Núm. 50 - 14 de novembre de 2011
 
 
 
UNA BONA PARTICIPACIÓ
 

Vénen temps en els quals les decisions que hauran de prendre els òrgans de representació i direcció d'aquesta Facultat seran, encara, més decisius. És per aquesta raó que és fonamental que aquests instruments de representació democràtica se sentin el més recolzats possible. I això és garanteix, sobretot, amb una alta participació electoral.

Doncs bé: tornem a tenir una molt bona notícia. A les eleccions de dijous passat, la participació va ser molt alta. Potser amb l'excepció del sector B de professorat, que per la seva pròpia tipologia fa més difícil l'arrelament -amb un 20 per cent de participació-, en números rodons, els estudiants ho van fer en un 30 per cent, el PAS en un 40 per cent i el professorat del sector A, en un 50 per cent. A les anteriors eleccions a la Junta, els percentatges havien estat d'un 18,5 per cent pel sector B, els estudiants un 18 per cent; el PAS un 24 per cent i el professorat del sector A, un 46 per cent. Hem millorat en tots els sectors, però molt especialment en el dels estudiants i el PAS. I, encara més, les xifres són molt satisfactòries en termes comparatius amb altres eleccions i altres facultats a la UAB.

En definitiva, crec que ens podem sentit prou satisfets de la línia creixent de participació i responsabilització democràtica, i això augura un suport molt sòlid al futur equip de deganat, l'elecció del qual serà la primera decisió que haurà de prendre la nova Junta.

Salvador Cardús i Ros, degà

   
  ÉS NOTÍCIA
   
  ELECCIONS A LA JUNTA DE FACULTAT
 

Dijous dia 10 es van celebrar les eleccions per a la renovació de la Junta de Facultat en tots els sectors. La jornada es va desenvolupar amb normalitat, i a causa de l'alta participació, el recompte no va finalitzar fins a les 9 de la nit. Els resultats es poden trobar penjats a la pàgina web de la Facultat.

El dia 14 de desembre es constituirà formalment la Junta, completant cada sector la xifra establerta a partir de l'actual equip de deganat, que n'és membre nat. Posteriorment, i una vegada elegit el nou equip, s'ajustarà el nombre de membres de cada sector per tal que es respectin les proporcions establertes al Reglament.

Tal com s'ha discutit en altres ocasions, però, caldria pensar en una reforma del Reglament que resolgués algunes incerteses de l'actual procés, i també que permetés una representació raonable dels grups minoritaris d'estudiants que es presenten alhora en candidatures i amb llistes obertes.

   
  UNA NOVA BORRATXERA AL CAMPUS
 

Amb el pretext d'una suposada Festa Major fa tres anys desautoritzada i fins i tot prohibida per les autoritats acadèmiques, dijous dia 10 es van tornar a reunir uns milers de persones, principalment de fora de la UAB, per celebrar-hi una suposada festa "alternativa". La paradoxa és que amb una escenografia antisistema, els convocants segueixen una lògica plenament capitalista per fer diners sense cap escrúpol ètic ni ideològic, recorrent a una de les expressions més baixes del propi sistema: afavorir un oci alienant, mereixedor sense reserves d'allò que Marx havia qualificat d'opi del poble.

Lamentablement, les autoritats acadèmiques no disposen de mecanismes legals per actuar de manera decisiva per evitar-ho, i els que ho poden fer, s'inhibeixen d'actuar. El resultat és que la UAB ha d'assumir uns elevats costos en neteja i desperfectes; el deteriorament de la seva imatge pública; el risc de ser responsable dels ja habituals incidents i agressions i, sobretot, les molèsties a la pròpia comunitat universitària.

Les queixes rebudes al deganat ens fan pensar que la UAB hauria de tenir una actitud més activa i previsora davant de futures convocatòries. Primer, per evitar-les. I, si més no, en el sentit de localitzar els responsables que instal·len les seves infraestructures al Campus -camions de lloguer, dispensadors de cervesa, grups electrògens...- i que en són els principals beneficiaris econòmics per tal que assumeixin els costos i les possibles responsabilitats civils i penals que se'n puguin derivar. Sigui com sigui, en el proper butlletí intentarem informar del balanç de la convocatòria d'enguany per a una millor informació de tots els membres de la Facultat.

 
   
  ELECCIÓ DEL DEGÀ O DEGANA DE LA FACULTAT
 

El proper 14 de desembre s'elegeix el nou Degà o Degana de la Facultat. Seguidament us presentem el calendari electoral:

- Del 10 al 17 de novembre: Període de presentació de candidatures
- 18 de novembre: Proclamació provisional de candidatures
- Del 21 al 23 de novembre: Període de reclamacions a la proclamació de candidatures
- 24 de novembre: Proclamació definitiva de candidatures
- Del 25 de novembre al 12 de desembre: Campanya electoral
- 14 de desembre: Elecció del Degà o Degana
- 14 de desembre: Proclamació provisional dels resultats
- Del 15 al 16 de desembre: Període per a la presentació de reclamacions als resultats provisionals
- Proclamació dels resultats definitius

   
  EL NOU ACCÉS A LA FACULTAT, SELECCIONAT PELS PREMIS FAD
 

El nou accés a la Facultat, obra de l'arquitecte Josep Muñoz i Pérez, ha estat seleccionat per als premis FAD d'arquitectura de l'edició 2011 en l'àmbit de Ciutat i Paisatge. Josep Muñoz és un jove arquitecte amb projecció internacional i que ja ha rebut diversos premis a Londres i Chicago.

   
  AJUTS DE l'ICPS
 

L'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) fa pública la convocatòria per a la concessió de dos ajuts d'iniciació a la recerca per a joves investigadors que disposin d'un projecte de recerca planejat a partir de les dades dels sondeigs d'opinió que realitza l'Institut. Termini 10 de febrer.

   
  BEQUES IEMED
 

En el marc del seu programa de formació per a l'any 2012, l'Institut Europeu de la Mediterrània ofereix 8 beques de pràctiques a titulats superiors.

Les pràctiques es realitzen en les següents àrees de treball de l'IEMed: Polítiques euromediterrànies; Programes regionals euromed, Observatori de les polítiques euromediterrànies, Món àrab i mediterrani, Desenvolupament socioeconòmic, Cultures mediterrànies, Acció cultural; i Comunicació. El termini per a la presentació de les sol·licituds finalitza el 26 de novembre de 2011.

   
  POST-DOCTORAL POSITION CALL GSADI
 

GSADI convoca una plaça d'investigador post-doctoral en formalització i simulació de dinàmiques socials. GSADI està particularment interessat en l'exploració i l'avaluació formal d' algoritmes de presa de decisions i de mecanismes socials agregats per a ser utilitzats en el projecte multidisciplinari SIMULPAST, i també en projectes que impliquin la formalització i computació de simulacions de dinàmiques socials. Consulteu els requeriments i condicions. El termini acaba al 30 de novembre.

 
 
   
  PREMI JOSEP M. VILASECA I MARCET
 

L'Institut d'Estudis Autonòmics de la Generalitat de Catalunya (IEA) ha convocat la 4a edició del Premi Josep M. Vilaseca i Marcet destinat a obres científiques inèdites que tinguin per objecte el federalisme i/o la descentralització política. El premi està dotat amb 20.000 euros. La data límit de lliurament d'originals: 15 de Setembre de 2012. Bases i formulari de sol·licitud a la pàgina web de l' IEA.

   
  XVI EDICIÓ DEL CONCURS DE JOVES SOCIÒLEGS
  LS'ha obert el termini per a la presentació de treballs pel Concurs de Joves Sociòlegs. Premi instituït l'any 1996 per l'Associació Catalana de Sociologia que està integrat en els premis que atorga l'Institut d'Estudis Catalans. El premi és per a un treball d'investigació inèdit, teòric o empíric, en el camp de la sociologia. L'Associació Catalana de Sociologia promou la publicació del treball o treballs premiats. La data límit de lliurar els treballs és el 2 de desembre de 2011.
   
  DES DE L'ETC...
 

Ens presenten l'Autònoma Actua, un programa d'activitats musicals, escèniques i artístiques proposades per a membres de la comunitat universitària. L'objectiu principal és fomentar la participació dels estudiants, PAS i PDI que tinguin propostes, iniciatives artístiques o que formin part d'algun grup de música, teatre o dansa i vulguin actuar als espais de programació cultural del campus.

 
 
   
   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 
15-17-22-24 novembre, 16:00-20:00 h, Seminari C
"Redes sociales: teoría y metodología". Seminari a càrrec de Sandra González.
 

01/12/11, Sala de Vistes de la Facultat de Dret
Jornada "La presència de les dones als càrrecs de direcció". Organitza Observatori per la Igualtat de la UAB.

 
14/12/11
Junta de Facultat per a l'elecció del Degà o Degana de la Facultat.
 
21/11/11, 13:00 h, Aula 9 de la Facultat de Dret
"Revoltes al Món Àrab: canvis a la geopolítica de la Mediterrània", Cine-forum organitzat per l'associació UNANIMUN.
 
28/11/11, 13:00 h, Aula 9 de la Facultat de Dret
"Parlem-ne: Democràcia al món àrab?", xerrada organitzada per l'associació UNANIMUN
 

EL PERFIL

 
El Xavier Riudor es llicencià en Ciències Polítiques i Sociologia en la promoció de l'any 1991.
Ha fet estudis de postgrau a la UPF, UAB i ESADE. També ha treballat com a director tècnic a diversos centres d'estudis socials com l'Institut DEP, EMB Yankelovich o posant en marxa projectes com el CETEI (Jesuïtes-educació) o educaweb.com. Actualment treballa com a Director del Gabinet tècnic del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC).
 

En què consisteix la teva feina?
La meva feina consisteix en coordinar els informes i dictàmens relacionats amb la societat del coneixement, les polítiques socials i educatives i la sostenibilitat ambiental que ens encarrega el govern o bé a iniciativa dels agents socials i econòmics més representatius de Catalunya, presents al Consell. Atès que el principal valor afegit de la meva organització és aportar recomanacions i consideracions al govern, la tasca de mediació i negociació resulta també molt rellevant.

Com vas accedir-hi?
El meu accés fou a través d'un concurs públic.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Es una formació d'inici que es converteix en una mena de camp base per construir l'itinerari professional i acadèmic a partir dels interessos i la curiositat de cadascú. En el meu cas, la valoro molt positivament. Però la facultat no és només formació, és fer xarxa, és tenir una participació activa en el dia a dia de la Universitat, és aprendre a implicar-se i a comprometre's, és una etapa que val la pena aprofitar intensament.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Segurament hi ha marge de millora, tot i que ja fa molts anys que vaig acabar la carrera. Treballar colze a colze amb entitats vinculades amb la professió, com el col·legi de sociòlegs i politòlegs, podria ajudar a potenciar aquesta vessant.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Ser molt curiosos, viatjar, estudiar i treballar arreu, fer xarxa amb gent amb inquietuds que permetin l'enriquiment mutu, i poc a poc, anar definint els àmbits d'interès, amb la construcció d'un discurs i una manera de fer pròpia.

Si voleu contactar amb el Lluís Riudor podeu fer-ho a xriudor@gmail.com També el trobareu a linkedin
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

Pots consultar el balanç 2009-2011 de les accions de la UAB-CEI a través d'aquest video.

BALANÇ DE GESTIÓ DEL DEGANAT

Consulta el balanç de gestió del Deganat 2009-2011, les propostes i com finalment han estat realitzades.

Associació Alumni
   
 
   
       
2011 Universitat Autònoma de Barcelona