Google Scholar: citations
Comportamiento de voto y nivel de disenso de España en el Consejo de la Unión Europea (2009-2019)
Arregui, Javier (Universitat Pompeu Fabra)
Bezzina, Guillermo (Barcelona Center for European Studies)

Additional title: Comportament de vot i nivell de dissens d'Espanya al Consell de la Unió Europea (2009-2019)
Additional title: Voting behavior and level of dissent of Spain in the Council of the European Union (2009-2019)
Date: 2022
Abstract: El presente artículo analiza el comportamiento de voto de España y de otros Estados miembros en el Consejo de la UE. La investigación se centra en examinar el nivel de disenso que existe en el voto que los Estados miembros emiten al final del proceso de toma de decisiones. Al mismo tiempo, explora una serie de variables que nos pueden ayudar a entender los principales mecanismos explicativos que existen detrás del comportamiento de voto de los Estados miembros de la UE. El análisis se centra, en particular, en el caso de España y en qué mecanismos hay detrás de su comportamiento de voto. Para poder llevar a cabo este estudio hemos elaborado una base de datos que recoge todas las votaciones que ha habido en el Consejo de Ministros en las dos últimas legislaturas: 2009-2014 y 2014-2019. El análisis sistemático de los datos muestra que el disenso sigue siendo un fenómeno muy raro en el Consejo de la UE, con la excepción del Reino Unido en los años anteriores al Brexit. España muestra un nivel de disenso medio con relación al resto de Estados miembros. Los factores que mejor explican el comportamiento de voto tienen que ver con las interrelaciones económicas entre estados, el tamaño del país, las preferencias de los Estados miembros en las diversas áreas temáticas y, en menor medida, la ideología de los gobiernos de los Estados miembros.
Abstract: Aquest article analitza el comportament de vot d'Espanya i d'altres Estats membres al Consell de la UE. La investigació se centra a examinar el nivell de dissens que hi ha en el vot que els Estats membres emeten al final del procés de presa de decisions. Alhora, explora una sèrie de variables que ens poden ajudar a entendre els principals mecanismes explicatius que hi ha darrere del comportament de vot dels Estats membres de la UE. L'anàlisi se centra, en particular, en el cas d'Espanya i quins mecanismes hi ha darrere del seu comportament de vot. Per poder dur a terme aquest estudi, hem elaborat una base de dades que recull totes les votacions que hi ha hagut al Consell de Ministres en les dues darreres legislatures: 2009-2014 i 2014-2019. L'anàlisi sistemàtica de les dades mostra que el dissens continua sent un fenomen molt rar al Consell de la UE, amb l'excepció del Regne Unit els anys anteriors al Brexit. Espanya mostra un nivell de dissens mitjà en relació amb la resta d'Estats membres. Els factors que millor expliquen el comportament de vot tenen a veure amb les interrelacions econòmiques entre estats, la mida del país, les preferències dels Estats membres a les diverses àrees temàtiques i, en menor mesura, la ideologia dels governs dels Estats membres .
Abstract: This article analyzes the voting behavior of Spain and other Member States in the Council of the EU. The research focuses on examining the level of dissent that exists in the vote that Member states cast at the end of the decision-making process. At the same time, it explores a series of variables that can help us understand the main explanatory mechanisms that exist behind the voting behavior of the EU Member States. The analysis focuses, in particular, on the case of Spain and on what mechanisms are behind its voting behavior. In order to carry out this study, we have developed a database that collects all the votes that have taken place in the Council of Ministers in the last two legislatures: 2009-2014 and 2014-2019. Systematic analysis of the data shows that dissent remains a very rare phenomenon in the Council of the EU, with the exception of the UK, in the years before Brexit. Spain shows a medium level of dissent in relation to the rest of the Member states. The factors that best explain voting behavior have to do with the economic interrelationships between states, the size of the country, the preferences of the Member states in the various thematic areas and, to a lesser extent, the ideology of the governments of the Member states.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials i que es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original. Cal que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Subject: Consejo de la UE ; Disenso ; Proceso de toma de decisiones ; España ; Council of the EU ; Dissent ; Decision-making process ; Spain ; Consell de la UE ; Dissentiment ; Procés de presa de decisions ; Espanya
Published in: Quaderns IEE, Vol. 1 Núm. 1 (2022) , p. 4-26 (Estudis) , ISSN 2696-8525

Adreça original: https://revistes.uab.cat/quadernsiee/article/view/v1-n1-arregui-bezzina
DOI: 10.5565/rev/quadernsiee.17


23 p, 494.3 KB

The record appears in these collections:
Articles > Published articles > Quaderns IEE
Articles > Research articles

 Record created 2022-03-04, last modified 2023-04-11



   Favorit i Compartir