ciències

 

    Tornar a l'índex Altres números

 NOTÍCIES amb la col·laboració de l’Associació de Professors de Física i Química de Catalunya 

 

 

 

  

Tardor’06

 

Intercanvi d’experiències

Tarda del 6 de setembre de 2006. Molts associats han presentat activitats realitzades a les seves classes i que poden ser útils per a la resta de professorat.

La quantitat i qualitat de les experiències presentades acompanyada d’un bon clima ha estat la tònica de la trobada. 

Programa

15:00 Recollida credencials

16:00 Inauguració  a càrrec de Sr. Joan Badia

16:20 Col·loqui sobre currículum: “Aplicació de la LOE a Catalunya. Perspectives per a les ciències dins el nou marc legal” Modera: Sr.Octavi Plana

17:10 Presentació de la mostra: “Recursos per al professorat” a càrrec de Sr. Lorenzo Ramirez

17:30 Pausa

Intercanvi d’experiències

Moderen: Sra. Anna M. Plarromaní i Sra. Mariona Bassedas

18:00 “El Seminari permanent, espai de comunicació, actualització científica i intercanvi d’experiències en FQ” a càrrec de la Sra. Immaculada Ros

18:15 Ventall de recursos d’internet aplicables a l’aula” a càrrec de la Sra. Marta Madrueño i la Sra. Carmen Fernández

18:30 “Experiments de física de batxillerat” a càrrec del Sr. Octavi Plana i la Sra. Montserrat Enrech

18:45 “Física i Química dins la meteorologia” a càrrec de la Sra. Montse Vallés i la Sra. Adoración Vicent

19:00 “La ciència en les joguines” a càrrec del Sr. Josep Corominas i  la Sra Rosa M. Melià

19:20 Col·loqui: “Eines reals i virtuals” Presenta i modera: Julián Oro

 

Actualització científica a l’IIQA

Tarda del 7 de setembre a l’Institut d’Investigació Química i Ambiental del CSIC.

La presentació de les línies de recerca i de com es desenvolupa el treball en els laboratoris a càrrec del director de l’institut i professors d’investigació del seu equip. Taula rodona sobre diversos aspectes de la química ambiental, entre els quals podem destacar: com es practica la química verda en els laboratoris de recerca (Dra. , visió política del medi ambient a Catalunya, (Sr Josep Lluís Pau, Delegat de medi ambient a Tarragona), exemple de com  ambientalitzar el currículum de secundària (Teresa Morató, actual presidenta de l’APFQC)

 Actualització  a l’INSTITUT D’INVESTIGACIONS QUÍMIQUES I AMBIENTALS DE BARCELONA

15:30 h - 16:00 h

Recollida de documentació

16:00 h – 16:10 h

Presentació de l’acte

Tura Puigvert, Presidenta de l’Associació de professors de Física i Química de Catalunya.

Dr. Àngel Messeguer, President de la Societat Catalana de Química (IEC).

 

16:10 h – 16:50 h

Línies de recerca de l’Institut d’Investigacions Químiques i Ambientals de Barcelona i la seva repercussió econòmica i social.
Dr. Àngel Messeguer, Professor d’Investigació del CSIC, president de la SCQ (IEC).

 

17:00  h– 17:30 h

Les eines modernes en el món de la química analítica.
Dr. Joan Grimalt, Professor d'Investigació del CSIC.

 

17:30 h – 18:00 h

Pausa/cafè

Recollida de respostes al qüestionari

 

18:00 h – 19:00 h

Taula rodona/debat:

La química: fonamental per a la preservació del medi ambient

Amb la participació de:

Teresa Morató, IES Gal·la Placídia  Escoles verdes

Joan Grimalt, La química analítica i el medi ambient

Maria Rosa Infante, Química verda en acció

Presentador i moderador: Josep Lluís Pau

 

19:00 h – 20:00 h

Visita a les instal·lacions del IIQAB

Ángel Messeguer, Professor d’Investigació del CSIC, president de la SCQ (IEC).

 Aquest acte, adreçat al professorat de Física i Química de Secundària, té com a objectius principals donar a conèixer les línies de recerca que es desenvolupen a  l’ Institut d’investigacions químiques i ambientals de Barcelona i oferir la possibilitat de visitar el centre i les seves instal·lacions.

Quines són les contribucions de la recerca química en la nostra societat, quins mitjans i eines utilitza i quines són les temàtiques que es prioritzen en la planificació de la recerca, seran els temes que ens ocuparan al llarg d’aquesta tarda. Esperem comptar amb la vostra participació i que l’acte sigui del vostre interès.

  

III Jornada de Física i química a l’IEC

Com en edicions anteriors, aquest tipus de jornada, organitzada conjuntament amb la SCF i la SCQ, pretén cercar temes d’interès per establir comunicació entre el professorat de Física i Química que imparteix docència a secundària i el professorat d’universitat. 

Aquest any 2006, sota el títol de Competències bàsiques i científics competents, el 25 d'octubre aplegà 85 persones a la sala Prat de la Riba de l’IEC de 9,30 a 20 hores. anava adreçat a professorat de física i química ESO, Batxillerat i Universitat.

Descripció i objectius:

Es tracta d’una activitat d’actualització científica adreçada  al professorat de Física i Química de Catalunya amb intervenció de professorat de secundària, professorat universitari i de centres de recerca. Es programen les activitats durant  una jornada sencera per afavorir la comunicació i l’intercanvi d’opinions entre un grup ampli de professorat de diferents procedències, aprofitant també les pauses dels cafès i del dinar.   

Valoració de l’activitat:

            Ha estat una jornada especialment interessant, tant pel tema general com per la qualitat de totes les ponències i dels debats. Així ho han valorat els assistents i les persones que han pogut fer el seguiment de les presentacions via telemàtica. El CD que s’editarà i la publicació en la web de la SCQ permetrà una difusió molt més àmplia. Podem dir que amb aquesta activitat s’ha fet una petita contribució a la millora de la qualitat de l’ensenyament de les ciències,  en la línia que requereixen els nous reptes de la nostra societat i els acords europeus en matèria d’educació.

 

   A dalt

 

Passejada científica

Dissabte, 3 de febrer de 2007
Visita a la indústria química a Tarragona

En aquesta jornada es van visitar diferents indústries del complex petroquímic de Tarragona així com la planta incineradora de residus especials. En la visita es va fer un recorregut per les instal·lacions, en el que es podien seguir els processos químics i industrials, les mesures de control i de seguretat, aspectes mediambientals,  decisions relatives al disseny i al funcionament de les instal·lacions, etc, destacant els aspectes que poden ser rellevants per a relacionar l’activitat industrial real i pròxima amb les classes de física i química.

La jornada es va completar amb una visita als principals punts d’interès Modernista de la ciutat de Reus.

Els objectius a assolir incloïen el coneixement de les instal·lacions de la major concentració d’indústria química de Catalunya i de la problemàtica que representen els residus especials així com les possibilitats de eliminar-los.

El caràcter de jornada - sortida, va permetre que en el descans del migdia es pogués fer en el grup de manera informal una valoració de l’activitat. Els assistents van mostrar-se especialment satisfets de la visita a la incineradora de residus especials i es va valorar positivament la possibilitat de fer més jornades d’aquestes característiques en diferents punts del territori per anar creant comunicació directa entre el professorat.

 

 

 A dalt

 

Activitats a comarques
organitzades amb intervenció de professorat de física i química
en col·laboració amb els Serveis educatius de la zona
i les administracions locals

 

Jornades científiques de Mataró

La  tarda del 12 d’abril es realitza una conferència i la mostra de treballs de recerca. La tarda del 13 d’abril es fa Ciència al carrer: Fira de la química. I la tarda del 18 d’abril, té lloc l'acte de concessió dels premis Joves Naturalistes Memorial Montse Solà.

http://www.xtec.cat/crp-mataro

 

Ciència al carrer a Lleida

Tarda del  26 de maig

http://www.xtec.net/crp-segria/70-fullv/curs0607/09-mai/ciencia/programa.pdf

 

També se 'n'han fet al barri de Sant Martí, Badalona, Baix Llobregat, etc.

 

 

 

 

 

 A dalt

 

Companys que han destacat especialment

 

Premis nacionals de Ciencia en acción:

Lluís Nadal Balandras Química màgica 1r premi   Modalitat "Demostracions de química".

Josep Corominas Viñas. Química en la oficina 2n Premi en la modalitat "Demostraciones de química".

Anicet Cosialls Manonelles. El eclipse anular de Sol versus el tránsito de Venus. 2n premi en la modalitat "Adopta una estrella".

 

Reconeixement del diari El Pais a l’excel·lent tasca docent del company Emilio Llorente de l’IES Baldiri Guilera del Prat de Llobregat.

 

 

 

 

 A dalt 

 

Decrets LOE:
Canvis en el currículum de ciències
i en la docència de la física i química

Des de l’Associació estem a l’aguait dels canvis que van succeint en política educativa pel que a ordenació i a innovació curricular. També ens preocupem dels temes que afecten la professionalitat, l’estabilitat laboral i l’exercici de la docència de la pròpia especialitat.

L’Associació ha estat en contacte amb els responsables del Departament d’Educació i ha intentat representar les inquietuds professionals del professorat de Física i Química.  Hem organitzat debats per contrastar opinions sobre la LOE, especialment els decrets d’ensenyaments mínims  d’ESO.

Pel que fa als continguts del currículum de ciències a l’ESO, hem analitzat quines mancances hi trobàvem i quines propostes de solució hi vèiem, hem valorat els canvis en l’adjudicació d’hores en relació als canvis curriculars i quines són les necessitats mínimes que es requereixen per una docència adequada d’aquestes matèries.

  

 A dalt

 

Assemblea general

El dia 11 de maig de 2007 es va celebrar l’assemblea anual de l’associació. Tura Puigvert, Octavi Plana, Anna Plarromaní i Rosa Maria Melià varen explicar les accions realitzades per l’associació durant l’any, varen informar de la situació econòmica i de la necessitat d’ampliar el nombre de socis. Es va debatre els canvis que s’iniciaran el curs 2007-08 com a aplicació de la LOE a Catalunya.

Acte seguit es va passar a elegir nova junta, la qual va ser acceptada per unanimitat:

Presidenta: Teresa Morató
Vicepresident: Octavi Plana
Secretària: Rosa Maria Melià
Tresorera: Anna Plarromaní
Vocals: Tura Puigvert, Mariona Bassedas, Llorenç Porquer, Anna Grancelli, Adrià Roca, Llorenç Martínez.
Vocalies tècniques: Imma Ros, Neus Sanmartí, Aureli Caamaño

 Per ampliar la informació sobre l’associació podeu consultar el web http://www.fisicaiquimica.org

 Rosa Maria Melià, Octavi Plana i Tura Puigvert

 

A dalt