Per què rebroten les plantes?

17 d'abril 2017

La fotosíntesi és el mecanisme pel qual les plantes segresten carboni de l’aire per destinar-lo a la construcció i el manteniment de les seves fulles, tiges, arrels i òrgans reproductius. Però, cada primavera, els arbres caducifolis comencen a construir les fulles o les flors quan encara no tenen cap fulla que pugui fer la fotosíntesi. Com s’ho fan?

quercus_coccifera_pacolloret

El garric (Quercus coccifera) és una planta capaç de rebrotar després d’un incendi. Autor: Francisco Lloret

En un interessant article divulgatiu publicat a la UAB divulga, els investigadors del CREAF i la UAB Jordi Martínez Vilalta i Francisco Lloret, i Anna Sala, investigadora de la Universitat de Montana (EUA), expliquen com les plantes reserven una part del carboni segrestat per fer-lo servir en el futur, quan arribi la primavera i hagin de treure les fulles o quan hagin de treure nous brots després d’una tallada o un incendi.

Podeu llegir l’article sencer aquí.

 

ARTICLE

Martínez‐Vilalta J, Sala A, Asensio D, Galiano L, Hoch G, Palacio S, Piper FI, Lloret F. (2016). “Dynamics of non‐structural carbohydrates in terrestrial plants: a global synthesis”. Ecological Monographs 86: 495-516. DOI: 10.1002/ecm.1231

, , , , , , , , ,

J.Luis Ordóñez
Tècnic en comunicació al CREAF . Doctor en Biologia per la UAB (2004). Des de 2005 m'he dedicat a la divulgació científica en el terreny editorial, de la il·lustració i del vídeo.
Articles relacionats
,
La manca de gestió dels boscos mediterranis està accelerant la substitució de pins per alzines
15 de maig 2017Verónica Couto Antelo
L’ONU i Mosquito Alert impulsen una aliança per frenar els mosquits transmissors de malalties amb la participació ciutadana
9 de maig 2017Marina Torres Gibert
, , ,
Jaume Terradas participa en un capítol del llibre ‘Educació ambiental’ de la Diputació de Barcelona
3 de maig 2017Verónica Couto Antelo
Noves formes per trobar nous usos a les plantes tradicionals
1 de maig 2017Albert Naya i Díaz
,
Canviarà la vegetació de tot el món amb l’augment de sequera?
28 d'abril 2017Verónica Couto Antelo

Follow CREAF on: