El discurs mediàtic sobre la delinqüència i la seva incidència a les reformes penals
García Arán, Mercedes (Universitat Autònoma de Barcelona)

Título variante: El discurso mediático sobre la delincuencia y su incidencia en las reformas penales
Fecha: 2008
Resumen: En els últims temps s'ha anat consolidant en la literatura penal un model basat en el triomf de la idea de seguretat com a legitimadora de l'enduriment penal i el retrocés de les garanties. Aquesta ideologia de la seguretat ciutadana està adquirint un grau d'acceptació social que porta a fer un recurs desmesurat d'un dret penal cada vegada més endurit i més extens com a resposta al sentiment col·lectiu d'inseguretat. Es plantegen aquí algunes consideracions sobre la relació entre les tendències punitivistes actuals i els discursos consolidats a través dels mitjans de comunicació, sense que això pressuposi considerar majoritària l'opinió publicada ni atribuir als mitjans tota la responsabilitat en la deriva autoritària actual del dret penal. La incidència dels mitjans es produeix en dos tipus de qüestions: a) la valoració quantitativa de la inseguretat i b) la valoració quantitativa de la capacitat punitiva del sistema penal per afrontar-la.
Resumen: En los últimos tiempos se ha ido consolidando en la literatura penal un modelo basado en el triunfo de la idea de seguridad como legitimadora del endurecimiento penal y el retroceso de las garantías. Esta ideología de la seguridad ciudadana está adquiriendo un grado de aceptación social que lleva a hacer un recurso desmesurado de un derecho penal cada vez más endurecido y más extenso como respuesta al sentimiento colectivo de inseguridad. Se plantean aquí algunas consideraciones sobre la relación entre las actuales tendencias punitivistas y los discursos consolidados a través de los medios de comunicación, sin que ello presuponga dar por mayoritaria la opinión publicada ni atribuir a los medios toda la responsabilidad en la actual deriva autoritaria del derecho penal. La incidencia de los medios se produce en dos tipos de cuestiones: a) la valoración cuantitativa de la inseguridad y b) la valoración cualitativa sobre la capacidad punitiva del sistema penal para hacerle frente.
Resumen: In recent years a model has become established in criminal literature based on the triumph of the idea of security as a factor legitimising a crackdown on crime and the reduction of guarantees. This ideology of public security is acquiring a level of social acceptance leading to the excessive use of ever-tougher and more extensive criminal law as a response to the collective feeling of insecurity. Here, some considerations are raised on the relationship between the current punitive trends and established discourses in the communications media, without this presupposing an assumption that the published opinions are majority ones or attributing all responsibility for the current authoritarian drift in criminal law to the media. The effect of the media occurs in two types of issue: a) the quantitative evaluation of insecurity and b) the qualitative evaluation of the punitive capacity of the criminal system to tackle it.
Nota: Altres ajuts: SEJ2005-08284
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català i castellà
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Reformes penals ; Delinqüència ; Discurs mediàtic
Publicado en: Revista catalana de seguretat pública, Abril 2008, p. 39-64, ISSN 2014-2781

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/RCSP/article/view/122902


Català
26 p, 177.3 KB

Español
27 p, 157.8 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias sociales y jurídicas > Grupo de Derecho Penal y Nuevas Tendencias de la Política Criminal
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2018-10-26, última modificación el 2022-09-29



   Favorit i Compartir