Web of Science: 5 citas, Scopus: 5 citas, Google Scholar: citas
Olive Pomace and Soybean-Sunflower Acid Oils as Alternative Fat Sources in European Seabass (Dicentrarchus labrax) Diets : effects on Performance, Digestibility and Flesh Fatty Acid Composition and Quality Parameters
Verge-Mèrida, Gerard (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Barroeta, Ana Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Ferrer, Carlos (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Serrano, Tània (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Guardiola Ibarz, Francesc (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia)
Soler Sanchis, María Dolores (Universidad CEU Cardenal Herrera. Departamento de Ciencia Animal y de los Alimentos)
Sala Pallarés, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal)

Fecha: 2022
Resumen: The effects of dietary inclusion of soybean-sunflower and olive pomace acid oils on growth, digestibility and flesh composition were studied in European seabass. Eight diets were fed for 100 days (101. 37 ± 0. 33 g initial weight, mean ± SD), differing in the added fat source (25% fish oil, 75% experimental oil): S (crude soybean oil), SA (soybean-sunflower acid oil), O (crude olive pomace oil) or OA (olive pomace acid oil); 3 blends: S-O, S-OA, SA-OA at a 1:1 ratio; and a diet containing only fish oil (F) as a control. Animals fed OA showed the worst performance among dietary treatments, with the lowest weight, specific growth ratio, average daily gain and the highest feed conversion ratio (p < 0. 01). In contrast, other diets including acid oils did not impair performance. Acid oil diets did not affect the apparent digestibility of dry matter, crude protein or total fatty acids (p > 0. 05), but a lower digestibility of lipids and saturated fatty acids was observed (p < 0. 001). Flesh composition and fatty acid profile were not affected by the high dietary free FA content (p > 0. 05). Hence the results suggest that the studied acid oils may potentially be used in fish diets although further studies are needed.
Ayudas: Ministerio de Ciencia e Innovación FPU17/02263
Ministerio de Economía y Competitividad AGL2015-64431-C2-1-R
Nota: Altres ajuts: ERDF
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Acid oil ; Free fatty acid ; Fat by-product ; Alternative energy source ; Dietary fat ; Flesh quality ; Fish nutrition
Publicado en: Animals, Vol. 12 Núm. 9 (5-1 2022) , p. 1198, ISSN 2076-2615

DOI: 10.3390/ani12091198
PMID: 35565624


17 p, 331.8 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2022-05-17, última modificación el 2023-10-01



   Favorit i Compartir