Web of Science: 2 citas, Scopus: 3 citas, Google Scholar: citas,
Insights on fungal solid-state fermentation for waste valorization : conidia and chitinase production in different reactor configurations
Sala Martí, Arnau (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Echegaray, T. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Palomas, G. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Boggione, M. J. (Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos (Rosario, Argentina))
Tubio, G. (Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos (Rosario, Argentina))
Barrena Gómez, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Artola Casacuberta, Adriana (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)

Fecha: 2022
Resumen: Different reactor configurations are paired with a wide variety of agro-industrial wastes of different biodegradability to produce fungal conidia by solid-state fermentation. This work presents a preliminary comparative study between packed-bed and tray reactor configurations to produce Beauveria bassiana and Trichoderma harzianum conidia using two different substrates in terms of biodegradability: rice husk or beer draff complemented with wood chips. Conidia production, mean temperature and respiration indexes have been analysed in most of the presented reactor configurations. Both strains showed higher conidia production when using beer draff complemented with wood chips as substrate due to the use of a mixture as substrate. When working with beer draff, chitinase analyses obtained similar profiles in both strains but higher overall values using TH. Conidia and chitinase production maximums were not achieved at the same time, having 2-3 days of difference depending on the strain. No significant differences in mean temperature were shown between most of the performed fermentations. As a result of the present work, further scaling of both packed bed and tray configurations using beer draff and wood chips to produce BB or TH conidia would be advisable. More experiments should be performed to optimize both conidia and chitinase productions to enhance the quality of the final product.
Ayudas: Ministerio de Economía y Competitividad CTM2015-69513-R
Nota: Altres ajuts: acords transformatius de la UAB
Nota: Altres ajuts: Arnau Sala also thanks Universitat Autònoma de Barcelona for a predoctoral scholarship.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Agro-industrial residues ; Beauveria bassiana ; Chitinase production ; Fungal solid-state fermentation ; Substrate biodegradability ; Reactor configuration ; Trichoderma harzianum
Publicado en: Sustainable Chemistry and Pharmacy, Vol. 26 (May 2022) , art. 100624, ISSN 2352-5541

DOI: 10.1016/j.scp.2022.100624


14 p, 2.7 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ingeniería > Grupo de Investigación en Compostaje (GICOM)
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2022-03-03, última modificación el 2023-04-01



   Favorit i Compartir