Web of Science: 78 citas, Scopus: 104 citas, Google Scholar: citas,
The potential use of lipases in the production of fatty acid derivatives for the food and nutraceutical industries
Ferreira-Dias, Suzana (Universidade Técnica de Lisboa. Instituto Superior de Agronomia)
Sandoval, Georgina (Centro de Investigación y Asistencia en Tecnologia y Diseño del Estado de Jalisco)
Plou, Francisco (Instituto de Catálisis y Petroleoquímica (Madrid))
Valero Barranco, Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)

Fecha: 2013
Resumen: The potential of lipases (E. C. 3. 1. 1. 3. ) as biocatalysts for the production of fatty acid derivatives for the food and nutraceutical industries, such as flavouring esters, fatty acid esters of antioxidants and structured lipids, is enormous, mainly due to their high regio- and stereo-selectivities, in addition to the other well-known advantages of enzymatic processes. The replacement of chemical catalysts by lipases presents great benefits in terms of the nutritional properties of the obtained products and environmental care. The reactions performed for the production of these compounds, as well as the best operation conditions, the biocatalysts used, reactor types and operation mode, are addressed in this review.
Ayudas: Ministerio de Economía y Competitividad CTQ2010-15131
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca 2009/SGR-281
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Fatty acids derivatives ; Lipases ; Nutraceutical industries
Publicado en: Electronic journal of biotechnology, Vol. 16, issue 3 (2013) , ISSN 0717-3458

DOI: 10.2225/vol16-issue3-fulltext-5


38 p, 722.7 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2019-05-27, última modificación el 2022-03-10



   Favorit i Compartir