Introducció a la sociologia [101275]
Fernández González, Miquel 1976-
Rovira Martínez, Marta
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: Introduction to Sociology
Títol variant: Introducción a la sociología
Data: 2020-21
Resum: L'objectiu fonamental de l'assignatura és oferir recursos discursius (teòrics i metodològics) que us permetin iniciar-vos en la imaginació sociològica, ajudant-vos a analitzar i comprendre com ha anat variant l'estructuració de les interdependències humanes (des de la modernitat fins als nostres dies) i quins han estat els efectes d'aquestes variacions. En aquesta anàlisi i en aquesta comprensió pararem una atenció molt especial a les diferents modalitats de governabilitat, control i resistència social, i a les formes de "socialitat", "individualització" i "subjectivitat" que elles comporten. No es pretén abordar totes les implicacions que té aquesta disciplina, sinó oferir les bases de la perspectiva sociològica per tal de poder analitzar els aspectes bàsics de l'estructura social i les desigualtats. Després d'una breu introducció a la perspectiva sociològica, marca de la disciplina, el programa se centra en primer lloc en el procés de socialització i les implicacions que té en la relació dialèctica individu-societat. En segon lloc, s'aborda els aspectes clau per a la comprensió de l'estructura social, vinculant-hi la qüestió del poder i del control social. En tercer lloc, s'explica com els processos vinculats a la construcció social de la identitat estan immersos en estructures socials, de poder i de control. Finalment, s'exploren les grans qüestions actuals sobre l'estructura de desigualtats en el món global: el canvi en l'estructura de classes i la creació de noves formes d'identitat, considerant les de gènere com aquelles més suggerents de ser compreses en el present.
Resum: El objetivo fundamental de la asignatura es ofrecer recursos discursivos (teóricos y metodológicos) que le permitan iniciarse en la imaginación sociológica, ayudándole a analizar y comprender cómo ha ido variando la estructuración de las interdependencias humanas (desde la modernidad hasta nuestros días) y cuáles han sido los efectos de estas variaciones. En este análisis y en esta comprensión prestaremos una atención muy especial a las diferentes modalidades de gobernabilidad, control y resistencia social, y en las formas de "socialidad", "individualización" y "subjetividad" que ellas conllevan. No se pretende abordar todas las implicaciones que tiene esta disciplina, sino ofrecer las bases la perspectiva sociológica para poder analizar los aspectos básicos de la estructura social y las desigualdades. Tras una breve introducción a la perspectiva sociológica, marca de la disciplina, el programa se centra en primer lugar en el proceso de socialización y las implicaciones que tiene en la relación dialéctica individuo-sociedad. En segundo lugar, se aborda los aspectos clave para la comprensión de la estructura social, vinculando la cuestión del poder y del control social. En tercer lugar, se explica como los procesos vinculados a la construcción social de la identidad están inmersos en estructuras sociales, de poder y de control. Finalmente, se exploran las grandes cuestiones actuales sobre la estructura de desigualdades en el mundo global: el cambio en la estructura de clases y la creación de nuevas formas de identidad considerando las de género como aquellas más sugerentes de ser comprendidas en el presente.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Antropologia social i cultural [2500256]
Pla d'estudis: Grau en Antropologia Social i Cultural [821]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
6 p, 111.7 KB

Anglès
5 p, 109.2 KB

Castellà
6 p, 110.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2020-07-10, darrera modificació el 2023-01-28



   Favorit i Compartir