UAB Digital Repository of Documents 8 records found  Search took 0.01 seconds. 
1.
7 p, 252.1 KB Differences in the quality of life of patients with oropharyngeal dysphagia according to the place of residence : impact on food selection and type of diet Diferencias en la calidad de vida de pacientes con disfagia orofaríngea según el lugar de residencia: impacto en la selección de alimentos y el tipo de dieta / Arigita, Amaya Peñalva (Hospital Moisès Broggi) ; Lecha, Maria (Hospital Moisès Broggi) ; Alguero, Anna Sansano (Hospital Moisès Broggi) ; Farreras, Rosa Prats (Hospital Moisès Broggi) ; Vasquez, Aida Gomes (Hospital Moisès Broggi) ; Bascuñana, Helena (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Ballester, Lluís Vila (Hospital Moisès Broggi) ; Universitat Autònoma de Barcelona
Dysphagia is a disabling, uncomfortable symptom with repercussions on daily basic aspects of well-being. The SWAL-QoL test is validated for checking dysphagia's impact on quality of life (QoL). A descriptive cross-sectional study. [...]
2022 - 10.20960/nh.03824
Nutricion Hospitalaria, Vol. 39 Núm. 1 (1-2 2022) , p. 46-52  
2.
7 p, 870.6 KB Evaluación del grado de adherencia a las recomendaciones nutricionales en el paciente crítico / Servia-Goixart, Luis (Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida)) ; Grau-Carmona, Teodoro (Instituto de Investigación Sanitaria Hospital 12 de Octubre (i+12)) ; López-Delgado, Juan Carlos (Hospital Universitari de Bellvitge) ; Lores-Obradors, África (Hospital Universitari de Bellvitge) ; Anguela-Calvet, Laura (Hospital Universitari de Bellvitge) ; Muñoz del Río, Gloria (Hospital Universitari de Bellvitge) ; Revelo-Esquibel, Pamela Alejandra (Hospital Universitari de Bellvitge) ; Alanez-Saavedra, Henry (Hospital Universitari de Bellvitge) ; Serra-Paya, Pau (Hospital Universitari de Bellvitge) ; Luna-Solís, Stephani María (Hospital Universitari de Bellvitge) ; Salinas-Canovas, Álvaro (Hospital Universitari de Bellvitge) ; De Frutos, Fernando (Hospital Universitari de Bellvitge) ; Rodríguez-Queraltó, Oriol (Hospital Universitari de Bellvitge) ; Vera-Artazcoz, Paula (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Izura Gómez, Marta (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Hernández-Durán, Susana (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona, Catalunya)) ; Bordeje, Mª Luisa (Institut Germans Trias i Pujol. Hospital Universitari Germans Trias i Pujol) ; Mor-Marco, Esther (Institut Germans Trias i Pujol. Hospital Universitari Germans Trias i Pujol) ; Rovira-Valles, Yaiza (Institut Germans Trias i Pujol. Hospital Universitari Germans Trias i Pujol) ; Philibert, Viridiana (Institut Germans Trias i Pujol. Hospital Universitari Germans Trias i Pujol) ; Marin-Corral, Judith (Hospital del Mar (Barcelona, Catalunya)) ; Sistachs-Baquedano, Maite (Hospital del Mar (Barcelona, Catalunya)) ; Hacer-Puig, María (Hospital del Mar (Barcelona, Catalunya)) ; Picornell-Noguera, Marina (Hospital del Mar (Barcelona, Catalunya)) ; Universitat Autònoma de Barcelona
The application of specialized nutritional support (SNE) is difficult at the organizational level due to the complexity of clinical practice guidelines and we do not know the degree of adherence to the published nutritional recommendations. [...]
2019 - 10.20960/nh.02323
Nutricion Hospitalaria, Vol. 36 Núm. 3 (5-6 2019) , p. 510-516  
3.
6 p, 790.5 KB Sobrepeso y obesidad infantil según variables socioeconómicas en escolares de tercero de primaria de la ciudad de barcelona / Serral, Gemma (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Bru Ciges, Raquel (Consorci d'Atenció Primària de Salut Barcelona Esquerra (CAPSBE)) ; Sánchez-Martínez, Francesca (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Ariza, Carles (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Universitat Autònoma de Barcelona
childhood overweight and obesity have increased progressively in the last decades, especially in countries of Southern Europe. to analyze the association of overweight and obesity childhood in the city of Barcelona according to socioeconomic variables in schoolchildren in third grade primary school. [...]
2019 - 10.20960/nh.02205
Nutricion Hospitalaria, Vol. 36 Núm. 5 (9-10 2019) , p. 1043-1048  
4.
3 p, 185.3 KB Hernia enlargement and pancreatitis in a patient with short bowel syndrome treated with teduglutide Crecimiento de hernias y pancreatitis en una paciente con síndrome de intestino corto tratada con teduglutida / Conejo, Irene (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona, Catalunya)) ; Mas-Malagarriga, Núria (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona, Catalunya)) ; Riera, Pau (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Cardenete, Juana (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Puig-Piña, Rocío (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona, Catalunya)) ; Rodríguez-Blanco, Manuel (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona, Catalunya)) ; De Pourcq, Jan T (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Introduction: teduglutide (TED) is indicated for the treatment of patients with short-bowel syndrome (SBS) who are dependent on parenteral support. Case report: we report the case of a 60-year-old woman with SBS treated with TED. [...]
2022 - 10.20960/nh.03879
Nutricion Hospitalaria, Vol. 39 Núm. 1 (January-February 2022) , p. 230-232  
5.
8 p, 707.9 KB Mediterranean diet adherence among Catalonian adolescents : socio-economic and lifestyle factors / Fauquet Ars, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicobiologia i de Metodologia de Ciències de la Salut) ; Sofi, Francesco (Università di Firenze. Dipartimento di Medicina Sperimentale e Clinica) ; López-Guimerà, Gemma (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Clínica i de la Salut) ; Leiva, David (Universitat de Barcelona. Departament de Psicologia Social i Psicologia Quantitativa) ; Shalà, Andrew (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Clínica i de la Salut) ; Puntí Vidal, Joaquim (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Clínica i de la Salut) ; Sánchez Carracedo, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Clínica i de la Salut) ; Cassini, Alessandro (Università di Firenze. Dipartimento di Medicina Sperimentale e Clinica)
Aim: This study aims to describe the adherence to the Mediterranean diet (MD), using the KIDMED questionnaire, in a sample of Catalonian adolescents and to assess the association between the MD adherence and socio-economic and lifestyle behaviours. [...]
Objetivo: el objetivo del artículo consiste en describir, mediante el cuestionario KIDMED, la adherencia a la dieta mediterránea (DM) de una muestra de adolescentes catalanes y la asociación entre los niveles de adherencia a la DM y determinadas conductas relacionadas con el estilo de vida y los factores socioeconómicos. [...]

