Depósito Digital de Documentos de la UAB Encontrados 22 registros  1 - 10siguientefinal  ir al registro: La búsqueda tardó 0.00 segundos. 
1.
10 p, 279.3 KB Validation of a Portable Fluorescence Spectroscopy System to Monitor Heat Damage in Industrially Processed Milk / Alvarado Mamani, Ulises (Universidad Nacional Del Altiplano. Escuela Profesional de Ingeniería Agroindustrial) ; Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ; Arango, Oscar (Universidad de Nariño (Colòmbia)) ; Saldo Periago, Jordi (Universidad UTE. Centro de Investigación de Alimentos) ; Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA))
Heat treatments play a critical role in ensuring the safety and preservation of milk, but it can affect its nutritional and sensory properties. The present paper proposes the use of a portable system based on fluorescence spectroscopy as an alternative method for the quantification of four thermal damage markers at once (hydroxymethylfurfural, sulfhydryl groups, ascorbic acid, and riboflavin). [...]
2024 - 10.3390/foods13050780
Foods, Vol. 13 (march 2024)  
2.
15 p, 2.1 MB Synchronous Front-Face Fluorescence Spectra : A Review of Milk Fluorophores / Freire, Paulina (California State University. Department of Food Science and Nutrition) ; Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ; Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA))
Milk is subjected to different industrial processes, provoking significant physicochemical modifications that impact milk's functional properties. As a rapid and in-line method, front-face fluorescence can be used to characterize milk instead of conventional analytical tests. [...]
2024 - 10.3390/foods13050812
Foods, Vol. 13 (march 2024)  
3.
13 p, 1.8 MB Inline Determination of the Gel Elastic Modulus During Milk Coagulation Using a Multifiber Optical Probe / Villaquiran Samboni, Zulma Yizeth (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ; Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Arango, Oscar (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA)) ; Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA)) ;
From a state-of-the-art point of view, it is currently possible to optically monitor the enzymatic coagulation of milk for real time estimation of the elastic modulus to cut the gel at optimum gel firmness. [...]
Springer New York, 2024 - 10.1007/s11947-023-03294-9
Food and Bioprocess Technology  
4.
7 p, 116.5 KB Mètodes de Processament d'Aliments II [103556] / Castillo Zambudio, Manuel ; Capellas Puig, Marta ; Trujillo Mesa, Antonio Jose ; Yuste Puigvert, Josep ; Zamora Viladomiu, Anna ; Saldo Periago, Jordi ; Moral Vico, Antonio Javier ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
L'assignatura de tercer curs "Mètodes de Processament D'Aliments II" s'imparteix en el segon semestre del grau de Ciència i Tecnologia dels Aliments de la UAB. L'objectiu formatiu general de l'assignatura és proporcionar a l'alumne les capacitats transversals i específiques dels aspectes teòrics de diferents processos tecnològics emprats habitualment a la indústria alimentària, amb la finalitat de conservar i transformar els aliments, sense entrar a detallar el processament d'aliments en concret, ja que aquest estudi es realitza, amb major grau d'aprofundiment, en les assignatures 1 d'aliments en concret, ja que aquest estudi es realitza, amb major grau d'aprofundiment, en les assignatures optatives de quart curs que es refereixen a les tecnologies de primeres matèries específiques. [...]
The third year course "Food Processing II" is taught in the second semester of the UAB degree of Food Science and Technology. The general training objective is to provide the student with the transversal and specific capacities of the theoretical aspects of different technological processes commonly used in the food industry, in order to preserve and transform foods, without entering into detailed processing of foods specifically, since this study is carried out, with a greater degree of deepening, in the fourth year optional course that refer to the technologies 1 carried out, with a greater degree of deepening, in the fourth year optional course that refer to the technologies of specific raw materials. [...]
La asignatura de tercer curso "Métodos de Procesamiento de Alimentos II" se imparte en el segundo semestre del grado de Ciencia y Tecnología de los Alimentos de la UAB. El objetivo formativo general de la asignatura es proporcionar al alumno las capacidades transversales y específicas de los aspectos teóricos de diferentes procesos tecnológicos empleados habitualmente en la industria alimentaria, con el fin de conservar y transformar los alimentos, sin entrar a detallar el procesado de alimentos en concreto, ya que este estudio se realiza, con mayor profundidad, en las asignaturas optativas de 1 alimentos en concreto, ya que este estudio se realiza, con mayor profundidad, en las asignaturas optativas de cuarto curso que se refieren a las tecnologías de materias primas específicas. [...]

