory language in religious texts has been highlighted. [...]

2019
Mirabilia, Núm. 29 (jun-dez 2019) , p. 68-89 (Special Issue)  
7.
14 p, 1.1 MB Proxémica publicitaria : la penetración no verbal. Una aproximación al estudio de la voz en los anuncios televisados / González Solas, Javier (Universidad Complutense de Madrid. Departamento de Comunicación Audiovisual y Publicidad)
Las líneas siguientes sugieren solamente un campo de investigación poco transitado y que puede tener rendimientos interesantes, no sólo instrumentales, sino cognitivos, ideológicos, críticos y políticos. [...]
Les línies següents suggereixen només un camp d'investigació poc transitat i que pot tenir rendiments interessants, no només instrumentals, sinó cognitius, ideològics, crítics i polítics. Es tracta només d'una proposta amb tipologies encara per refinar i Metod ologías de camp a millorar. [...]
The following lines suggest only a little researched field of research and that can have interesting performances, not only instrumental, but cognitive, ideological, critical and political. It is only a proposal with typologies still to be refined and method Field refinements. [...]

2018 - 10.5565/rev/qp.313
Questiones publicitarias, Vol. 1 Núm. 22 (2018) , p. 79-92 (Ensayos)  
8.
14 p, 119.2 KB Sémantique du goût : quand l'analogie et le figement construisent l'intersubjectivité / Portelance, Christine (Université du Québec à Rimouski)
Dans cet article, l'auteure s'intéresse à l'élaboration d'une sémantique du goût dans le cadre d'une sémantique cognitive développée notamment par Lakoff (1987). La physiologie du goût nous apprend que le nombre d'images gustatives possibles est illimité (l'expérience individuelle d'une image sensorielle est ainsi incommunicable) et que le système gustatif est un système de reconnaissance de formes plutôt qu'un système de catégorisation; par conséquent, les catégories de goût ne peuvent qu'être des catégories de langage. [...]
This article is about the elaboration of a Semantics of Taste within the frame of Cognitive Semantics as developed by Lakoff (1987) with the concept of experiential realism. Physiology of taste says the gustatory system is not a categorizing system but rather a form recognizing system. [...]

2016
Language design : journal of theoretical and experimental linguistics, Special Issue (2016) , p. 13-26  
9.
29 p, 751.9 KB Application of an electronic tongue towards the analysis of brandies / Cetó Alsedà, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química) ; Valle Zafra, Manuel del (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
This work reports the application of a voltammetric Electronic Tongue (ET) in the analysis of brandies, specifically in its classification according to the scores given by a skilled sensory panel and in the discrimination of different ageing methods. [...]
2013 - 10.1039/c2ay26066b
Analytical methods, Vol. 5, Issue 5 (March 2013) , p. 1120-1129  
10.
22 p, 1.6 MB Independent comparison study of six different electronic tongues applied for pharmaceutical analysis / Pein, Miriam (Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf. Institut für Pharmazeutische Technologie und Biopharmazie) ; Kirsanov, Dmitry (Sankt-Peterburgskiĭ gosudarstvennyĭ universitet. Institut khimii) ; Ciosek, Patrycja (Politechnika Warszawska. Department of Microbioanalytics) ; Valle Zafra, Manuel del (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química) ; Yaroshenko, Irina (Sankt-Peterburgskiĭ gosudarstvennyĭ universitet. Institut khimii) ; Wesoly, Malgorzata (Politechnika Warszawska. Department of Microbioanalytics) ; Zabadaj, Marcin (Politechnika Warszawska. Department of Microbioanalytics) ; González-Calabuig, Andreu (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química) ; Wróblewski, Wojciech (Politechnika Warszawska. Department of Microbioanalytics) ; Legin, Andrey (Sankt-Peterburgskiĭ gosudarstvennyĭ universitet. Institut khimii)
Electronic tongue technology based on arrays of cross-sensitive chemical sensors and chemometric data processing has attracted a lot of researchers' attention through the last years. Several so far reported applications dealing with pharmaceutical related tasks employed different e-tongue systems to address different objectives. [...]
2015 - 10.1016/j.jpba.2015.05.026
Journal of pharmaceutical and biomedical analysis, Vol. 114 (Oct. 2015) , p. 321-329  

Artículos : Encontrados 13 registros   1 - 10siguiente  ir al registro:
Documentos de investigación Encontrados 2 registros  
1.
595 p, 31.6 MB Comer : de la sensación al lenguaje / Bocos Mirabella, Yaiza Ágata ; Vilar, Gerard, dir.
En el context de l'artificació de la cuina, aquesta investigació se centra en el paper del comensal. Algunes de les innovacions de la Nouvelle Cuisine, intensificades per la cuina tecno-emocional, ajuden a considerar-li com un espectador i donen lloc a una teoria de l'art de menjar. [...]
En el contexto de la artificación de la cocina, esta investigación se centra en el papel del comensal. Algunas de las innovaciones de la Nouvelle Cuisine, intensificadas por la cocina tecnoemocional, ayudan a considerar al comensal como espectador y dan pie a una teoría del arte de comer. [...]
In the context of the artification of cooking, this research focuses on the role of the diner. Some of the innovations of Nouvelle Cuisine, intensified by techno-emotional cuisine, help to consider the diner as a spectator and give rise to a theory of the art of eating. [...]

2022  
2.
120 p, 1.6 MB Conditioned aversion to woody crops in small ruminants / Manuelian Fusté, Carmen L. ; Albanell Trullas, Elena, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R)) ; Caja López, Gerardo, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
L'objectiu de la tesi va ser avaluar la idoneïtat de l'aversió condicionada (CTA) amb clorur de liti (LiCl), per evitar danys en cultius llenyosos durant el pasturatge de les cobertes vegetals. La CTA és un aprenentatge associatiu pel qual un animal deixa de consumir un aliment gràcies a l'administració d'un agent inductor (LiCl). [...]
This thesis aimed to evaluate the suitability of conditioned taste aversion (CTA), based on the use of lithium chloride (LiCl), to prevent grazing damages in woody crops (i. e. , olive groves and vineyards). [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2015  

¿Le interesa recibir alertas sobre nuevos resultados de esta búsqueda?
Defina una alerta personal vía correo electrónico o subscríbase al canal RSS.