Depósito Digital de Documentos de la UAB Encontrados 6 registros  La búsqueda tardó 0.00 segundos. 
1.
27 p, 258.9 KB Effects of diets high in corn oil or in extra virgin olive oil on oxidative stress in an experimental model of breast cancer / Escrich Navarro, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Vela Sarrión, Elena (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Solanas i Garcia, Montserrat (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Moral Cabrera, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Experimental evidence highlights the importance of dietetic factors on breast cancer. In this work we aimed to analyze the effects two oils, corn oil (rich in n-6 polyunsaturated fatty acids -PUFA-) and extra virgin olive oil (EVOO), on oxidative stress in an animal model of breast carcinogenesis. [...]
2020 - 10.1007/s11033-020-05492-6
Molecular Biology Reports, Vol. 47 Núm. 7 (january 2020) , p. 4923-4932  
2.
10 p, 2.0 MB A high-corn-oil diet strongly stimulates mammary carcinogenesis, while a high-extra-virgin-olive-oil diet has a weak effect, through changes in metabolism, immune system function and proliferation/apoptosis pathways / Escrich, Eduard (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Costa, Irmgard (Parc Taulí Hospital Universitari. Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT)) ; Moreno, Montserrat (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Cubedo, Marta (Universitat de Barcelona. Departament d'Estadística) ; Vela Sarrión, Elena (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Escrich Navarro, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Moral Cabrera, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Breast cancer is the most common malignancy in women worldwide, and dietary lipids are important environmental factors influencing its etiology. We have investigated the effects, and the mechanisms associated, of high-fat diets on 7,12-dimethylbenz(a)anthracene-induced rat mammary tumors. [...]
2019 - 10.1016/j.jnutbio.2018.11.001
The Journal of nutritional biochemistry, Vol. 64 (february 2019) , p. 218-227  
3.
5 p, 210.5 KB Gene ontology analysis of transcriptome data from DMBA-induced mammary tumors of rats fed a high-corn oil and a high-extra virgin olive oil diet / Escrich Navarro, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Cubedo, Marta (Universitat de Barcelona. Departament d'Estadística) ; Escrich, Eduard (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Moral Cabrera, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Breast cancer is the most common malignancy in women worldwide, and dietary lipids are important environmental factors influencing its etiology. In this work we present data in relation to the transcriptional effects of two high-fat diets, one high in corn oil (HCO) and one high in extra-virgin olive oil (HOO), administered from weaning or after induction, on 7,12-dimethylbenz(a)anthracene (DMBA)-induced rat mammary tumors. [...]
2019 - 10.1016/j.dib.2018.11.135
Data in brief, Vol. 22 (Feb. 2019) , p. 104-108  
4.
13 p, 3.5 MB Diets high in corn oil or extra-virgin olive oil differentially modify the gene expression profile of the mammary gland and influence experimental breast cancer susceptibility / Moral Cabrera, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Escrich Navarro, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Solanas i Garcia, Montserrat (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Vela Sarrión, Elena (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Ruiz de Villa, M. Carme (Universitat de Barcelona) ; Escrich, Eduard (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Nutritional factors, especially dietary lipids, may have a role in the etiology of breast cancer. We aimed to analyze the effects of high-fat diets on the susceptibility of the mammary gland to experimental malignant transformation. [...]
2015 - 10.1007/s00394-015-0958-2
European Journal of Nutrition, Vol. 55 (June 2015) , p. 1397-1409  
5.
16 p, 3.8 MB The Role of Dietary Extra Virgin Olive Oil and Corn Oil on the Alteration of Epigenetic Patterns in the Rat DMBA-Induced Breast Cancer Model / Rodríguez Miguel, Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Moral Cabrera, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Escrich Navarro, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Vela Sarrión, Elena (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Solanas i Garcia, Montserrat (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Escrich, Eduard (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Disruption of epigenetic patterns is a major change occurring in all types of cancers. Such alterations are characterized by global DNA hypomethylation, gene-promoter hypermethylation and aberrant histone modifications, and may be modified by environment. [...]
2015 - 10.1371/journal.pone.0138980
PloS one, Vol. 10 Issue 9 (September 2015) , p. e0138980  
6.
368 p, 3.1 MB Susceptibilidad o resistencia de la glándula mamaria al desarrollo del cáncer : influencia y mecanismos de acción de la exposición puberal y/o en edad adulta a dietas ricas en aceite de oliva virgen extra y de maíz / Escrich Navarro, Raquel ; Moral Cabrera, Raquel, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Escrich, Eduard, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia
El cáncer de mama es el más frecuente en las mujeres de todo el mundo. Existen evidencias epidemiológicas y, sobretodo, experimentales de que los factores ambientales, especialmente los nutricionales, tienen un papel en la etiología y desarrollo de esta enfermedad. [...]
Breast cancer is the most common malignancy in women worldwide. Several epidemiological and, mainly, experimental evidences have shown that environmental factors, especially nutritional ones, have a role in the etiology and development of this disease. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2014  

¿Le interesa recibir alertas sobre nuevos resultados de esta búsqueda?
Defina una alerta personal vía correo electrónico o subscríbase al canal RSS.