INICI Àrea d'Afers Acadèmics
INDEX Afers Acadèmics

INDEX Afers Acadèmics
Règim de permanència dels estudiants a la UAB. Normativa de permanència dels estudiants a la UAB
(Plans d'estudis reformats)


(Aprovada pel Consell Social el 22/05/1992 i modificada el 17/06/1994 i el 17/09/1999)

 

Article 1. Àmbit d'aplicació
Article 2. Alumnes de primer curs
Article 3. Convocatòries per assignatures
Article 4. Anul·lació de matrícules i de convocatòries
Article 5. Trasllats d'alumnes procedents d'una altra universitat
Article 6. Actes derivats de l'aplicació d'aquesta normativa
Disposició addicional
Disposicions transitòries

_____________________________________________________________

La implantació dels nous plans d'estudis, la reforma en profunditat que representa sobretot pel que fa a la semestralització, la matriculació per crèdits, la flexibilització i la responsabilització per part de l'estudiant quant a la temporalitat dels seus estudis, fan necessària una adequació de l'actual normativa de permanència que involucri tant l'estudiant com tot l'estament docent. Per això el Consell Social, fent ús de les atribucions que li corresponen d'acord amb l'article 27.2 de la Llei de reforma universitària, l'article 162 dels Estatuts de la Universitat Autònoma de Barcelona i l'article 4.4.f del Reglament del Consell Social de la Universitat Autònoma de Barcelona, aprova aquesta normativa de permanència dels estudiants de la UAB.


Article 1. Àmbit d'aplicació

1.1. Aquesta normativa s'aplicarà als alumnes que cursin els estudis de primer i de segon cicle als centres integrats i als adscrits d'aquesta universitat a què fan referència els articles 84 i 85.1 dels Estatuts de la UAB, segons els nous plans d'estudis elaborats d'acord amb el Reial Decret 1497/87, de 27 de novembre, sobre directrius generals comunes dels plans d'estudis dels títols universitaris, i els corresponents reials decrets de directrius generals pròpies de cada titulació.

1.2. Al primer cicle de qualsevol estudi i a les diplomatures, es procurarà que els professors, amb la direcció expressa del coordinador d'estudis, avaluïn conjuntament l'alumnat. En aquest marc s'hauria de poder garantir a l'alumne un sistema de tutories prèvies efectives.

1.3. S'estableix en noranta el nombre de crèdits màxims de què un alumne es pot matricular per primera vegada.

1.4. El límit de matriculació per als alumnes amb crèdits pendents de semestres anteriors, s'estableix en una matrícula màxima anual en crèdits equivalent a:


S'ha d'arrodonir N fins a la xifra d'unitats 0 o 5 més alta.

1.5. En tot cas, l'alumne s'haurà de matricular obligatòriament de les assignatures troncals i obligatòries no superades.



Article 2. Alumnes de primer curs

2.1. Els alumnes de primer curs hauran d'aprovar, entre totes les convocatòries dels dos semestres, dues o més assignatures amb un valor total com a mínim de dotze crèdits. En cas contrari, l'alumne no podrà continuar els mateixos estudis.

2.2. Els alumnes que no superin aquests dotze crèdits podran sol·licitar una única vegada a la Comissió Acadèmica del Consell Social la concessió d'un règim especial de primer curs. En aquest cas l'alumne es podrà matricular d'un màxim de 60 crèdits autoritzats pel coordinador de titulació que actuarà de tutor, i haurà d'haver assolit un mínim de vint-i-dos crèdits en concloure aquest règim especial de primer curs.

2.3. Quan un estudiant hagi de deixar els estudis que ha iniciat segons aquesta normativa, podrà tornar a fer la preinscripció al cap de dos cursos acadèmics.


Article 3. Convocatòries per assignatura

3.1. Els alumnes es podran presentar a sis convocatòries, com a màxim, per superar cada assignatura. Els que tinguin cinc convocatòries esgotades d'una assignatura podran demanar que a l'última convocatòria es constitueixi un tribunal format per tres professors de la matèria de què estiguin matriculats, nomenats pel degà o pel director del centre consultat el departament corresponent, els quals elevaran l'acta del resultat de l'avaluació feta i la qualificació al deganat o a la direcció del centre.

3.2. Els alumnes podran sol·licitar a la Comissió Acadèmica del Consell Social la concessió d'una convocatòria de gràcia si tenen aprovats un mínim del 50% de les assignatures troncals i obligatòries de la titulació.


Article 4. Anul·lació de matrícules i de convocatòries

4.1. L'anul·lació de matrícula no requereix cap justificació i caldrà sol·licitar-la al llarg del primer trimestre del curs acadèmic. La concessió o la denegació correspon als degans o als directors de centre, les resolucions dels quals es poden recórrer davant el rector. Pel que fa a la permanència, l'anul·lació de la matrícula té la mateixa consideració que si l'alumne no s'hagués matriculat.

4.2. L'anul·lació de convocatòria no requereix cap tràmit administratiu i funciona de forma automàtica si l'alumne no es presenta als exàmens. El «no presentat», per tant, no farà córrer convocatòria.

4.3. El centre i els departaments implicats hauran de definir els criteris d'avaluació de cada assignatura, ja que en els nous plans d'estudis hi ha assignatures que són eminentment pràctiques i que no tindran una avaluació amb examen tradicional. Aquests criteris sempre s'hauran de fer públics a l'inici del període lectiu en què estigui programada la corresponent assignatura.

4.4. En el cas d'assignatures optatives o de lliure elecció, l'alumne també disposarà de sis convocatòries per a superar-les. Aquestes assignatures seran canviables i es comptaran les convocatòries exhaurides. Després d'haver-ne exhaurit cinc no es podrà canviar d'assignatura.


Article 5. Trasllats d'alumnes procedents d'un altra universitat

5.1. Als alumnes que continuïn els mateixos estudis iniciats en una altra universitat, se'ls comptaran les convocatòries exhaurides segons els criteris d'aquesta normativa.

5.2. Els alumnes que abandonin els estudis en una altra universitat per haver esgotat el règim de permanència podran iniciar els mateixos estudis a la Universitat Autònoma de Barcelona, sempre que compleixin les condicions establertes en l'apartat 2.1 de l'article 2. En cas de no complir-ho podran acollir-se a allò que estableix l'apartat 2.2 del mateix article.


Article 6. Actes derivats de l'aplicació d'aquesta normativa

6.1. La Comissió Acadèmica del Consell Social vetllarà pel compliment adequat d'aquesta normativa i elevarà al rector les propostes de resolució dels actes derivats d'aplicar-la i que siguin de la seva competència.

6.2. Contra les resolucions del rector a què fa referència l'apartat anterior, podrà interposar-se recurs contenciós administratiu i, si escau, recurs de reposició potestatiu, en els terminis legalment establerts.


Disposició addicional

El Consell Social farà anualment una avaluació de l'aplicació de l'apartat 1.2 de l'article 1 i, en general, dels resultats d'aplicació de la Normativa de Permanència.


Disposicions transitòries

Primera. Als alumnes que continuïn fent els seus estudis d'acord amb el pla d'estudis antic, se'ls aplicarà el règim de permanència aprovat pel Consell Social en data 28 d'abril de 1987.

Segona. Als alumnes que facin l'adaptació del pla d'estudis antic al nou pla d'estudis, en funcionament des del curs 1992-1993, se'ls aplicarà aquest règim de permanència, tenint en compte que, una vegada feta l'adaptació, els quedarà el nombre de convocatòries que resulti de l'aplicació del quadre següent:

Pla d'estudis actual: convocatòries que l'alumne ha exhaurit
Pla d'estudis nou: convocatòries que li resten
1
6
2
6
3
6
4
5
5
4

 

Bellaterra (Cerdanyola del Vallès), maig de 2000


Elaborat per l'Àrea d'Afers Acadèmics de la
Universitat Autònoma de Barcelona


Data de la darrera actualització: novembre de 2006