2016 - 10.20960/nh.772
Nutrición hospitalaria, Vol. 33, Núm. 6 (2016) , p. 1283-1290  
6.
8 p, 378.2 KB Intuitive eating : an emerging approach to eating behavior / Cadena-Schlam, Leslie (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Clínica i de la Salut) ; López Guimerà, Gemma (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Clínica i de la Salut)
Introduction: In an effort to treat obesity, health care professionals pursue, by means of dieting and exercise interventions, weight loss as a primary goal of treatment. Although in few cases these interventions induce shortterm moderate weight loss, in the long-term, the efficacy of these treatments is at least questionable. [...]
Introducción: Con la finalidad de tratar la obesidad, los profesionales en salud buscan, por medio de intervenciones dietéticas restrictivas y ejercicio, la pérdida de peso como objetivo principal del tratamiento. [...]

2015 - 10.3305/nh.2015.31.3.7980
Nutrición hospitalaria, Vol. 31, núm. 3 (2015) , p. 995-1002  
7.
5 p, 85.8 KB Self-perceived weight status, dieting, and unhealthy weight-control behaviors among Spanish male adolescents / Almenara, Carlos A. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Clínica i de la Salut) ; Fauquet Ars, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicobiologia i de Metodologia de Ciències de la Salut) ; López Guimerà, Gemma (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Clínica i de la Salut) ; Pamias, Montserrat (Parc Taulí Hospital Universitari. Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT)) ; Sánchez Carracedo, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Clínica i de la Salut)
Introduction: Self-perceived weight status among adolescents has been associated with weight-control behaviors. However, this relationship varies across weight status. Objectives: The aim of this study was to examine the effect of self-perceived weight status on dieting and unhealthy weight-control behaviors among Spanish male adolescents, across weight status. [...]
Introducción: El estatus de peso percibido se ha asociado a conductas de control del peso en adolescentes. Esta relación varía de acuerdo al estatus de peso corporal. Objetivos: Explorar el efecto del estatus de peso percibido sobre la práctica de dieta y conductas no saludables de control del peso en adolescentes varones españoles, considerando su estatus de peso. [...]

2014 - 10.3305%2Fnh.2014.30.2.7596
Nutrición hospitalaria, Vol. 30, núm. 2 (2014) , p. 301-305  
8.
7 p, 112.5 KB Validation of a questionnaire on emotional eating for use in cases of obesity : the Emotional Eater Questionnaire (EEQ) / Garaulet Aza, Marta (Universidad de Murcia. Departamento de Fisiología) ; Canteras Jordana, Manuel (Universidad de Murcia. Departamento de Fisiología) ; Morales, E. (Universidad de Murcia. Departamento de Fisiología) ; López Guimerà, Gemma (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Clínica i de la Salut) ; Sánchez Carracedo, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Clínica i de la Salut) ; Corbalán Tutau, M. D. (Universidad de Murcia. Departamento de Fisiología)
Introduction: Emotions have a powerful effect on our choice of food and eating habits. It has been found that in some people there is relationship between eating, emotions and the increased energy intake. [...]
Introducción: Las emociones tienen un poderoso efecto sobre la elección de alimentos y los hábitos alimentarios. Existe una relación entre comer, emociones y el aumento del aporte calórico. Esta relación debería ser medible para comprender mejor cómo utilizamos los alimentos en determinados estados de ánimo y cómo las emociones afectan a la eficacia de los programas de pérdida de peso. [...]

2012 - 10.3305/nh.2012.27.2.5659
Nutrición hospitalaria, Vol. 27, núm. 2 (2012) , p. 645-651  

Interested in being notified about new results for this query?
Set up a personal email alert or subscribe to the RSS feed.