Núm. 25 - 21 de juny de 2010
 
 
 
TRES BONES NOTÍCIES ABANS D'ESTIU
 

Acomiadem l'aparició del nostre butlletí fins l'inici del curs vinent amb tres bones notícies. En primer lloc, l'èxit de participació d'estudiants i familiars en la celebració de l'acte de graduació dels llicenciats de la promoció 2006-2010. Enguany vam triplicar l'assistència del curs passat. L'espectacle teatral amb el fragment de l'obra Nixon-Frost va posar un segell d'alta qualitat política i interpretativa que, junt amb la trobada festiva d'estudiants i famílies, van ser els moments forts del programa. D'aquí a una setmana es podrà veure una versió completa de l'acte a la nostra pàgina web.

En segon lloc, s'ha constituït la comissió gestora que a principis de curs convocarà l'assemblea constitutiva de la nostra associació d'antics alumnes. Són deu antics estudiants que hi han posat una extraordinària il·lusió i competència, i que auguren una associació forta i plena d'iniciativa.

Finalment, també s'ha creat la comissió que organitzarà la celebració dels 25 anys de la creació de la Facultat, i que es posarà a treballar immediatament per tal de garantir un conjunt d'actes que assenyalin amb claredat allò que ja som i les nostres ambicions de futur. Serà un bon moment per fer balanços i definir objectius pels propers 25 anys.

I és amb aquestes bones notícies que, un cop acabada la feina que encara hi ha pendent, us desitgem que tingueu un bon descans estival. El curs 2010-2011 ens exigirà més energia i dedicació que mai.

Salvador Cardús i Ros, Degà

   
  ÉS NOTÍCIA
   
  LA JUNTA DE FACULTAT APROVA EL PLA DOCENT
   

El passat 9 de juny, la Junta de Facultat va aprovar per unanimitat el Pla Docent per al curs 2010/2011. Les novetats més destacades són que la docència s'organitza de 9 a 13 h i de 16 a 20 h i desapareix la franja lliure del dimecres al migdia. En les franges de 13 a 14h i de 15 a 16h s'oferirà, com a mínim, una hora de tutoria de totes les assignatures de grau per assegurar la no coincidència amb hores de classe a l'aula.

D'altra banda, per facilitar la docència als estudiants repetidors dels plans en extinció, en funció del nombre d'alumnes i de la coincidència amb altres assignatures, s'estableixen tres modalitats: la programació d'un grup específic per a llicenciatura com els anys anteriors, la integració en una assignatura equivalent de grau quan la similitud de programes ho permet (docència alternativa), o bé l'establiment d'un règim de tutories programades amb horari quinzenal fix de dues hores presencials i un pla de treball i d'avaluació detallats.

   
  HORARIS 2010-2011
   
Ja podeu consultar al web de la Facultat els horaris del proper curs acadèmic 2010-2011.
  COMISSIÓ PER LA IGUALTAT
   
La Comissió per la Igualtat de la Facultat es va reunir dimarts 15 de juny. En aquesta reunió es va decidir adoptar el format de la Comissió tal com es va aprovar en Junta de Facultat, confirmant com a membres la Júlia Mas i el Joan Miquel Roig (com a representants dels estudiants), la Sara Navarro (com a representant del PAS), l'Àlex Casademunt (en representació de l'Equip Deganal) i en Francesc Serra (com a representant del PDI), que continua presidint la Comissió. La Comissió s'ha plantejat un calendari d'actes i esdeveniments fins a final d'any, a concretar les properes setmanes; entre aquestes activitats s'inclou la invitació a una personalitat de les institucions europees per realitzar una conferència a la Facultat sobre igualtat de gènere i discriminacions; la presentació d'un llibre sobre la temàtica de la igualtat, escrit per una persona vinculada a la Facultat; i l'organització d'un acte públic amb un col·lectiu vinculat a la lluita per la igualtat entre persones.
 
  PRESENTACIÓ DE TESIS DOCTORALS
   
Durant el proper mes defensaran les seves tesis doctorals:

- Oriol Barranco (7 de juliol): "La cara oculta del Hipermercado. Consentimiento y resistencias laborales de los proletarios y proletarias de un hipermercado", codirigida pels doctors Carlos Lozares Colina i Stéphane Beaud.

