1.
|
11 p, 484.4 KB |
Influence of free fatty acid content and degree of fat saturation on production performance, nutrient digestibility, and intestinal morphology of laying hens
/
Palomar, María (Universidad CEU Cardenal Herrera. Departamento de Producción y Sanidad Animal) ;
Garcés-Narro, Carlos (Universidad CEU Cardenal Herrera. Departamento de Producción y Sanidad Animal) ;
Piquer, Olga (Universidad CEU Cardenal Herrera. Departamento de Producción y Sanidad Animal) ;
Sala Pallarés, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ;
Tres, Alba (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia) ;
García-Bautista, José A. (Universidad CEU Cardenal Herrera. Departamento de Producción y Sanidad Animal) ;
Soler, María D. (Universidad CEU Cardenal Herrera. Departamento de Producción y Sanidad Animal)
This study was conducted to evaluate the effects of dietary free fatty acid (FFA) content and degree of fat saturation on production performance, lipid and calcium digestibility, and intestinal function of laying hens. [...]
2023 - 10.1016/j.aninu.2023.03.002
Animal Nutrition, Vol. 13 (march 2023) , p. 313-323
|
|
2.
|
18 p, 685.7 KB |
Effect of Feeding Olive Pomace Acid Oil on Dark Chicken Meat Lipid Composition, Oxidative Stability, Color, and Sensory Acceptance
/
Albendea, Paula (Universitat de Barcelona. Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària) ;
Guardiola Ibarz, Francesc (Universitat de Barcelona. Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària) ;
Rafecas, Magdalena (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia) ;
Vichi, Stefania (Universitat de Barcelona. Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària) ;
Barroeta, Ana Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ;
Verdú, Marçal (BonÀrea Agrupa) ;
Tres, Alba (Universitat de Barcelona. Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària)
One current aim of the chicken meat industry is to reduce production costs, which can be achieved using by-products as feed ingredients. Additionally, this can contribute to the food chain sustainability. [...]
2023 - 10.3390/ani13081343
Animals, Vol. 13 (april 2023)
|
|
3.
|
19 p, 580.0 KB |
Effect of Feeding Acid Oils on European Seabass Fillet Lipid Composition, Oxidative Stability, Color, and Sensory Acceptance
/
Albendea, Paula (Universitat de Barcelona. Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària) ;
Tres, Alba (Universitat de Barcelona. Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària) ;
Rafecas, Magdalena (Universitat de Barcelona. Nutrition, Food Science and Gastronomy Department-XIA) ;
Vichi, Stefania (Universitat de Barcelona. Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària) ;
Sala Pallarés, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ;
Guardiola Ibarz, Francesc (Universitat de Barcelona. Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària)
Acid oils (AO) are fat by-products of edible oil refining with a high energetic value, being an interesting option for a more sustainable aquaculture nutrition. This study was conducted to evaluate the effects of the partial replacement of fish oil (FO) in diets by two AO instead of crude vegetable oils on the lipid composition, lipid oxidation and quality of fresh European seabass fillets, and after their commercial refrigerated storage for 6 days. [...]
2023 - 10.1155/2023/6415693
Aquaculture Nutrition, Vol. 2023 (january 2023)
|
|
4.
|
12 p, 325.6 KB |
Influence of free fatty acid content and degree of fat saturation in laying hen diets on egg quality, yolk fatty acid profile, and cholesterol content
/
Palomar, María (Universidad CEU Cardenal Herrera. Departamento de Producción y Salud Animal) ;
Soler, M. D. (Universidad CEU Cardenal Herrera. Departamento de Producción y Salud Animal) ;
Tres, A. (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia) ;
Barroeta, Ana Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ;
Muñoz-Núñez, M. (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia) ;
Garcés-Narro, Carlos (Universidad CEU Cardenal Herrera. Departamento de Producción y Salud Animal)
The aim of the present study was to evaluate the effect of dietary free fatty acid (FFA) content and the degree of saturation on egg quality, yolk fatty acid (FA) profile, and yolk cholesterol content. [...]
