Web of Science: 0 citations, Scopus: 0 citations, Google Scholar: citations
Abigael Bohórquez, el César : homosexualidad, cultura popular y tradición literaria en Poesida
Álvarez Romero, Ana Lourdes (Centro de Estudios Superiores de México y Centroamérica (Mèxic))

Additional title: Abigael Bohórquez, el Cèsar : homosexualitat, cultura popular i tradició literària en Poesida
Additional title: Abigael Bohórquez, the Caesar : homosexuality, popular culture, and literary tradition in Poesida
Date: 2022
Abstract: Este artículo analiza la conciliación de elementos de la cultura popular y de la tradición literaria a través de una enunciación abiertamente homosexual en Poesida (1996), del escritor mexicano Abigael Bohórquez (1936-1995). La conjunción de estos elementos perfila al autor como un poeta singular en el campo literario de la década de 1990 al crear una poesía política desde un espacio íntimo. Para dar cuenta de lo anterior, primero trazamos la genealogía de la poesía política de Bohórquez y desarrollamos cómo Poesida abreva de sus primeras preocupaciones sociales; segundo, analizamos la combinación de elementos de la cultura popular y de la tradición literaria en una enunciación abiertamente homosexual. A partir de este análisis comprendemos Poesida como una obra medular de la poesía mexicana en cuanto conjuga distintos registros a la vez que consigue crear una poesía de corte social.
Abstract: Aquest article analitza la conciliació d'elements de la cultura popular i de la tradició literària a través d'una enunciació obertament homosexual en Poesida (1996), de l'escriptor mexicà Abigael Bohórquez (1936-1995). La conjunció d'aquests elements perfila a l'autor com un poeta singular en el camp literari de la dècada dels noranta en crear una poesia política des d'un espai íntim. Per a donar compte de l'anterior, primer tracem la genealogia de la poesia política de Bohórquez i desenvolupem com Poesida recupera algunes de les seves primeres preocupacions socials; segon, analitzem la combinació d'elements de la cultura popular i de la tradició literària en una enunciació obertament homosexual. A partir d'aquesta anàlisi comprenem Poesida com una obra medul·lar de la poesia mexicana quan conjuga diferents registres, alhora que aconsegueix crear una poesia de tall social.
Abstract: This article analyzes the conciliation of elements of popular culture and literary tradition through an openly homosexual enunciation in Poesida (1996), by the Mexican writer Abigael Bohórquez (1936-1995). The conjunction of these elements outlines the author as a unique poet in the literary field of the 1990s by creating a political poetry from the intimate space. To analyze the above, first we trace the genealogy of Bohórquez's political poetry and we develop how Poesida draws from his first social concerns; second, we examine the combination of elements of popular culture and literary tradition in an openly homosexual enunciation. From this analysis we understand Poesida as a core work of Mexican poetry as it combines different registers while manages to create social poetry.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Subject: Abigael Bohórquez ; Popular culture ; Literary tradition ; Political poetry ; Homosexuality ; Cultura popular ; Tradición literaria ; Poesía política ; Homosexualdiad ; Tradició literària ; Homosexualitat
Published in: Mitologías hoy, Vol. 26 (2022) , p. 45-57 (Dossier) , ISSN 2014-1130

Adreça original: https://revistes.uab.cat/mitologias/article/view/v26-alvarez
DOI: 10.5565/rev/mitologias.871


13 p, 412.7 KB

The record appears in these collections:
Articles > Published articles > Mitologías hoy
Articles > Research articles

 Record created 2022-11-28, last modified 2023-09-13



   Favorit i Compartir