Núm. 74 - 22 de març de 2013
 
 
 
I, DE NOU, LA "GOVERNANÇA"...
 

La cançó de l'enfadós: des de molts i molt diversos àmbits es dibuixen plans molt ambiciosos de reforma de les universitats públiques espanyoles. O més ben dit: de contrareforma.

I cal etiquetar-ho així, ja que totes aquestes propostes (de la ponència interuniversitària catalana, del "grup d'experts" designat pel ministre Wert o de diverses fundacions i centres de pensament) van en una mateixa direcció: la universitat espanyola, es diu, és ineficient, està deslligada del teixit productiu, es mira el melic, no atèn les necessitats reals de la societat; i tot això es deu a què està mal governada, per què està governada pels propis universitaris.

I ja pots aportar dades i anàlisis: els contrareformadors no presten gaire atenció. Per exemple, les universitats espanyoles produeixen resultats al nivell promig de les universitats europees, en un país on la despesa universitària està entre la meitat i el terç del que és la despesa promig dels Estats membres de la UE (o sigui: som entre dues i tres vegades més eficients que les universitats d'aquests altres països).

O bé: apareixem molt avall en els "rànkings" internacionals d'universitats. Tot és relatiu: és veritat, la UAB apareix cap al lloc 200 o 200 i escaig del "ranking" que compila la universitat de Shanghai. Aquest ranking no és el millor possible, en termes metodològics, però agrupa en les últimes edicions cap a 9.000 universitats; o sigui: la universitat del lloc 200 està entre el 5 i el 10 % de les millors universitats del món. No està malament! Ja ens agradaria tenir aquestes posicions en altres àmbits de la vida.

Això no vol dir que estiguem en un món perfecte, ni que no calgui tocar res; ben al contrari. Tenim problemes seriosos, i no tots es deriven de l'escanyament pressupostari dels últims cinc o sis anys: hi ha rigideses, localismes, desequilibris en la dotació de recursos, i tants altres aspectes. Però la UAB, com la majoria del sistema universitari català, està aconseguint prou bé lligar dues funcions diferents: ser un servei públic i, a la vegada, produir i difondre coneixement de qualitat.

Qui només fa una de les dues coses, pot probablement destacar-hi més que d'altres. Però el nostre compromís és saber mantenir la dialèctica entre les dues dimensions. Amb totes les limitacions que es vulgui, això és el que vol dir ser una universitat pública de qualitat.

Joan Botella Corral, Degà

     
  ÉS NOTÍCIA
   
  III PLA D'ACCIÓ PER A LA IGUALTAT ENTRE DONES I HOMES A LA UAB
   


Tota la comunitat universitària pot participar en l'elaboració del III Pla d'acció per a la igualtat de gènere a la UAB, que ha iniciat L'Observatori per a la Igualtat. Podeu fer-ho omplint un qüestionari de valoració de les polítiques d'igualtat de gènere que trobareu en aquest enllaç.

  FRANCIS GHILÈS DEBAT ENTORN LES DESIGUALTATS I LA CONFLICTIVITAT AL NORD D'ÀFRICA
   


L'investigador del CIDOB i expert en el món àrab va participar dimarts 20 de març en una conferència sobre la guerra de Mali i la intervenció francesa organitzada per l'associació d'estudiants Unanimun. Ghilès va relacionar la creixent conflictivitat amb les desigualtats agreujades per la liberalització econòmica, així com també amb la incapacitat europea per planificar a llarg termini les relacions internacionals i les polítiques de cooperació. Teniu un resum del què es va parlar en aquest enllaç.

   
  CURS D'AFRONTAMENT A L'ESTRÈS
   


La Unitat d'Assessorament Psicopedagògic (UAP) proposa la vuitena edició del Curs d'Afrontament a l'Estrès on es posaran en pràctica algunes tècniques orientades a acarar l'estrès i l'ansietat que provoquen determinades situacions acadèmiques com els exàmens, les presentacions en públic, etc. El curs es farà del 2 d'abril al 23 de maig, els dimarts i dijous de 13 a 14.30h a la Facultat de Ciències de l'Educació. Les places per a aquest curs són limitades. Més informació.

  NOVA FORMACIÓ EN ESTADÍSTICA
   


Els mesos de maig i juny tindran lloc els nous cursos del Servei d'Estadística Aplicada: Curs d'introducció als Models Mixtes amb (al maig), Programació, creació de paquets i gràfics d'alta qualitat amb R (al juny) i Introducció als arbres de regressió i classificació i xarxes neuronals amb R (al juny). Ja podeu fer l'inscripció a les activitats mitjançant la seva pàgina web: www.uab.cat/s-estadistica.

  WEB D'INTERCANVIS LINGÜÌSTICS DEL SERVEI DE LLENGÜES
   

Ja coneixeu el nou servei que posa al vostre abast el Servei de Llengües de la UAB? Una pàgina web d'Intercanvis lingüístics al vostre abast, que us permetrà posar-vos en contacte amb persones interessades en practicar llengües de manera autònoma i flexible. A més, hi trobareu eines, recursos i consells per a poder gestionar l'intercanvi i treure el màxim profit d'aquesta experiència, com ara la Guia de suport a l'intercanvi lingüístic, un nou recurs dels serveis lingüístics universitaris. Està dissenyat per a tota la comunitat universitària. Accediu a l'espai virtual d'intercanvis lingüístics amb el vostre NIU i la vostra contrasenya. Entreu-hi: http://intercanvis-linguistics.uab.cat/

  CURS DE MEDIACIÓ INTERCULTURAL: PROCESSOS, FASES, TÈCNIQUES
   

Obertes les inscripcions a la segona edició del curs "Mediació Intercultural: Processos, fases i tècniques. Dura 36 hores i tindrà lloc del 10 de maig al 7 de juny (9 sessions). Aquest curs està orientat a facilitar els fonaments teòrics i les eines metodològiques i pràctiques necessàries per iniciar-se en la mediació en contextos interculturals. És especialment adient per a professionals de l'àmbit de la intervenció social en contextos migratoris que necessitin assolir coneixements i eines de la mediació, o persones que vulguin introduir-se en aquest àmbit. Més informació.

  SEMINARI CIVISME I ESPAI PÚBLIC: LES DIMENSIONS DE LA LLIBERTAT
   

El proper 9 d'abril el professor associat de Dret Constitucional de la UAB, Tomás Gil Márquez, durà a terme la sessió anomenada "La nova llei Russa de Policia. De l'època soviètica a la situació actual. Aquests seminaris, estan dirigits per Joan Lluís Pérez Francesch, també professor de Dret Constitucional de la UAB, i organitzats per el Grup de recerca "Llibertat, seguretat i transformacions de l'Estat" del Departament de Ciència Política i Dret Públic de la UAB i Grup de recerca sobre Seguretat de l'ICPS. Tindrà lloc a la seu de l'ICPS de 18 a 19.30h. Podeu formalitzar la inscripció l'enllaç.

  JORNADA-DEBAT HIPOTEQUES I DESNONAMENTS. I ARA QUÈ?
   


El proper dijous 11 d'abril, l'Associació d'Amics de la UAB realitzarà una jornada de debat titulada: "Hipoteques i desnonaments. I ara, què?" a les 18:30h al Col·legi de Periodistes. El debat serà presentat per Antonio Franco, periodista i president de l'Associació d'Amics de la UAB, i hi intervindran Ada Colau, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), José María Fernández Seijo, magistrat, Antoni Serra Ramoneda, catedràtic emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona i Santiago Vidal, magistrat. Cal confirmar assistència. Trobareu tota la informació a l'enllaç.

    CONFERÈNCIA TIC A L'ADMINISTRACIÓ DE JUSTÍCIA
   

Dins dels Espais d'actualitat que organitza el Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, on es realitzen una sèrie de conferències sobre justícia i societat, us anunciem que el proper 17 d'abril, de 17 a 19 h, tindrà lloc la conferència sobre "TIC en l'Administració de justícia" a la seu del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada. Hi intervindran com a ponents Iñaki Vicuña, Director del Centre de Documentació Judicial (CENDOJ) del Consell General del Poder Judicial i F.Xavier Fabregat, Director general de Modernització de l'Administració de Justícia del Departament de Justícia. Al final de la sessió es lliurarà un certificat d'assistència. Podeu fer la inscripció fins al 14 d'abril. (Inscripció).

  SEMINARI SOBRE ÈTICA, TRANSPARÈNCIA I DEMOCRÀCIA
   

Ja és oberta la inscripció al seminari sobre "Ètica, transparència i democràcia" que tindrà lloc el proper 1 i 2 de juliol al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. El seminari es planteja amb dos objectius bàsics: d'una banda oferir un espai de debat sobre l'ètica com a element clau, aplicat al desenvolupament democràtic, i per altra banda, fer una proposta per aprofundir en la transparència com a valor ineludible per reforçar la confiança de la ciutadania en les institucions. Més informació.

  CONVOCATÒRIES D'AJUTS PER A L'APRENENTATGE D'IDIOMES PER A ESTUDIANTS QUE VAN A FER PRÀCTIQUES CURRICULARS A L'ESTRANGER
   


Ets estudiant i fas pràctiques curriculars a l'estranger? T'has format en llengües per preparar-te per a aquesta experiència? La UAB obre una convocatòria d'ajuts per a l'aprenentatge d'idiomes per a estudiants que fan pràctiques curriculars a l'estranger.

  BEQUES DE LA CAIXA PER A ESTUDIS DE DOCTORAT EN UNIVERSITATS ESPANYOLES
   


La Fundació "la Caixa" convoca 25 beques per fer estudis oficials de doctorat que culminin amb la lectura d'una tesi doctoral en una universitat espanyola. El programa de doctorat que es proposi ha de disposar de la Menció cap a l'Excel·lència. Els estudis han d'iniciar-se el curs 2013-2014. La convocatòria comprèn totes les àrees de coneixement i s'adreça a totes aquelles persones que compleixin els requisits per accedir al doctorat i que es matriculin per primera vegada en estudis d'aquest nivell. Els candidats que rebin una beca hauran de fer estades a l'estranger per un temps total mínim de 6 mesos durant els tres primers anys del doctorat. Consulta les bases.

  AJUTS A PROJECTES D'ACCIÓ SOCIAL I INTERCULTURALITAT
   


Aquesta convocatòria de l'Obra Social "La Caixa" té com a finalitat donar suport a les organitzacions no lucratives que treballen al territori espanyol i que desenvolupen projectes socioeducatius i projectes de convivència intercultural adreçats a donar resposta als reptes socials amb més incidència actualment. (Bases).

   
  PROJECTE EMPRENEDORIA SOCIAL THINK BIG
 


La fundació Telefònica obre aquesta convocatòria dirigida a joves emprenedors (de 15 a 25 anys) que vulguin produir un canvi positiu en la seva comunitat a través d'un projecte d'emprenedoria social. Consulta les bases.

   
  CONVOCATÒRIA DEL PREMI D'INNOVACIÓ SOCIAL DE L'INSTITUT BEI
   


L'Institut BEI ha publicat la convocatòria de la segona edició del Premi d'Innovació Social. El Premi pretén fomentar la producció d'idees innovadores i identificar oportunitats que generin beneficis substancials per a la societat o demostrin ser model de bones pràctiques amb resultats tangibles i flexibles respecte a la seva escala d'aplicació. En aquest sentit, els projectes poden pertànyer a diversos sectors, des de l'educació, la cultura i la salut fins a l'entorn natural o urbà. Les millores en aquests sectors són vitals per a l'èxit empresarial, i la innovació social podria tenir un impacte social substancial. A més, en aquesta segona edició, s'introdueix la nova categoria "Premi de Categoria Especial" que atorgarà major rellevància a l'entorn natural i urbà. El termini per participar en aquesta convocatòria finalitza el proper 15 de maig. Consulta les bases.

   
VI CONCURS DE RELATS I FOTOGRAFIES D'INTERCANVI
    Ja s'ha obert la convocatòria de la VI edició del Concurs de Relats i Fotografies d'Intercanvi que convoca l'etc...La temàtica és la de sempre, la mobilitat, i el concurs està obert tant a estudiants locals que hagin marxat (o estiguin en aquests moments) d'intercanvi, com per a estudiants estrangers que hagin vingut o estiguin ara mateix aquí gaudint d'un d'aquests programes. Animeu-vos i participeu-hi, teniu temps fins al 18 d'abril. Bases del concurs.
       
  VI CONCERT CATALUNYA SOLIDÀRIA AMB MOÇAMBIC
   


El proper 7 d'abril a les 19h s'ha organitzat el VI Concert Solidari: Catalunya solidària amb Moçambic amb The Gospel Viu Choir. L'activitat està organitzada per l'Associació de Voluntaris "la Caixa" del Barcelonès i Vallès Occidental. Tindrà lloc a l'Auditori de Barcelona, Sala 2 - Oriol Martorell. Carrer Lepant 150. Barcelona. Més informació i compra d'entrades a l'enllaç.

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Facebook oficial de la Facultat Twitter oficial de la Facultat
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

del 23/03/2013 a l'1/04/2013
Vacances de Setmana Santa

 
02/04/2013
Festa institucional de la Facultat (no lectiu)
 
12/04/2013, 11 h, Sala de Graus
Lectura de tesi "Trajectòries laborals de treballadors immigrants a Espanya. Barreres i dreceres a la seva integració laboral", a càrrec de Mariona Lozano Riera, dirigida pel Dr. Antonio Martín Artiles i el Dr. Òscar Molina Romo.
 
17/04/2013, 15 h, Sala de reunions del Departament de Sociologia
"Matar el Chino. Una investigació sobre la violència", sessió de treball a càrrec del Dr. Miquel Fernández González. Organitza ISOR.

EL PERFIL

 

La Gemma Pinyol i Jiménez es va llicenciar en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció 1992-1996.

Ha fet estudis de postgrau a la UAB. Ha treballat com a Coordinadora del Programa Migracions del CIDOB i com a Directora de Gabinet de la Secretaria d'Estat d'Immigració i Emigració. Actualment és Directora de Projectes a InStrategies.
 

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
Ara ja són uns quants els anys que porto treballant en temes de migracions internacionals: primer des de CIDOB, com a investigadora i coordinadora del programa de migracions, i més tard des de la Secretaria d'Estat d'Immigració i Emigració. En aquests moments, treballo en una consultora que dóna suport estratègic a empreses i institucions en temes de mobilitat i migracions, en l'àmbit europeu i internacional.
Així doncs, he tingut la sort de poder treballar en un thinktank, una institució que malauradament a casa nostra no té la força i importància que se li dóna a altres països europeus. Els thinktanks són espais ideals per combinar el coneixement acadèmic amb la pràctica política i la gestió pública, i estic convençuda que les polítiques públiques millorarien substancialment si en aquest país els espais de coneixement i acció política tinguessin més preeminència. Traslladar aquesta experiència thinktankera al món de l'Administració, i especialment des d'un Gabinet, va ser molt interessant. Sobretot perquè em va permetre contextualitzar el que creia que sabia a nivell teòric, i posar-ho en relació amb els elements intangibles que també afecten, i molt, la presa de decisions. Després d'aquesta experiència, em semblava interessant treballar la mobilitat i la diversitat amb institucions i empreses des d'una altra perspectiva, i per això em vaig sumar al projecte d'Instrategies, una firma que dóna suport estratègic a empreses i institucions en temes europeus i de mobilitat, on sóc directora de projectes. Per continuar amb la recerca aplicada, segueixo vinculada a CIDOB i al GRITIM-UPF com a investigadora associada, i participo en diferents projectes europeus, com la RECI-Xarxa de Ciutats Interculturals del projecte Intercultural Cities, per no perdre la perspectiva europea.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
En faria una valoració positiva. La meva promoció va ser la primera que va començar des del primer cicle, i sempre he pensat que vam ser uns privilegiats, perquè vàrem formar part d'una primera fornada que va comptar amb uns professors, en general, molt bons. El foment de l'anàlisi crítica i la multidisciplinarietat dels estudis sempre m'han semblat el millor de la formació rebuda. La vida del campus també va contribuir a la formació personal, i em sembla que val la pena posar-ho en valor, perquè la participació en espais socials és un aliment bàsic per a la curiositat de politòlegs i sociòlegs.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Els debats sobre la distància entre el món universitari i la pràctica professional són ja tradicionals. El cert és que la Facultat hauria de revisar alguns dels instruments que posa a l'abast dels estudiants, perquè puguin desenvolupar totes les seves competències i habilitats. En aquest sentit, es podrien enriquir les classes pràctiques, preparant situacions que permetessin als estudiants posar en solfa el que estan aprenent a la Universitat. Però em sembla bo recordar que l'objectiu de la Facultat hauria de ser convertir (o reforçar) els alumnes en persones formades, competents i autònomes, que sàpiguen com reaccionar (què fer, on buscar, què pensar, com actuar...) davant els desafiaments professionals que s'aniran trobant. I crec que ja és un repte prou ambiciós. Les universitats són espais de recerca i formació, de promoció del coneixement, i haurien d'evitar caure en utilitarismes que, per altra banda, no semblen funcionar en el mercat de treball actual.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Més que consells, els animaria a no perdre la curiositat, els ànims i la mirada interdisciplinar.
Curiositat intel·lectual, ganes d'aprendre... allò que et permet voler saber més, llegir més, buscar altres fonts, altres mirades, altres opinions, etc. per construir una mirada crítica i pròpia. I curiositat perquè vivim (i ens movem) en un món global. Cal no tenir por a moure's, a no parar, a voler anar més enllà. Viatjar, llegir, conversar... són moltes les maneres d'alimentar permanentment la curiositat.
Ànims, perquè sortir al món laboral no és fàcil, i segurament ara no ho faran en les millors de les circumstàncies. Cada generació té reptes a vèncer, però també oportunitats a desenvolupar, malgrat que això no sempre agradi a les generacions més velles. La recerca de feina és una cursa d'obstacles, però cal perseverar, i utilitzar els canals formals i informals que tots tenim: les pròpies xarxes socials, encara que pugui no semblar-ho, poden ser molt útils en aquest procés.
La mirada interdisciplinar permet una visió relativa i compartida, i és un bon exercici per col·laborar amb experts i especialistes d'àmbits diversos, per trobar solucions innovadores a qüestions irresoltes. En la pràctica professional, la capacitat de tenir una mirada estratègica és clau per respondre amb agilitat i eficiència als reptes que van apareixent.

Si voleu contactar amb la Gemma, ho podeu fer a gpinyol@instrategies.eu o gemma.pinyol@gmail.com
 
ENLLAÇOS
 
E-Joventut

Si ets un o una professional de les polítiques de joventut l'E-Joventut t'interessa. Aquest web facilita la informació sobre els recursos que ofereix tant la Direcció General de Joventut com qualsevol altra institució per als agents que intervenen en polítiques locals de joventut.

 
 
   
       
2013 Universitat Autònoma de Barcelona