Depósito Digital de Documentos de la UAB Encontrados 6 registros  La búsqueda tardó 0.00 segundos. 
1.
16 p, 527.5 KB Voltammetric BioElectronic Tongue for the analysis of phenolic compounds in rosé cava wines / Cetó Alsedà, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química) ; Capdevila Mestres, Josefa (Estació de Viticultura i Enologia, INCAVI) ; Mínguez, Santiago (Estació de Viticultura i Enologia, INCAVI) ; Valle Zafra, Manuel del (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
A BioElectronic Tongue (BioET) based on a sensor array comprising 4 voltammetric enzyme-modified (bio)sensors plus pattern recognition and multivariate calibration data processing tools was applied towards the analysis of rosé cava wines. [...]
2014 - 10.1016/j.foodres.2013.11.025
Food Research International, Vol. 55 (January 2014) , p. 455-461  
2.
29 p, 618.9 KB Electronic tongues to assess wine sensory descriptors / Cetó Alsedà, Xavier (University of South Australia. Future Industries Institute) ; González-Calabuig, Andreu (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química) ; Crespo, Nora (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química) ; Pérez, Sandra (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química) ; Capdevila Mestres, Josefa (INCAVI-IRTA. Estació de Viticultura i Enologia) ; Puig-Pujol, Anna (INCAVI-IRTA. Estació de Viticultura i Enologia) ; Valle Zafra, Manuel del (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
This work reports the application of an electronic tongue as a tool towards the analysis of wine in tasks such as its discrimination based on the maturing in barrels or the prediction of the global scores assigned by a sensory panel. [...]
2017 - 10.1016/j.talanta.2016.09.055
Talanta, Vol. 162 (January 2017) , p. 218-224  
3.
28 p, 2.1 MB Determination of total polyphenol index in wines employing a voltammetric electronic tongue / Cetó Alsedà, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química) ; Gutiérrez, Juan Manuel (Centro de Investigación y de Estudios Avanzados del Instituto Politécnico Nacional. Department of Electrical Engineering) ; Gutiérrez-Capitán, Manuel (Institut de Microelectrònica de Barcelona) ; Céspedes Mulero, Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química) ; Capdevila Mestres, Josefa (Institut Català de la Vinya i el Vi) ; Minguez, Santiago (Institut Català de la Vinya i el Vi) ; Jiménez Jorquera, Cecilia (Institut de Microelectrònica de Barcelona) ; Valle Zafra, Manuel del (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
This work reports the application of a voltammetric electronic tongue system (ET) made from an array of modified graphite-epoxy composites plus a gold microelectrode in the qualitative and quantitative analysis of polyphenols found in wine. [...]
2012 - 10.1016/j.aca.2012.02.026
Analytica chimica acta, Vol. 732 (Jun 2012) , p. 172-179  
4.
26 p, 399.4 KB Instrumental measurement of wine sensory descriptors using a voltammetric electronic tongue / Cetó Alsedà, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química) ; González-Calabuig, Andreu (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química) ; Puig Pujol, Anna (Institut Català de la Vinya i el Vi) ; Capdevila Mestres, Josefa (Institut Català de la Vinya i el Vi) ; Valle Zafra, Manuel del (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
The approach presented herein reports the application of a voltammetric electronic tongue (ET), in contrast with a wine tasting sensory panel, as a tool for standardized wine tasting; concretely, to achieve the discrimination of different wine DOs (Denominación de Origen, a mark related to its geographical region and ensuring high-quality levels) and the prediction of the global score assigned by the trained sensory panel. [...]
2015 - 10.1016/j.snb.2014.09.081
Sensors and actuators. B, Chemical, Vol. 207, Part B (Feb. 2015) , p. 1053-1059  
5.
8 p, 1.2 MB Cava wine authentication employing a voltammetric electronic tongue / Cetó Alsedà, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química) ; Puig Pujol, Anna (Institut Català de la Vinya i el Vi) ; Capdevila Mestres, Josefa (Institut Català de la Vinya i el Vi) ; Valle Zafra, Manuel del (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
The application of an Electronic Tongue for the classification of cava samples based on their different ageing times is reported. As such, voltammetric responses were obtained from an array of six bulk-modified graphite-epoxy electrodes, which exhibited marked mix-responses towards the different samples. [...]
2014 - 10.1002/elan.201400057
Electroanalysis, Vol. 26 Issue 7 (July 2014) , p. 1504-1512  
6.
206 p, 2.5 MB Composició fenòlica dels vins de la denominació d'origen penedès: relació amb l'origen varietal, l'anyada i l'anàlisi sensorial / Capdevila Mestres, Josefa ; Puig Pujol, Anna, dir. ; Saldo Periago, Jordi, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
La present tesi ha avaluat la capacitat dels compostos fenòlics i dels paràmetres de color per actuar com a marcadors de traçabilitat de la varietat i/o anyada de vins blancs i negres monovarietals de la DO Penedès. [...]
This thesis has evaluated the capability of phenolic compounds and color characteristics to act as markers of traceability of grape variety and/or vintage of white and red wines from the Denomination of Origin of Penedès. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2015  

¿Le interesa recibir alertas sobre nuevos resultados de esta búsqueda?
Defina una alerta personal vía correo electrónico o subscríbase al canal RSS.