UAB Digital Repository of Documents 197 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
1.
12 p, 2.2 MB Untangling adaptive functioning of PMM2-CDG across age and its impact on parental stress : a cross-sectional study / Epifani, Florencia (Hospital Sant Joan de Déu) ; Pujol Serra, Susana María (Parc Taulí Hospital Universitari. Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT)) ; Llorens, Marta (Hospital Sant Joan de Déu) ; Balcells, Sol (Institut de Recerca Sant Joan de Déu) ; Nolasco, Gregorio (Hospital Sant Joan de Déu) ; Bolasell, Mercè (Hospital Sant Joan de Déu) ; Aguilera-Albesa, Sergio (Hospital Universitario de Navarra) ; Cancho Candela, Ramon (Hospital Universitario Rio Hortega) ; Cuevas Cervera, José Luis (Hospital Universitario de Jaén) ; García Sánchez, Verónica (Hospital Universitario Puerto Real) ; Garcia, Oscar (Hospital Universitario Virgen de la Salud (Toledo)) ; Miranda-Herrero, María Concepción (Hospital General Universitario Gregorio Marañón) ; Moreno-Lozano, Pedro J. (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona) ; Robles, Bernabé (Hospital de Sant Boi) ; Roldán Aparicio, Susana (Hospital Virgen de las Nieves (Granada, Andalusia)) ; Velázquez Fragua, Ramón (Hospital Universitario La Paz) ; Serrano, Mercedes (Instituto de Salud Carlos III) ; Universitat Autònoma de Barcelona
Phosphomannomutase deficiency (PMM2-CDG) leads to cerebellar atrophy with ataxia, dysmetria, and intellectual deficits. Despite advances in therapy, the cognitive and adaptive profile remains unknown. [...]
2023 - 10.1038/s41598-023-49518-y
Scientific reports, Vol. 13 (december 2023)  
2.
11 p, 1.1 MB Epidemiology and antimicrobial resistance profile of Neisseria gonorrhoeae in Catalonia, Spain, 2016-2019 / Herrero, Mercè (Agència de Salut Pública de Catalunya) ; Broner, Sonia (Agència de Salut Pública de Catalunya) ; Cruells, Adrià (Agència de Salut Pública de Catalunya) ; Esteve, Sílvia (Agència de Salut Pública de Catalunya) ; Ferré, Lourdes (Agència de Salut Pública de Catalunya) ; Mendioroz Peña, Jacobo (Agència de Salut Pública de Catalunya) ; Jané, Mireia (Universitat de Barcelona. Departament de Medicina) ; Ciruela, Pilar (Agència de Salut Pública de Catalunya)
Antimicrobial resistance data for Neisseria gonorrhoeae is globally sparse and resistant strains are emerging in Catalonia. We aim to describe epidemiological and antimicrobial resistance in all patients infected with N. [...]
2023 - 10.1007/s10096-023-04601-0
European journal of clinical microbiology & infectious diseases, Vol. 42, Issue 7 (July 2023) , p. 883-893  
3.
16 p, 2.8 MB Drastic Microbial Count Reduction in Soy Milk Using Continuous Short-Wave Ultraviolet Treatments in a Tubular Annular Thin Film UV-C Reactor / Martínez-García, María (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Sauceda-Gálvez, Jezer N. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Codina Torrella, Idoia (Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia) ; Hernández Herrero, María Manuela (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gervilla Fernández, Ramón (Universitat Autònoma de Barcelona. SPTA-Servei Planta Tecnologia Aliments) ; Roig Sagués, Artur Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Vegetative cells of Listeria monocytogenes and Escherichia coli and spores of Bacillus subtilis and Aspergillus niger were inoculated in soy milk at an initial concentration of ≈5 log CFU/mL. Inoculated and control (non-inoculated) soy milk samples were submitted to three types of treatments using a tubular annular thin film short-wave ultraviolet (UV-C) reactor with 1 mm of layer thickness. [...]
2023 - 10.3390/foods12203813
Foods, Vol. 12 (october 2023)  
4.
9 p, 13.9 MB Describing the neolithic cord production process : Raw materials, techniques and experimental archaeology in La Draga (Girona, Spain; 5207-4862 cal BC) / Herrero-Otal, Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Romero-Brugués, Susagna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Piqué Huerta, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Homs, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; De Diego, Miriam (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Palomo Pérez, Antoni (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria)
Cordage is related to daily activities and as such has been a basic element for self-suffiency since Prehistory. Due to the lack of their preservation in most archaeological contexts, the knowledge of these technologies in the past is limited. [...]
