Efectivitat d'un Programa d'Educació Sanitària en reduir la incidència de bronquiolitis per virus respiratori sincitial
Mehmood Wahid, Arwa
Moreno Galdó, Antonio, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pediatria, d'Obstetrícia i Ginecologia i de Medicina Preventiva)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Additional title: Effectiveness of an Health Education Program in reducing the incidence of RSV bronchiolitis
Date: 2021
Abstract: Introducció: La bronquiolitis és la infecció de les vies respiratòries baixes més freqüent en els lactants i el principal motiu d'ingrés hospitalari en el primer any de vida. La circulació del principal agent responsable, el virus respiratori sincicial (VRS), i la incidència de la bronquiolitis es va reduir notablement durant la pandèmia de la COVID-19, fet que s'atribueix a les mesures de prevenció i control d'infeccions implementades en aquest període. Objectius: Es planteja reduir la incidència de la bronquiolitis en les pròximes temporades mitjançant l'elaboració i implementació d'un programa d'educació sanitària preventiva basat en les mesures dutes a terme durant la pandèmia de la COVID-19. Metodologia: S'implementa un assaig comunitari d'intervenció, on el grup d'intervenció serà partícip al programa d'educació sanitària elaborat pels investigadors i el grup control seguirà la pràctica clínica habitual. La variable més rellevant és la incidència de la bronquiolitis en ambdós grups en finalitzar el període d'estudi. Resultats esperats: Les mesures higièniques i de prevenció implementades pel programa permetran reduir els contagis pel VRS i així la incidència de la bronquiolitis. Ajudaran a disminuir la càrrega sobre el sistema sanitari i l'impacte econòmic i familiar que se'n deriva. Fomentaran una major conscienciació per part dels pares per evitar malalties de transmissió comunitària i intrafamiliar.
Abstract: Introducción: La bronquiolitis es la infección más frecuente de las vías respiratorias bajas en los lactantes y el principal motivo de ingreso hospitalario en el primer año de vida. Durante la pandemia de la COVID-19, la circulación del principal agente etiológico, el virus respiratorio sincicial (VRS), y la incidencia de la bronquiolitis se rejudo, lo que se atribuye a las medidas de prevención y control de infecciones implementades en este periodo. Objetivos: Con el fin de reducir la incidencia de la bronquiolitis en las próximas temporadas se procede a la elaboración e mplementación de un programa de educación sanitaria preventiva basado en las medidas llevadas a cabo durante la pandemia de la COVID-19. Metodología: Se implementa un ensayo comunitario de intervención, donde el grupo de intervención participará en el programa de educación sanitaria elaborado por los investigadores y el grupo control seguirá la práctica clínica habitual. La variable más relevante es la incidencia de la bronquiolitis en ambos grupos al finalizar el período de estudio. Resultados esperados: Las medidas higiénicas y de prevención implementadas por el programa permitirán reducir los contagios por el VRS y así la incidencia de la bronquiolitis. Ayudarán a disminuir la carga sobre el sistema sanitario, así como el impacto económico y familiar. Fomentarán una mayor concienciación por parte de los padres para evitar enfermedades de transmisión comunitaria e intrafamiliar.
Abstract: Introduction: Bronchiolitis is the most frequent infection of the lower respiratory tract affecting infants and the main reason for hospital admission in the first year of life. The circulation of the respiratory syncytial virus, the most prevalent cause of bronchiolitis, significantly reduced during COVID-19 pandemic, causing a decrease in bronchiolitis' incidence. This has been attributed to the implementation of infection prevention and control measures. Objectives: We aim to reduce the incidence of bronchiolitis in upcoming seasons by developing a preventive education program, that would be based on the infection control and prevention measures implemented during the COVID-19 pandemic. Methodology: We realize a community intervention assessment where the intervention group will participate in the health education program developed by the researchers and the control group will follow the usual clinical practice without any specific instructions. The most relevant variable is the incidence of bronchiolitis in both groups at the end of the study period. Results expected: Preventive and hygienic measures implemented by the program will reduce the transmission of RSV and thus the incidence of bronchiolitis. They will help reduce the burden on the public health care system and the resulting economic and family impact of it. They will promote awareness among parents to help prevent community-borne and intrafamily transmitted diseases.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Català
Studies: Grau en Medicina [10044]
Study plan: Grau en Medicina [1192]
Document: Treball final de grau
Subject: Bronquiolitis ; Virus respiratori sincitial ; VRS ; COVID-19 ; Prevenció primària ; Assaig comunitari ; Virus respiratorio sincitial ; Prevención primaria ; Ensayo comunitario ; Respiratory syncytial virus ; RSV ; Primary prevention ; Community testing



3.8 MB

The record appears in these collections:
Research literature > Bachelor's degree final project > Medicine Faculty

 Record created 2022-10-24, last modified 2023-07-02



   Favorit i Compartir