Resultados globales: 14 registros encontrados en 0.02 segundos.
Artículos, Encontrados 13 registros
Documentos de investigación, Encontrados 1 registros
Artículos Encontrados 13 registros  1 - 10siguiente  ir al registro:
1.
16 p, 1.4 MB Identifying miRNA-mRNA regulatory networks on extreme n-6/n-3 polyunsaturated fatty acid ratio expression profiles in porcine skeletal muscle / Manaig, Yron Joseph (Università degli Studi di Milano. Department of Veterinary Medicine and Animal Sciences) ; Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Esteve-Codina, Anna (Centre de Regulació Genòmica) ; Mármol-Sánchez, Emilio (Centre for Palaeogenetics) ; Castelló Farré, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Sánchez Bonastre, Armando (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Folch, Josep M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Omega-3 (n-3) and omega-6 (n-6) polyunsaturated fatty acids (PUFAs) are essential fatty acids with antagonistic inflammatory functions that play vital roles in metabolic health and immune response. Current commercial swine diets tend to over-supplement with n-6 PUFAs, which may increase the likelihood of developing inflammatory diseases and affect the overall well-being of the animals. [...]
2023 - 10.1371/journal.pone.0283231
PloS one, Vol. 18 (may 2023)  
2.
12 p, 3.2 MB Global analysis of the association between pig muscle fatty acid composition and gene expression using RNA-Seq / Valdés-Hernández, Jesús (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Unitat mixta d'investigació IRTA-UAB en Sanitat Animal. Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Passols, Magí (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Sebastià, Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Crespo-Piazuelo, Daniel (Unitat mixta d'investigació IRTA-UAB en Sanitat Animal. Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Esteve-Codina, Anna (Barcelona Institute of Science and Technology (BIST)) ; Castelló Farré, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Sánchez Bonastre, Armando (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Folch, Josep M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Fatty acids (FAs) play an essential role as mediators of cell signaling and signal transduction, affecting metabolic homeostasis and determining meat quality in pigs. However, FAs are transformed by the action of several genes, such as those encoding desaturases and elongases of FAs in lipogenic tissues. [...]
2023 - 10.1038/s41598-022-27016-x
Scientific reports, Vol. 13 (january 2023)  
3.
7 p, 201.6 KB Phytogenic Compounds Supplemented to Gestating Hyperprolific Sows Affects the Gut Health-Related Gene Expression and Histological Responses in Neonate Piglets / Reyes-Camacho, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Nutrició, Maneig i Benestar Animal) ; Vinyeta, Ester (Delacon Biotechnik) ; Aumiller, Tobias (Delacon Biotechnik) ; Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Folch, Josep Maria (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Van der Klis, Jan Dirk (Delacon Biotechnik) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Nutrició, Maneig i Benestar Animal)
This research aims to determine whether a specific blend of phytogenic compounds (BPC) supplemented in gestating hyperprolific sow diets can promote prenatal maternal effects in terms of piglet gut function and morphology. [...]
2021 - 10.3389/fvets.2021.639719
Frontiers in Veterinary Science, Vol. 8 (june 2021)  
4.
14 p, 2.1 MB Transversal gene expression panel to evaluate intestinal health in broiler chickens in different challenging conditions / Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Abdelli, Nedra (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Noce, Antonia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Farré, Mercè (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Matemàtiques) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Solà Oriol, D. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Martin Venegas, R. (Universitat de Barcelona) ; Forouzandeh, Asal (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; González Solé, Francesc (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Folch, Josep M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
There is a high interest on gut health in poultry with special focus on consequences of the intestinal diseases, such as coccidiosis and C. perfringens -induced necrotic enteritis (NE). We developed a custom gene expression panel, which could provide a snapshot of gene expression variation under challenging conditions. [...]
2021 - 10.1038/s41598-021-85872-5
Scientific reports, Vol. 11 (March 2021) , art. 6315  
5.
12 p, 3.8 MB Characterization of bacterial microbiota compositions along the intestinal tract in pigs and their interactions and functions / Crespo-Piazuelo, Daniel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Estellé, Jordi (Université Paris-Saclay. Institut National de la Recherche Agronomique) ; Revilla Sánchez, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Ovilo, Cristina (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (Espanya). Departamento de Mejora Genética Animal) ; Fernández, Ana I. (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (Espanya). Departamento de Mejora Genética Animal) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Departament de Genètica i Millora Animal) ; Folch, Josep M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
In addition to its value in meat production, the pig is an interesting animal model for human digestive tract studies due to its physiological similarities. The aim of this study was to describe the microbiome composition, distribution and interaction along the Iberian pig intestinal tract and its role in whole-body energy homeostasis. [...]
2018 - 10.1038/s41598-018-30932-6
Scientific reports, Vol. 8 (august 2018)  
6.
13 p, 667.1 KB Expression analysis of porcine miR-33a/b in liver, adipose tissue and muscle and its potential role in fatty acid metabolism / Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Departament de Genètica i Millora Animal) ; Crespo-Piazuelo, Daniel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Passols Manzano, Magí (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Castelló Farré, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Sánchez Bonastre, Armando (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Folch, Josep M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