2023 - 10.1016/j.jasrep.2023.104092
Journal of Archaeological Science: Reports, Vol. 50 (2023) , article number 104092  
5.
18 p, 3.8 MB The earliest basketry in southern Europe : Hunter-gatherer and farmer plant-based technology in Cueva de los Murciélagos (Albuñol) / Martínez-Sevilla, Francisco (Universidad de Alcalá. Departamento de Historia y Filosofía) ; Herrero-Otal, Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Martín-Seijo, María (Universidad de Cantabria. Departamento de Ciencias Históricas) ; Santana-Cabrera, Jonathan (Universidad de Las Palmas de Gran Canaria. Departamento de Ciencias Históricas) ; Lozano Rodríguez, José A. (Instituto Español de Oceanografía (IEO-CSIC)) ; Maicas Ramos, Ruth (Museo Arqueológico Nacional (Madrid). Departamento de Prehistoria) ; Cubas, Miriam (Universidad de Alcalá. Departamento de Historia y Filosofía) ; Homs, Anna ; Martínez Sánchez, Rafael M. (Universidad de Córdoba. Departamento de Historia) ; Bertin, Ingrid (Université Côte d'Azur. Cultures et Environnements Préhistoire, Antiquité, Moyen Âge) ; Barroso Bermejo, Rosa (Universidad de Alcalá. Departamento de Historia y Filosofía) ; Bueno Ramírez, Primitiva (Universidad de Alcalá. Departamento de Historia y Filosofía) ; de Balbín Behrmann, Rodrigo (Universidad de Alcalá. Departamento de Historia y Filosofía) ; Palomo Pérez, Antoni (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Álvarez-Valero, Antonio M. (Universidad de Salamanca. Departamento de Geología) ; Peña-Chocarro, Leonor (Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanya). Departamento de Arqueología y Procesos sociales) ; Murillo-Barroso, Mercedes (Universidad de Granada. Departamento de Prehistoria y Arqueología) ; Fernández-Domínguez, Eva (Durham University (Regne Unit). Archaeology Department) ; Altamirano García, Manuel (Universidad Nacional de Educación a Distancia (Espanya)) ; Pardo-Martínez, Rubén (Universidad de Granada. Departamento de Análisis Geográfico Regional y Geografía Física) ; Iriarte Cela, Mercedes (Centro Tecnologico y de Investigación SDLE (Madrid). Departamento de Nanotecnología) ; Carrasco Rus, Javier L. (Universidad de Granada. Departamento de Prehistoria y Arqueología) ; Alfaro Giner, Carmen (Universitat de Valènci. Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga) ; Piqué Huerta, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria)
Plant material culture can offer unique insights into the ways of life of prehistoric societies; however, its perishable nature has prevented a thorough understanding of its diverse and complex uses. [...]
2023 - 10.1126/sciadv.adi3055
Science advances, Vol. 9, issue 39 (september 2023)  
6.
14 p, 9.3 MB Los objetos elaborados con fibras vegetales del Neolítico Antiguo de Coves del Fem, Ulldemolins (Tarragona) / Romero-Brugués, Susagna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Herrero-Otal, Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Piqué Huerta, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Rosillo, Rafel ; Terradas, Xavier (Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanya)) ; López-Bultó, Oriol ; Berrocal-Barberà, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Palomo Pérez, Antoni (Museu d'Arqueologia de Catalunya)
Los objetos manufacturados con materias orgánicas raramente se conservan excepto bajo condiciones ambientales específicas, ya sea en medios de sequedad constante, en contextos anaeróbicos sumergidos, bajo congelación o por carbonización. [...]
Plant-based artefacts are considered one of the first technologies used by human populations playing an important role in the daily life of all societies. Even though, they are made of perishable material which usually disappears in archaeological contexts except for some specific environmental conditions that permit their conservation as arid, anaerobic, waterlogged atmospheres or carbonization. [...]

2021 - 10.21630/maa.2021.72.14
Munibe Antropologia-Arkeologia, Núm. 72 (2021) , p. 43-56  
7.