2023-24
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documentos
5.
6 p, 112.4 KB Ous i Ovoproductes [102646] / Trujillo Mesa, Antonio Jose ; Barroeta, Ana Cristina ; Zamora Viladomiu, Anna ; Grau Noguer, Eduard ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
L'assignatura d'Ous i Ovorproductes és una assignatura optativa i pertany a la matèria Tecnologia dels Aliments. Aquesta assignatura, de finalitat orientativa cap a l'especialització en futures activitats professionals, complementa la formació de les assignatures de Mètodes de processament d'aliments I i II, i Pràctiques de Planta Pilot. [...]
The course Eggs and Egg Products is an optional course and belongs to the subject Food Technology. This course, which is intended as an orientation towards specialisation in future professional activities, complements the training of the courses Food Processing Methods I and II, and Pilot Plant Practices. [...]
La asignatura de Huevos y Ovoproductes es una asignatura optativa y pertenece a la materia Tecnología de los Alimentos. Esta asignatura, de finalidad orientativa hacia la especialización en futuras actividades profesionales, complementa la formación de las asignaturas de Métodos de procesamiento de alimentos Y e iI, y Prácticas de Planta Piloto. [...]

2023-24
Grau en Veterinària [955]
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documentos
6.
7 p, 130.5 KB Ous i Ovoproductes [102646] / Barroeta, Ana Cristina ; Grau Noguer, Eduard ; Trujillo, Antonio-José ; Zamora, Anna ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
L'assignatura "Ous i ovoproductes" és una assignatura optativa de la Matèria "Tecnologia dels aliments" que pretén donar una visió global dels aspectes més importants en la producció, conservació i transformació dels ous.
2022-23
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documentos
7.
Synchronous Front-Face fluorescence of milk and whey as an analytical tool for assessing technological functionality of whey / Freire Vásconez, Paulina Andrea ; Castillo Zambudio, Manuel, dir. ; Zamora, Anna, dir.
El xerigot, que és el principal subproducte de la indústria làctica, conté proteïnes que tenen interès comercial degut al seu valor nutritiu i versàtils propietats funcionals. No obstant, els tractaments tèrmics de la llet i altres processos industrials poden desnaturalitzar les proteïnes i afectar las seves propietats. [...]
El suero es el principal sub producto de la industria láctea. Sus proteínas tienen interés comercial por su valor nutritivo y sus versátiles propiedades funcionales. No obstante, los tratamientos térmicos de la leche y otros procesos industriales pueden desnaturalizar las proteínas y afectar a sus propiedades. [...]
Whey is the major by-product of the dairy industry. Its proteins have a commercial interest due to their nutritional value and versatile functional properties. However, milk heat treatments and other processes could denature whey proteins affecting proteins' attributes. [...]

2022  
8.
13 p, 2.1 MB Thermal Denaturation of Milk Whey Proteins : A Comprehensive Review on Rapid Quantification Methods Being Studied, Developed and Implemented / Freire, Paulina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Zambrano Olarte, Allison D. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA))
Heat treatment of milk signifies a certain degree of protein denaturation, which modifies the functional properties of dairy products. Traditional methods for detecting and quantifying the denaturation of whey proteins are slow, complex and require sample preparation and qualified staff. [...]
2022 - 10.3390/dairy3030036
Dairy, Vol. 3 Núm. 3 (2022) , p. 500-512  
9.
10 p, 1.2 MB Developing an optical backscatter method for determining casein micelle particle size in heated milk / Taterka, Heather (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ; Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ; Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA))
A plethora of different factors, such as heat treatment, pH, soluble calcium and phosphate concentrations, colloidal calcium phosphate, ionic strength, redox potential, etc. , affect functionally of critical milk components such as casein micelles, fat globules and whey proteins. [...]
2022 - 10.1016/j.foodres.2022.111745
Food Research International, Vol. 161 (november 2022) , p. 111745  
10.
8 p, 781.7 KB Tryptophan front-face fluorescence and functional properties of whey : A preliminary study / Teng, Yu Ting (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Freire, Paulina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Castillo, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
This study investigated the potential of front-face fluorescence spectroscopy to predict the functional properties of whey. Whey has a commercial interest due to its excellent nutritional value and versatile functional properties. [...]
2022 - 10.1016/j.lwt.2022.113589
LWT, Vol. 163 (June 2022) , art. 113589  

Depósito Digital de Documentos de la UAB : Encontrados 22 registros   1 - 10siguientefinal  ir al registro:
Vea también: autores con nombres similares
1 Zamora, A.
7 Zamora, Alberto
1 Zamora, Alonso
5 Zamora, Anna,
1 Zamora, Antonio
¿Le interesa recibir alertas sobre nuevos resultados de esta búsqueda?
Defina una alerta personal vía correo electrónico o subscríbase al canal RSS.