mir-33a and mir-33b are co-transcribed with the SREBF2 and SREBF1 transcription factors, respectively. The main role of SREBF1 is the regulation of genes involved in fatty acid metabolism, while SREBF2 regulates genes participating in cholesterol biosynthesis and uptake. [...]
2021 - 10.1371/journal.pone.0245858
PloS one, Vol. 16, Num. 1 (January 2021) , art. e0245858  
7.
17 p, 2.7 MB Identification of strong candidate genes for backfat and intramuscular fatty acid composition in three crosses based on the Iberian pig / Crespo-Piazuelo, Daniel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Revilla Sánchez, Manuel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Castelló Farré, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Noguera, José Luis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Departament de Genètica i Millora Animal) ; Fernández, Ana I. (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (Espanya). Departamento de Mejora Genética Animal) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Departament de Genètica i Millora Animal) ; Folch, Josep M. (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
Meat quality has an important genetic component and can be modified by the fatty acid (FA) composition and the amount of fat contained in adipose tissue and muscle. The present study aimed to find genomic regions associated with the FA composition in backfat and muscle (longissimus dorsi) in 439 pigs with three different genetic backgrounds but having the Iberian breed in common. [...]
2020 - 10.1038/s41598-020-70894-2
Scientific reports, Vol. 10 (August 2020) , art. 13962  
8.
13 p, 2.2 MB Identification of eQTLs associated with lipid metabolism in Longissimus dorsi muscle of pigs with different genetic backgrounds / Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Biologie Structurale. Laboratoire de Cristallographie Macromoléculaire) ; Crespo-Piazuelo, Daniel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Castelló Farré, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Fernández Ávila, Ana Isabel (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (Espanya). Departamento de Mejora Genética Animal) ; Folch, Josep M. (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
Intramuscular fat content and its fatty acid composition affect porcine meat quality and its nutritional value. The present work aimed to identify genomic variants regulating the expression in the porcine muscle (Longissimus dorsi) of 45 candidate genes for lipid metabolism and fatty acid composition in three experimental backcrosses based on the Iberian breed. [...]
2020 - 10.1038/s41598-020-67015-4
Scientific reports, Vol. 10 (June 2020) , art. 9845  
9.
21 p, 678.9 KB Porcine Digestible Peptides (PDP) in Weanling Diets Regulates the Expression of Genes Involved in Gut Barrier Function, Immune Response and Nutrient Transport in Nursery Pigs / González Solé, Francesc (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Villodre, Carmen (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Coloma Garcia, Wellington Napoleon (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Farré, Mercè (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Matemàtiques) ; Borda, Elisabet (Bioiberica S.A.U. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Pérez-Cano, Francisco J. (Universitat de Barcelona. Departament de Bioquímica i Fisiologia) ; Folch, Josep M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
This study was conducted to investigate the effects of dietary supplementation of porcine digestible peptides (PDP), spray-dried plasma (SDP), or a combination of both, on growth performance and the expression of genes related to intestinal function of weaned pigs. [...]
2020 - 10.3390/ani10122368
Animals, Vol. 10 Núm. 12 (2020) , p. 2368  
10.
18 p, 1.9 MB Analysis of porcine IGF2 gene expression in adipose tissue and its effect on fatty acid composition / Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Departament de Genètica i Millora Animal) ; Crespo-Piazuelo, Daniel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Castelló Farré, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Benítez, Rita (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (Espanya). Departamento de Mejora Genética Animal) ; Fernández, Ana I. (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (Espanya). Departamento de Mejora Genética Animal) ; Folch, Josep M. (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
IGF2:g. 3072G>A polymorphism has been described as the causal mutation of a maternally imprinted QTL for muscle growth and fat deposition in pigs. The objective of the current work was to study the association between the IGF2:g. [...]
2019 - 10.1371/journal.pone.0220708
PloS one, Vol. 14, Issue 8 (August 2019) , p. e0220708  

Artículos : Encontrados 13 registros   1 - 10siguiente  ir al registro:
Documentos de investigación Encontrados 1 registros  
1.
268 p, 6.4 MB Functional analysis of candidate genes for meat quality traits and muscle transcriptomics in pigs / Criado Mesas, Lourdes ; Folch, Josep M., dir.
Avui dia el consum mundial de carn està creixent, sent la carn de porc una de les més consumides. La millora de la qualitat de la carn està subjecta als requisits del consumidor per productes carnis més saludables i saborosos. [...]
Hoy en día el consumo mundial de carne está creciendo, siendo la carne de cerdo una de las más consumidas. La mejora de la calidad de la carne está sujeta a los requisitos del consumidor por productos cárnicos más saludables y sabrosos. [...]
Nowadays, global meat consumption is rising, being pork one of the most consumed meats. The improvement of meat quality is subjected to consumer preferences for healthier and tastier meat products. Fatty acid composition and intramuscular fat are important factors determining meat quality traits, although a complex network of processes and pathways are involved. [...]

2020  

Vea también: autores con nombres similares
¿Le interesa recibir alertas sobre nuevos resultados de esta búsqueda?
Defina una alerta personal vía correo electrónico o subscríbase al canal RSS.