13 p, 2.3 MB SARS-CoV-2 Catalonia contact tracing program : evaluation of key performance indicators / Herrero, Mercè (Agència de Salut Pública de Catalunya) ; Ciruela, Pilar (Centro de Investigación Biomédica en Red de Epidemiología y Salud Pública) ; Mallafré-Larrosa, Meritxell (Agència de Salut Pública de Catalunya) ; Mendoza, Sergi (Agència de Salut Pública de Catalunya) ; Patsi-Bosch, Glòria (Agència de Salut Pública de Catalunya) ; Martínez-Solanas, Èrica (Agència de Salut Pública de Catalunya) ; Mendioroz Peña, Jacobo (Institut Universitari per a la recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina. Unitat de Suport a la Recerca de la Catalunya Central) ; Jané, Mireia (Universitat de Barcelona. Agència de Salut Pública de Catalunya) ; Carmona Parcerisa, Gloria (Agència de Salut Pública de Barcelona) ; Martinez Mateo, Ana Isabel (Agència de Salut Pública de Barcelona) ; Pequeño Saco, Sandra (Agència de Salut Pública de Catalunya) ; Leon, Agathe (Agència de Salut Pública de Barcelona) ; Domenech, Elisabet (Agència de Salut Pública de Barcelona) ; Pericas, Carles (Agència de Salut Pública de Barcelona) ; Barrabeig, Irene (Agència de Salut Pública de Barcelona) ; Rovira Faixa, Ariadna (Agència de Salut Pública de Barcelona) ; Carol Torrades, Monica (Agència de Salut Pública de Catalunya Central) ; Guadalupe-Fernández, Víctor (Agència de Salut Pública de Catalunya Central) ; Bes Montalat, Nuria (Agència de Salut Pública de Catalunya (Girona)) ; Follia Alsina, M. Nuria (Agència de Salut Pública de Catalunya (Girona)) ; Ferras Prats, Joaquim (Agència de Salut Pública de Catalunya (Terres de l'Ebre)) ; Minguell Verges, Sofía (Agència de Salut Pública de Catalunya (Tarragona)) ; Ferrús Serra, Gloria (Agència de Salut Pública de Catalunya (Tarragona)) ; Godoy, Pere (Agència de Salut Pública de Catalunya (Lleida)) ; Alsedà, Miquel (Agència de Salut Pública de Catalunya (Lleida)) ; Parron Bernabe, Ignacio (Agència de Salut Pública de Catalunya(Barcelona Nord-Maresme)) ; Cirera Viladot, Anna (Agència de Salut Pública de Catalunya (Barcelona Nord-Maresme)) ; Rius i Gibert, Maria Cristina (Agència de Salut Pública de Barcelona) ; García de Olalla, Patricia (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Pérez Albarracín, Glòria (Agència de Salut Pública de Barcelona) ; Sala Farré, María Rosa (Agència de Salut Pública de Catalunya (Vallès Occidental i Occidental)) ; Clotet Romero, Laura (Agència de Salut Pública de Catalunya (Vallès Occidental i Occidental))
Background: Guidance on SARS-CoV-2 contact tracing indicators have been recently revised by international public health agencies. The aim of the study is to describe and analyse contact tracing indicators based on Catalonia's (Spain) real data and proposing to update them according to recommendations. [...]
2022 - 10.1186/s12889-022-13695-8
BMC public health, Vol. 22 Núm. 1 (december 2022) , p. 1397  
8.
7 p, 116.2 KB Higiene i Inspecció dels Aliments [102632] / Roig Sagues, Artur Xavier ; Hernandez Herrero, Maria Manuela ; López Sabater, Emilio-Ignacio ; Rodriguez Jerez, Jose Juan ; Ripollés Àvila, Carolina ; Grau García, Simó ; Martínez Moreno, Maria Rosa ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Al finalitzar l'assignatura l'alumne haurà de: Valorar la innocuïtat i comestibilitat dels aliments elaborats als establiments alimentaris i emetre dictàmens sobre la seva aptitud per al consum Auditar els requisits higiènics que han de complir les diferents establiments alimentaris Implementar el sistema d'autocontrol d'una industria alimentària Dissenyar i aplicar els sistemes APPCC als processos d'elaboració dels diferents productes 1 Dissenyar i aplicar els sistemes APPCC als processos d'elaboració dels diferents productes alimentosos i auditar el seu correcte funcionament Dictaminar sobre la idoneïtat pel sacrifici dels animals d'abastament Dictaminar sobre la idoneïtat pel consum dels productes obtinguts dels animals sacrificats als Escorxadors.