- Sandra Obiol (23 de juliol): "Teixir certeses. Percepcions i respostes a la incertesa dels treballadors del tèxtil-confecció a les comarques de l'Alcoià, el Comptat i la Vall d'Albaida", dirigida per la Dra. Elisabet Alameda Samaranch i tutoritzada pel Dr. Lluís Flaquer Vilardebó.

 
  CONVOCATÒRIA D'AJUDES PER PARTICIPAR EN CURSOS D'IMMERSIÓ EN LLENGUA ANGLESA
   

 

 

El Ministeri d'Educació convoca ajudes per estudiar anglès a la Universitat Menéndez Pelayo. Si tens menys de 30 anys i has estat becat en algun moment, tal i com s'indica a les bases de la convocatòria, pots demanar aquestes ajudes, que oscil·len entre els 1000 i els 1250 € per estudiant.

  PROGRAMA DE PRÉSTECS UNIVERSITARIS DE POSTGRAU
   

L'Agaur promou préstecs, amb algunes entitats financeres, per a fer el pagament de la matrícula de doctorat, màster o postgrau. Hi ha dues modalitats d'ajuts: els que cobreixen la matrícula i els que cobreixen matrícula més disposicions mensuals d'ajut a l'estudi. El termini de sol·licitud finalitza el proper 30 de juny.

  PLAÇA DE TÈCNIC/A EN FORMACIÓ I DIFUSIÓ DE PAU (ICIP)
   
 
L'Institut Català Internacional per la Pau selecciona una persona per a ocupar una plaça de tècnic/a en formació i difusió de Pau, entre els requisits exigits es troba el de ser llicenciat/da en Ciències Polítiques o Sociologia. El termini finalitza l'1 de juliol.
  SUMMER UNIVERSITY A PRAGA
   

 

 
La Charles University de Praga, organitza entre el 4 i el 19 de setembre la seva Summer University¸que té com a tema "Central Europe between Germany and Russia". La data límit per optar a una plaça finalitza el proper 25 de juny.



  NEIX L'INSTITUT D'ESTUDIS DEL TREBALL
   

El Consell de Govern de la UAB, va aprovar en la proppassada sessió del 13 de maig, la creació de l'Institut d'Estudis del Treball, com a Institut Universitari de Recerca Propi.

 
  NOU MÀSTER OFICIAL DEL DEPARTAMENT DE SOCIOLOGIA I VINCULAT A LA FACULTAT
   
 

El Consell de Govern de la UAB, en la mateixa sessió, també va aprovar la creació de Màster Universitari Migracions Contemporànies, fins ara un títol propi, en el qual hi participen el Departament de Sociologia entre d'altres, i que queda vinculat a la nostra Facultat.

   
  PORTAL WEB MERIDIÀ
   

L'Observatori de la Recerca de l'Institut d'Estudis Catalans, a través del seu portal web MERIDIÀ (Mesurament de la Recerca, el Desenvolupament i la Innovació) tracta els següents conceptes del cicle d'R+D+I: Entitats; Context socioeconòmic (estadístiques); Recursos (humans, econòmics i materials); i, per últim, Resultats (publicacions, tesis doctorals i patents).

   
  INSTITUT CATALÀ DE LES DONES
   
 


L'Institut Català de les Dones convoca beques per a la realització de treballs de recerca relacionats amb les temàtiques següents: Indicadors no sexistes ni androcèntrics, Polítiques econòmiques i pressupostos públics, Ciència i tecnologia, Medi ambient, Diversitat territorial de la situació de les dones a Catalunya, Nous formats artístics i comunicatius i Violència masclista.

   
  BEQUES DE LA FUNDACIÓ PRIVADA GÜELL
   

 

La Fundació Privada Güell, amb la col·laboració del Reial Cercle Artístic i del Cercle Artístic de Sant Lluc convoquen diverses beques en el camp de l'art, escultura, pintura i camp de la música.

