Web of Science: 34 citas, Scopus: 38 citas, Google Scholar: citas
Enhancing the bioproduction of value-added aroma compounds via solid-state fermentation of sugarcane bagasse and sugar beet molasses : operational strategies and scaling-up of the process
Martínez Avila, Oscar Mauricio (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Sanchez, Antoni (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Font i Segura, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Barrena Gómez, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)

Fecha: 2018
Resumen: Bioproduction of generally recognized as safe (GRAS) products starting with low-cost raw materials has become significant in the biorefinery concept. Thus, the solid-state fermentation (SSF) of agro-industrial residues using GRAS strains appears as alternative to obtain aroma compounds. Here, the SSF of the mixture sugarcane bagasse/sugar beet molasses was used for producing a mixture of value-added fruit-like compounds. The study aimed to enhance the production and ester selectivity evaluating three operational strategies at three scales (0. 5, 4. 5 and 22 L) using non-sterilized residues. While the average total volatile production was 120 mgVol per gram of dry substrate (g⁻¹ITS), fed-batch operation promoted the highest increases in the ester content up to 57 mgEst g⁻¹ITS, an 88 and 59% more than in the static-batch and intermittent mixing modes respectively. Alternative operational strategies have compensated the scale-up adverse effects in the bioproduction, moving towards a sustainable large-scale application in a circular economy scheme.
Ayudas: Ministerio de Economía y Competitividad CTM2015-69513-R
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca TECSPR15-1-0051
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió sotmesa a revisió
Materia: Kluyveromyces marxianus ; Waste valorization ; Solid-state fermentation ; Sustainable process ; Scale-up
Publicado en: Bioresource technology, Vol. 263 (Sep. 2018) , p. 136-144, ISSN 0960-8524

DOI: 10.1016/j.biortech.2018.04.106


Preprint
37 p, 1.2 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ingeniería > Grupo de Investigación en Compostaje (GICOM)
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2018-10-04, última modificación el 2023-03-09



   Favorit i Compartir