At the end of the course the student will be able to: Assess the safety and quality of foods prepared in food-processing establishments and issue opinions on their suitability for human consumption Auditing the hygienic requirements that different food-processing establishments must fulfil Implement the self-control system in a food industry Design and apply the HACCP systems to the elaboration processes of food products and audit that it works properly Determine the suitability of animals for slaughter and the suitability for the consumption of the products 1 Determine the suitability of animals for slaughter and the suitability for the consumption of the products obtained from these animals in the slaughterhouses.
Al finalizar la asignatura el alumno deberá saber: Valorar la inocuidad y comestibilidad de los alimentos elaborados en los establecimientos alimentarios y emitir dictámenes sobre su aptitud para el consumo Auditar los requisitos higiénicos que deben cumplir las diferentes establecimientos alimentarios Implementar el sistema de autocontrol de una industria alimentaria 1 Implementar el sistema de autocontrol de una industria alimentaria Diseñar y aplicar los sistemas APPCC a los procesos de elaboración de los diferentes productos alimenticios y auditar su correcto funcionamiento Dictaminar sobre la idoneidad para el sacrificio de los animales de abasto Dictaminar sobre la idoneidad para el consumo de los productos obtenidos de los animales sacrificados en los mataderos.

2023-24
Grau en Veterinària [955]
3 documents
9.
7 p, 114.3 KB Seguretat Alimentària i Zoonosi [102631] / Roig Sagues, Artur Xavier ; Casal i Fàbrega, Jordi ; Castellà Espuny, Joaquim ; Ferrer Bermejo, David ; Hernandez Herrero, Maria Manuela ; López Sabater, Emilio-Ignacio ; Darwich Soliva, Laila ; Ortuño Romero, Ana Maria ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
L'objectiu d'aquesta assignatura és proporcionar una introducció a les tasques dels veterinaris que treballen en qüestions de salut pública, com ara el control de malalties transmissibles dels animals als humans (zoonosis) i la implementació de mesures per garantir la seguretat dels aliments, tant des del punt de vista de 1 (zoonosis) i la implementació de mesures per garantir la seguretat dels aliments, tant des del punt de vista de l'administració com de les empreses alimentàries. [...]
The aim of this subject is to provide an introduction to the tasks of veterinarians that works in Public Health issues, such as the control of transmissible diseases from animals to humans and the implementation of measures to assure food safety from both the point of view of the public health administration and food 1 measures to assure food safety from both the point of view of the public health administration and food companies. [...]
El objetivo de esta asignatura es proporcionar una introducción a las tareas de los veterinarios que trabajan en cuestiones de salud pública, tales como el control de enfermedades transmisibles de los animales a los humanos (zoonosis) 1 humanos (zoonosis) y la implementación de medidas para garantizar la seguridad de los alimentos, tanto desde el punto de vista de la administración como de las empresas alimentarias. [...]

2023-24
Grau en Veterinària [955]
3 documents
10.
5 p, 109.7 KB Qualitat, Innovació i Tecnologies Emergents de Processament [43035] / Mor-Mur i Francesch, Montserrat ; Ferragut, Victoria ; Hernandez Herrero, Maria Manuela ; Rodriguez Jerez, Jose Juan ; Roig Sagues, Artur Xavier ; Trujillo Mesa, Antonio Jose ; Castillo Zambudio, Manuel ; Juan Godoy, Bibiana ; Saldo Periago, Jordi ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
1 En aquesta matèria els estudiants aprendran les diferents etapes clau en el procés d'innovació i disseny d'un nou producte d'origen animal. També coneixeran les tecnologies de processament més innovadores, la seva validació i estudiaran quins són els paràmetres de procés que tenen major impacte en les característiques del producte final. [...]
1 In this module students will learn the different key stages in the innovation process and design of a new product of animal origin. They will also know the most innovative processing technologies; its validation and they will study the parameters of the process that have the greatest impact on the characteristics of the final product. [...]
1 En esta materia los estudiantes aprenderán las distintas etapas clave en el proceso de innovación y diseño de un nuevo producto de origen animal. También conocerán las tecnologías de procesado más innovadoras, su validación y estudiarán cuales son los parámetros de proceso que tienen mayor impacto en las características del producto final. [...]

2023-24
Màster Universitari en Qualitat d'Aliments d'Origen Animal [1364]
3 documents

UAB Digital Repository of Documents : 197 records found   1 - 10nextend  jump to record:
See also: similar author names
2 Herrero, Manuel
1 Herrero, Maria
2 Herrero, Mario
2 Herrero, María José
2 Herrero, Mercè
Interested in being notified about new results for this query?
Set up a personal email alert or subscribe to the RSS feed.