Fenotipos clínicos en el lupus eritematoso sistémico : varón joven y anciano
Riveros Frutos, Anne Margaret
Olivé Marqués, Alejandro, dir.
Monreal Bosch, Luis, dir.

Fecha: 2021
Resumen: El Lupus eritematós sistèmic (LES) és la malaltia autoimmune multi orgànica crònica típica de la dona. El LES de l'home i el LES d'inici tardà són dos subtipus específics de LES poc freqüents per la seva baixa prevalença, tant en homes com en pacients de més de 50 anys, amb característiques clíniques i immunològiques especifiques i amb una evolució i pronòstic diferents. L'objectiu principal d'aquesta Tesi Doctoral és descriure les característiques sociodemogràfiques, clíniques i immunològiques, així com l'evolució del LES en dos fenotips clínics específics d'aquesta malaltia, com són el dels homes i el d' inici tardà (≥ 50 anys), en l'estudi Registre nacional de pacients amb Lupus Eritematós Sistèmic de la Societat Espanyola de Reumatologia (RELESSER). Els resultats obtinguts es poden veure reflectits en dos articles científics publicats en les revistes Lupus i Rheumatology. El primer article publicat a Lupus versa sobre el LES de l'home; es van analitzar les característiques clíniques, sociodemogràfiques i immunològiques en homes amb LES comparats amb les dones. Els resultats van mostrar que els pacients homes caucàsics amb LES presentaven menor retard diagnòstic, més comorbiditat cardiovascular, més serositis, predominant símptomes generals com pèrdua de pes, limfadenopatia i esplenomegàlia; així mateix, va destacar la major prevalença de nefropatia lúpica, trombosi i AL positiu. El segon article publicat a Rheumatology es va centrar en descriure les característiques clíniques, sociodemogràfiques i immunològiques en pacients amb LES d'inici tardà (≥ 50 anys) comparats amb pacients amb LES d'inici amb LES d'inici abans dels 50 anys. Els resultats van mostrar que els pacients amb LES d'inici tardà presentaven menor afectació mucocutània, articular i renal, però més afectació de seroses, depressió i esdeveniments trombòtics. Ambdós estudis posen de manifest que el LES de l'home i el LES d'inici tardà presenten un fenotip clínic específic i que és necessari un enfocament més agressiu en la prevenció i tractament de les comorbiditats en aquest pacients.
Resumen: El Lupus eritematoso sistémico (LES) es la enfermedad autoinmune multiorgánica crónica típica de la mujer. El LES del varón y el LES de inicio tardío son dos subtipos específicos del LES, poco frecuentes por su baja prevalencia tanto en varones, como en pacientes mayores de 50 años, con características clínicas e inmunologías especificas, y con una evolución y pronostico diferentes. El objetivo principal de esta Tesis Doctoral es describir las características sociodemográficas, clínicas e inmunológicas, así como la evolución del LES en dos fenotipos clínicos específicos de esta enfermedad, como son el de los varones y el de inicio tardío (≥50 años), en el estudio Registro nacional de pacientes con Lupus Eritematoso Sistémico de la Sociedad Española de Reumatología (RELESSER). Los resultados obtenidos se pueden ver reflejados en dos artículos científicos publicados en las revistas Lupus y Rheumatology. El primer artículo publicado en Lupus versa sobre LES del varón; se analizaron las características clínicas, sociodemográficos e inmunológicos en varones con LES comparados con las mujeres. Los resultados mostraron que los pacientes varones caucásicos con LES presentaron un menor retraso diagnóstico, mayor comorbilidad cardiovascular, mayor serositis, predominando síntomas generales como pérdida de peso, linfadenopatia y esplenomegalia, así mismo, destacaron mayor prevalencia de nefropatía lúpica, trombosis y AL positivo. El segundo artículo publicado en Rheumatology se centró en describir las características clínicas, sociodemográficas e inmunológicas en pacientes con LES de inicio tardío (≥ de 50 años) comparados con pacientes con LES de inicio temprano (<50 años). Los resultados mostraron que los pacientes con LES de inicio tardío presentaron menor afectación mucocutánea, articular y renal, pero mayor afectación de serosas, depresión y eventos trombóticos. Ambos estudios ponen de manifiesto que el LES del varón y el LES de inicio tardío presentan un fenotipo clínico específico y que es necesario un enfoque más agresivo en la prevención y tratamiento de las comorbilidades en estos pacientes.
Resumen: Systemic Lupus Erythematosus (SLE) is chronic autoimmune disease with multiorganic involvement that commonly affects women. Male and late onset SLE are two specific subsets of the disease with a low prevalence. The clinical manifestations, autoantibodies evolution and prognosis are fairly different. The aim of the present doctoral thesis is to describe the sociodemographic characteristics, the clinical manifestations, the pattern of autoantibodies and evolution of two clinical phenotypes of SLE, namely the male SLE and the late onset SLE. The thesis is based on data from the RELESSER cohort (Registro nacional de pacientes con Lupus Eritematoso Sistémico de la Sociedad Española de Reumatología) The results of this studies were published in two scientific journals: Lupus and Rheumathology. The first paper (Lupus) describes Male SLE. The clinical manifestations, demographic data and autoimmunity of male SLE are compared to the classical female SLE. The results of this study show that male SLE had less diagnostic delay and more comorbidities. Serositis, weight loss, lymphadenopathy, splenomegaly, nephritis, thrombosis and lupus anticoagulant were more common than in women. The second paper (Rheumathology) describes the demographic data, clinical manifestations and autoimmune pattern of Late onset SLE (<50 years old). This subset was compared to young onset SLE (< 50 years old). The results showed that mucocutaneous, articular, and renal involvement are less common in patients with late-onset disease, whereas serositis, depression, and thrombotic events are more frequent Both studies showed that male SLE and late-onset SLE have a specific clinical phenotype. A more aggressive approach is needed in the prevention and treatment of comorbidities in these patients.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Castellà
Colección: Programa de Doctorat en Medicina
Documento: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Materia: Lupus eritematós sistèmic ; Lupus eritematoso sistémico ; Systemic lupus erythematosus ; Home ; Varón ; Male ; Inici tardà ; Inicio tardío ; Late onset ; Ciències de la Salut ; 616.7

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/671301


116 p, 855.5 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Tesis doctorales

 Registro creado el 2021-06-04, última modificación el 2023-01-07



   Favorit i Compartir