   
   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA

21/06/10, 11 h, Seminari B
"The Global Auction: The Broken Promises of Education, Opportunity and Income", conferència a càrrec de Hugh Lauder, professor de la University of Bath. Organitzada el Grup Interdisciplinari de Polítiques Educatives (UAB-UB).

 
21/06/10, 18:30 h, Torre Vila-Puig (Campus UAB)
Festa Solstici d'Estiu 2010, organitzada per l'Associació d'Amics de la UAB
 
22/06/10, 19:30 h, Casa Asia (Avda.Diagonal, 373, Barcelona)
El sociòleg i professor Dipankar Gupta, conegut per les seves investigacions en matèria d'estructura i canvi social a l'Índia, presenta la seva darrera publicació: The Caged Phoenix: Can India Fly?
 

28/06/10-30/06/10, 9 h
Concurs per cobrir dues places de professor lector al Departament de Sociologia

 
30/06/10, 16:45 h, Residència d'Investigadors (c.Hospital, 64, Barcelona)
Primer Seminari Internacional sobre la RD del Congo, 50 anys després de la independència. Organitza la Lliga dels Drets dels Pobles i l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Cal confirmació.
 
06/07/10, 18 h, Hotel Petit Palace (Barcelona)
"Observació de seguretat humana de Medellón: de la crítica de la política de seguretat dels governs d'Uribe Vélez a la seguretat humana", tertúlia amb la presència de Pablo Emilio Angarita, professor de la Unviersitat d'Antioquia. Organitza l'ICIP. Cal confirmació.
 
 
 

EL PERFIL

L'Antoni Biarnés es llicencià en Ciències Polítiques i Sociologia en la promoció de l'any 1990. És també llicenciat en Dret i Màster en Gestió pública.
Ha treballat a l'Administració i actualment és director de la consultoria Institut Àgora i professor d'Anàlisi de l'Entorn Social de l'Escola Superior de Relacions Públiques (UB) i de diversos màsters. Ha escrit el llibre "Manual para el liderazgo local" i és membre de la Junta Directiva de l'Associació Catalana de Gestió pública..
 

En què consisteix la teva feina?
Em dedico a la millora del sector públic i del tercer sector. Ajudo les administracions públiques i els governs a definir polítiques i a assolir les 7 Es (ser més eficaços, més eficients, més sensibles davant del ciutadà...), així com a rendibilitzar la feina feta. Hi ha molt camí per córrer, encara, en aquest sentit.

Com vas accedir-hi?
Vaig estar set anys treballant al sector públic, primer a la Generalitat i després en un Ajuntament. M'interessava conèixer aquest món dels interessos col·lectius des de dins, però tenia clar que volia treballar pel meu compte, de manera que quan em va semblar que estava a punt, vaig fer el salt a l'altre cantó de la barrera i vaig fundar l'Institut Àgora junt amb dos companys més.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
El professorat era desigual (teníem docents molt bons, i altres força discrets), però entre alumnes i professors hi havia la il·lusió del projecte que comença: érem la segona promoció, tot just. Així les coses, no estic descontent de la formació rebuda.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
M'adono que la Facultat no és un referent per als professionals, un cop graduats. Tampoc sé si ho hauria de ser, però podria ser-ho. En tot cas, pel que fa a millores, se'ns dubte que es podria millorar el nivell dels alumnes en algunes competències bàsiques, com ara les de redacció. També seria important tenir més "practitioners" com a docents; es guanyaria connexió amb el món real de la professió.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
La Facultat et dóna una base, que després has de completar especialitzant-te i adquirint experiència. Per això els recomanaria que aprofundissin en algun àmbit concret, i que fossin capaços de singularitzar-se (és a dir, de diferenciar-se). També els animaria a interessar-se pel món de més enllà de la facultat i de la feina.

Si voleu contactar amb l'Antoni Biarnés podeu fer-ho a: abiarnes@institutagora.com
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

Cada vegada més, la societat en la que ens movem, ens exigeix un aprenentatge permanent (Lifelong Learning), per això pot ser una bona idea per a continuar la formació donar una ullada als Màsters Oficials que ofereix la nostra universitat.

 
   
       
2010 Universitat Autònoma de Barcelona