2022 - 10.1016/j.psj.2022.102236
Poultry Science, Vol. 102 (october 2022)
|
|
5.
|
18 p, 8.8 MB |
Oxidative Quality of Acid Oils and Fatty Acid Distillates Used in Animal Feeding
/
Varona, Elisa (Universitat de Barcelona. Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària) ;
Tres, Alba (Universitat de Barcelona. Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària) ;
Rafecas, Magdalena (Universitat de Barcelona. Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació) ;
Vichi, Stefania (Universitat de Barcelona. Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària) ;
Sala Pallarés, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ;
Guardiola Ibarz, Francesc (Universitat de Barcelona. Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària)
Feed producers and farmers seek alternative and economical fat ingredients to supply animals with energy and beneficial components, such as natural antioxidants. Some byproducts from the edible oil refining industry, such as acid oils (AO) and fatty acid distillates (FAD), fulfil these requirements, but differences in the animal performance have been reported as their main drawback, which might be due to their high variable composition, including their oxidation status. [...]
2021 - 10.3390/ani11092559
Animals, Vol. 11 (august 2021)
|
|
6.
|
9 p, 290.8 KB |
Olive pomace oil and acid oil as alternative fat sources in growing-finishing broiler chicken diets
/
Verge-Mèrida, Gerard (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ;
Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ;
Tres, A. (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia) ;
Verdú, M. (BonÀrea Agrupa, 25210 Guissona, Spain) ;
Farré, G. (BonÀrea Agrupa) ;
Garcés-Narro, Carlos (Universidad CEU Cardenal Herrera. Departamento de Producción y Sanidad Animal) ;
Barroeta, Ana Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
The aim of the present study was to investigate the effect of dietary supplementation of olive pomace oil and olive pomace acid oil, which are rich in monounsaturated fatty acids (FA) but differ in free FA content, on growth performance, digestibility and FA profile of abdominal fat and breast meat. [...]
2022 - 10.1016/j.psj.2022.102079
Poultry Science, Vol. 101 (july 2022)
|
|
7.
|
10 p, 580.9 KB |
Effects of free-fatty-acid content and saturation degree of the dietary oil sources on lipid-class content and fatty-acid digestibility along the gastrointestinal tract in broilers from 22 to 37 days of age
/
Rodriguez-Sanchez, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ;
Tres, Alba (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia) ;
Sala Pallarés, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ;
Soler Sanchis, María Dolores (Universidad CEU Cardenal Herrera. Departamento de Ciencia Animal y de los Alimentos) ;
Guardiola Ibarz, Francesc (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia) ;
Barroeta, Ana Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
The aim of the present study is to assess the effect of the free-fatty-acid (FFA) content and saturation degree of dietary fat (added at 6%) on the fatty-acid (FA) digestibility and lipid-class content along the gastrointestinal tract and excreta in broilers from 22 to 37 d of age. [...]
2021 - 10.1016/j.psj.2021.101261
Poultry Science, Vol. 100 (may 2021)
|
|
8.
|
20 p, 2.2 MB |
Composition and Nutritional Value of Acid Oils and Fatty Acid Distillates Used in Animal Feeding
/
Varona, Elisa (Universitat de Barcelona. Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària) ;
Tres, Alba (Universitat de Barcelona. Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària) ;
Rafecas, Magdalena (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia) ;
Vichi, Stefania (Universitat de Barcelona. Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària) ;
Barroeta, Ana Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ;
Guardiola Ibarz, Francesc (Universitat de Barcelona. Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària)
Acid oils and fatty acid distillates are by-products from the edible oil refining industry that are rich in free fatty acids. Their use as feed ingredients is a way to valorize them in order to increase the sustainability of the food chain; however, differences in the animal productive parameters when using them have been reported. [...]
2021 - 10.3390/ani11010196
Animals, Vol. 11 (january 2021)
|
|
9.
|
|
10.
|
|