El projecte REPLIM segueix de ben a prop els llacs i torberes del Pirineu

28 de febrer 2017

El CREAF forma part del projecte REPLIM, una iniciativa que pretén avaluar els impactes del canvi climàtic al Pirineu a través de l’estudi de llacs i torberes. El projecte, liderat per l’Institut Pirinenc d’Ecologia, va iniciar el seu camí el passat juliol.

Estanh Redon, a la Val d'Aran. Autor: Marc Sala

Estany Redon, a la Val d’Aran. Autor: Marc Sala

El projecte REPLIM té com objectiu principal caracteritzar el canvi climàtic i identificar els impactes passats i futurs sobre llacs i torberes del Pirineu. Sobretot per acabar desenvolupant una estratègia de gestió integrada en el desenvolupament social i econòmic del territori pirinenc. Per a fer-ho, el REPLIM també té un clar component de sensibilització i col·laboració amb la ciutadania del territori.

Un dels primers passos del REPLIM és analitzar quins llacs i torberes pirinenques seran les més adequades per fer-ne el seguiment.

Un dels primers passos del REPLIM és analitzar quins llacs i torberes pirinenques seran les més adequades per fer-ne el seguiment. La xarxa que s’estableixi en aquests ecosistemes, especialment vulnerables, ha de permetre avaluar l’impacte del canvi climàtic al territori i desenvolupar polítiques de mitigació i adaptació. “Encara s’estan definint els llocs que formaran part de la xarxa, però és segur que l’estany Redon s’hi inclourà, ja que és el llac del que més informació disposem i esdevindrà un dels nuclis d’observació primordial de la xarxa de seguiment del REPLIM”, comenta Marisol Felip, coordinadora del projecte al CREAF.

El grup de recerca del CREAF que participa en el projecte té un gran coneixement sobre l’estat passat i present dels estanys del Pirineu fruit de més de 30 anys d’estudis. “El centre també s’encarregarà de desenvolupar noves metodologies per a mesurar indicadors que siguin aplicables al control regular de la xarxa”, explica la investigadora del CREAF.

Pretén adaptar el territori al nou escenari de canvi climàtic i consta de tres projectes a més del REPLIM: el CANOPÉE, el FLORAPYR, i el CLIMPY.

El REPLIM és un projecte que complementa el programa OPCC2 de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic. Un programa que pretén adaptar el territori al nou escenari de canvi climàtic i consta de tres projectes a més del REPLIM: el CANOPÉE, centrat en l’observació dels boscos; el FLORAPYR, que monitoritza les espècies vegetals; i el CLIMPY, que estudia l’evolució i la tendència del clima al Pirineu.

El projecte REPLIM està previst que duri tres anys, fins el juny de 2019, i inclou diversos socis de les diferents regions que integren el Pirineu. L’Institut Pirinenc d’Ecologia (IPE-CSIC) n’és el coordinador, i a més del CREAF també hi participen la Universitat del País Basc (UPV/EHU), la Universitat de Navarra, la Université de Pau et des Pays de l’Adour (UPPA), i el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS). El REPLIM està finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), a través del programa POCTEFA 2014-2020, que vetlla pel desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, Andorra i França.

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Albert Naya i Díaz
Fascinat per la singularitat de la nostra Terra, he estat recentment viatger per necessitat, i abans aprenent de professor de Ciències d’institut per vocació. I encara abans, quatre anys de Biologia Ambiental (2010-14) i quatre més de Periodisme (2006-10), sempre a la UAB, que m’han servit per ser tècnic en comunicació al CREAF des del 2 de desembre de 2015.
Articles relacionats
,
La manca de gestió dels boscos mediterranis està accelerant la substitució de pins per alzines
15 de maig 2017Verónica Couto Antelo
L’ONU i Mosquito Alert impulsen una aliança per frenar els mosquits transmissors de malalties amb la participació ciutadana
9 de maig 2017Marina Torres Gibert
, , ,
Jaume Terradas participa en un capítol del llibre ‘Educació ambiental’ de la Diputació de Barcelona
3 de maig 2017Verónica Couto Antelo
Noves formes per trobar nous usos a les plantes tradicionals
1 de maig 2017Albert Naya i Díaz
,
Canviarà la vegetació de tot el món amb l’augment de sequera?
28 d'abril 2017Verónica Couto Antelo

Follow CREAF on: