Per citar aquest document: http://ddd.uab.cat/record/106851
Atordiment amb nitrogen : efectes sobre el benestar animal i la qualitat del producte final en porcí / memòria presentada per Pol Llonch i Obiols
Llonch i Obiols, Pol
Velarde Calvo, Antonio, dir. (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)
Manteca Vilanova, Xavier, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments

Publicació: [Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2013
Descripció: 1 recurs electrònic (184 p.)
Resum: La inhalació d'elevades concentracions de CO2 causa aversió en porcs. L'objectiu general d'aquesta tesi va ser determinar el grau d'afectació del benestar animal, mitjançant l'avaluació de l'aversió i del temps necessari en perdre la consciència, i de la qualitat de la canal i de la carn en porcs atordits amb diferents mescles de nitrogen i CO2. Es van realitzar 4 experiments amb un total de 206 porcs. Al primer, amb l'objectiu d'avaluar el grau d'aversió, els animals van ser acompanyats dins d'una gàbia i immersos en un pou, durant 4 sessions consecutives. A la primera, el pou contenia aire (control) mentre que les 3 sessions posteriors contenia una mescla diferent de gas (70N30C, 80N20C i 85N15C). Es va avaluar el temps que cada animal tardava en entrar a la gàbia en successives sessions. Durant el descens al pou, es van mesurar els comportaments indicadors d'aversió com els intents de retirada i d'escapada, el gasping, les vocalitzacions i la fase d'excitació muscular. Tenint en compte que el temps per entrar a la gàbia no va variar entre els tres gasos i l'aire, l'exposició a mescles de N2/CO2 no constitueixen un estímul negatiu que els animals tracten d'evitar. Un 22,2% dels animals van mostrar intents d'escapada durant l'exposició a qualsevol dels gasos davant d'un 7,5% a l'aire. Les vocalitzacions, el gasping i l'excitació muscular va ser presents només quan els animals inhalaven les mescles de N2/CO2. Segons aquests resultats l'exposició a 70N30C, 80N20C i 85N15C és més aversiu que l'exposició a l'aire atmosfèric. A més segons el nombre d'animals que van mostrar gasping, a major concentració de CO2 major era la sensació d'asfíxia. L'objectiu del segon estudi era validar l'Index of Consciousness (IoC) com a indicador de l'activitat cerebral en porcs anestesiats i correlacionar-ho amb la pèrdua de la postura i el reflex corneal com a indicadors de consciència. Els resultats van determinar que la baixada de l'activitat cerebral segons el IoC (als 41 s) i el moment en que es produïa la pèrdua de la postura (als 34 s) estaven relacionats. En el tercer estudi es va mesurar l'activitat cerebral dels porcs durant l'exposició a les mescles (70N30C, 80N20C i 85N15C) i a 90C amb l'objectiu de determinar el moment en perdre la consciència. La disminució de l'activitat cerebral es va produir als 37,6 s (90C), 45,2 s (70N30C), 46,9 s (80N20C) i 43,3 s (85N15C) després del inici de l'exposició, la qual cosa implica que els intents d'escapada, gasping i vocalitzacions van iniciar-se abans. Un cop finalitzada l'exposició, d'acord amb la recuperació d'alguns reflexes del tronc cerebral, la consciència es va recuperar més aviat en els animals atordits amb les mescles de N2/CO2. Aquests resultats no van poder ser confirmats per l'activitat cerebral. L'objectiu del quart experiment va ser avaluar la qualitat de la carn i de la canal atordint amb nitrogen en comparació al 90C i relacionar-ho amb el comportament durant la inhalació. Els animals atordits amb 80N20C i 85N15C tenien un pH45 menor que els animals exposats a 90C, provocat per la major durada de la fase d'excitació muscular. A més, també per aquest efecte, el 25% dels animals exposats a barreges de N2 i CO2 presentaven equimosis a la canal, cosa que no es va observar al 90C. En resum, l'ús de barreges de nitrogen i CO2 ( 30%) redueix l'aversió en comparació a un 90% de CO2. Tanmateix, l'ús d'aquestes mescles implica la disminució de la velocitat d'inducció i del temps d'inconsciència així com un augment de les carns exsudatives i les equimosis.
Resum: Inhalation of high concentrations of CO2 causes aversion in pigs. The aim of this thesis was to assess animal welfare, by means of the aversion suffered as well as the time to lose consciousness, and the meat and carcass quality in pigs stunned with different CO2 and N2 mixtures. Four experiments were developed where 206 pigs were used. In the first experiment, with the aim to assess aversion, the animals were lead into a crate and subsequently descended into a pit for four consecutive sessions. In the first session, the pit contained atmospheric air (control) whereas in the three following sessions the pit contained a different gas mixture (70N30C, 80N20C i 85N15C). The time to enter the crate during consecutive sessions was assessed. During descending, several indicators of aversion such retreat and escape attempts, gasping, vocalisations and muscular excitation were assessed. The time to enter the crate did not change during the air and gas treatment sessions so the exposure to N2/CO2 gas mixtures does not represent a negative stimulus that animals try to avoid in consecutive sessions. A 22. 2% of animals showed escape attempts during exposure to N2/CO2 gas mixtures whereas when they were exposed to atmospheric air only a 7. 5% did so. Vocalisations, gasping and muscular excitation were only present when animals were exposed to the gas treatments. According to these results, exposure to 70N30C, 80N20C i 85N15C is more aversive than exposure to atmospheric air. Moreover, regarding the number of animals that performed gasping, a higher CO2 concentration increased the sense of breathlessness. The aim of the second experiment was to assess the feasibility of the Index of Consciousness (IoC) as an indicator of the brain activity in anaesthetised pigs and its relation with the loss of balance and the corneal reflex used as indicators of consciousness. According to the IoC, the decrease of the brain activity (41 s) and the time to lose posture (34 s) were related. In the third experiment, brain activity was assessed in pigs during the exposure to 70N30C, 80N20C i 85N15C as well as 90C with the aim to assess the time to lose consciousness. The significant decrease of the brain activity occurred at 37. 6 s (90C), 45. 2 s (70N30C), 46. 9 s (80N20C) and 43. 3 s (85N15C) after the beginning of exposure which implies that escape attempts, gasping and vocalisations started before that time. Once the exposure was finished, and according to the time to recover different brain stem reflexes, consciousness was recovered before in animals exposed to N2/CO2 gas mixtures than in animals exposed to 90C. These results could not be confirmed by brain activity assessment. The aim of the fourth experiment was to assess meat and carcass quality of the animals stunned with the N2/CO2 mixtures compared to those stunned with 90C and to relate meat and carcass quality with the behaviour of the animals during gas exposure. The animals stunned with 80N20C and 85N15C had a lower pH45 than those exposed to 90C, due to a longer duration of the muscular excitation during gas exposure. Also due to this effect, a 25% of the animals exposed to N2/CO2 mixtures presented carcasses with ecchymosis, which were not seen in 90C stunning. In summary, the use of the nitrogen and CO2 ( 30%) gas mixtures reduces aversion compared to 90C. However, the use of these gas mixtures implies a slower induction to unconsciousness, a reduction of the unconsciousness duration after exposure, and a rise of the exudative meat and ecchymosis in the carcass.
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments, 2012
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català.
Document: Tesis i dissertacions electròniques ; doctoralThesis
Matèria: Animals ; Atordiment ; Porcs ; Bestiar porcí
ISBN: 9788449034015

Adreça alternativa: http://hdl.handle.net/10803/107897


184 p, 2.1 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2013-06-04, darrera modificació el 2016-04-17



   Favorit i Compartir