Web of Science: 58 citas, Scopus: 58 citas, Google Scholar: citas
Expression-based GWAS identifies variants, gene interactions and key regulators affecting intramuscular fatty acid content and composition in porcine meat
Puig-Oliveras, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Revilla Sánchez, Manuel (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Castelló Farré, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Fernández, Ana I. (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (Espanya). Departamento de Mejora Genética Animal)
Folch, Josep M. (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Ballester Devis, Maria (Centre de Recerca en Agrigenòmica)

Fecha: 2016
Resumen: The aim of this work is to better understand the genetic mechanisms determining two complex traits affecting porcine meat quality: intramuscular fat (IMF) content and its fatty acid (FA) composition. With this purpose, expression Genome-Wide Association Study (eGWAS) of 45 lipid-related genes associated with meat quality traits in swine muscle (Longissimus dorsi) of 114 Iberian × Landrace backcross animals was performed. The eGWAS identified 241 SNPs associated with 11 genes: ACSM5, CROT, FABP3, FOS, HIF1AN, IGF2, MGLL, NCOA1, PIK3R1, PLA2G12A and PPARA. Three expression Quantitative Trait Loci (eQTLs) for IGF2, ACSM5 and MGLL were identified, showing cis -acting effects, whereas 16 eQTLs had trans regulatory effects. A polymorphism in the ACSM5 promoter region associated with its expression was identified. In addition, strong candidate genes regulating ACSM5, FOS, PPARA, PIK3R1, PLA2G12A and HIF1AN gene expression were also seen. Notably, the analysis highlighted the NR3C1 transcription factor as a strong candidate gene involved in the regulation of the 45 genes analysed. Finally, the IGF2, MGLL, MC2R, ARHGAP6, and NR3C1 genes were identified as potential regulators co-localizing within QTLs for fatness and growth traits in the IBMAP population. The results obtained increase our knowledge in the functional regulatory mechanisms involved in these complex traits.
Ayudas: Ministerio de Ciencia e Innovación AGL2011-29821-C02
Ministerio de Economía y Competitividad AGL2014-56369-C2
Ministerio de Economía y Competitividad RYC-2013-12573
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca ECO/1639/2013
Nota: Altres ajuts: "Personal Investigador en Formació" (PIF) grant from Universitat Autònoma de Barcelona (458-01-1/2011)
Nota: Aquest article té una correcció a 10.1038/s41598-022-08878-7
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicado en: Scientific reports, Vol. 6 (August 2016) , art. 31803, ISSN 2045-2322

Correcció de l'article: https://ddd.uab.cat/record/258896
DOI: 10.1038/srep31803
PMID: 27666082


12 p, 1.1 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias > CRAG (Centro de Investigación en Agrigenómica)
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2022-02-07, última modificación el 2023-05-05



   Favorit i Compartir