1.
|
|
2.
|
38 p, 1.1 MB |
Participation in Citizen Science : Insights from the CONECT-e Case Study
/
Benyei, Petra (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) ;
Pardo-de-Santayana, Manuel (Universidad Autónoma de Madrid. Centro de Investigación en Biodiversidad y Cambio Global) ;
Aceituno Mata, Laura (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) ;
Calvet Mir, Laura (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) ;
Carrascosa-García, María (Red de Semillas "Resembrando e Intercambiando") ;
Rivera-Ferre, Marta G (Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya) ;
Perdomo-Molina, Antonio (Universidad de La Laguna. Escuela Politécnica Superior de Ingeniería) ;
Reyes-García, Victoria (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Citizen science (CS) is growing quickly, given its potential to enhance knowledge coproduction by diverse participants, generating large and global data sets. However, uneven participation in CS is still an important concern. [...]
2021 - 10.1177/0162243920948110
Science Technology and Human Values, Vol. 46, Issue 4 (July 2021) , p. 755-788
|
|
3.
|
2.9 MB |
Open granaries : preventing traditional agroecological knowledge erosion and enclosure in the era of open science
/
Benyei, Petra ;
Reyes-García, Victoria, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Antropologia Social i Cultural) ;
Rivera-Ferre, Marta G, (Guadalupe) dir. ;
Universitat Autònoma de Barcelona.
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals
En les últimes dècades, el coneixement agroecològic tradicional (CAeT) ha patit un ràpid procés d'erosió i privatització, especialment en contextos industrialitzats. Nombroses iniciatives de conservació del CAeT han sorgit com a resposta a aquesta situació, incloent iniciatives que es dediquen a la revitalització local del CAeT (conservació de coneixement in situ o contextualitzat) i iniciatives que es dediquen a la documentació i inventari global del CAET (conservació de coneixement ex situ o descontextualitzat). [...] En las últimas décadas, el conocimiento agroecológico tradicional (CAeT) ha sufrido un rápido proceso de erosión y privatización, especialmente en contextos industrializados. Numerosas iniciativas de conservación del CAeT han surgido como respuesta a esta situación, incluyendo iniciativas que se dedican a la revitalización local del CAeT (conservación de conocimiento in situ o contextualizado) e iniciativas que se dedican a la documentación e inventario global del CAeT (conservación de conocimiento ex situ o descontextualizado). [...] In the past decades, traditional agroecological knowledge (TAeK) has suffered a rapid process of erosion and privatization, especially in industrialized contexts. As a response to this situation, numerous TAeK conservation initiatives have emerged, including initiatives engaging in local TAeK revitalization (in situ o contextualized knowledge conservation) and initiatives engaging in global TAeK documentation and inventorying (ex situ or decontextualized knowledge conservation). [...]
[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2020.
|
|
4.
|
|
5.
|
|
6.
|
|
7.
|
23 p, 1015.8 KB |
The complexity of food systems : defining relevant attributes and indicators for the evaluation of food supply chains in Spain
/
Gamboa, Gonzalo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica) ;
Kovacic, Zora (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) ;
Di Masso, Marina (Universitat Oberta de Catalunya) ;
Mingorría, Sara (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) ;
Gomiero, Tiziano (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) ;
Rivera-Ferre, Marta G.. (Universitat de Vic. Facultat de Ciències i Tecnologia) ;
Giampietro, Mario (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
The wide-ranging literature on food systems provides multiple perspectives and world views. Various stakeholders define food and food systems in non-equivalent ways. The perception of the performance of food systems is determined by these specific perspectives, and a wide variety of policies responding to different aims are proposed and implemented accordingly. [...]
2016 - 10.3390/su8060515
Sustainability, Vol. 8 (May 2016) , art. 515
|
|
8.
|
|
9.
|
|
10.
|
241 p, 5.4 MB |
Redes alimentarias alternativas y soberanía alimentaria : posibilidades para la transformación del sistema agroalimentario dominante
/
Di Masso, Marina ;
Espluga, Josep, 1964-, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia) ;
Rivera-Ferre, Marta G, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ;
Universitat Autònoma de Barcelona.
Departament de Sociologia
El actual sistema agroalimentario (SAA) impacta de manera cotidiana sobre el modo en que se producen, distribuyen y consumen alimentos. En este contexto, una de las tendencias de cambio más relevantes es la concentración (de poder de decisión, de valor añadido) en el eslabón de la gran distribución. [...] The current agrifood system (AFS) has daily impacts on the way food is produced, distributed and consumed. One of the most relevant trends in this context is concentration (i. e. of decision-making power, of added value) in the supply chain link. [...]
[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2013
|
|