Time and chances before the changing universe. A metaphysical inquiry
Viglione, Federico
Torrengo, Giuliano, dir.
De Bianchi, Silvia, dir.

Data: 2022
Resum: Si va començar l'univers, per què va començar? Per què va començar de la manera que ho va fer? I per què va començar quan ho va fer? Intuïtivament, una explicació satisfactòria del començament de l'univers hauria de donar resposta per a cadascuna d'aquestes tres preguntes. Primer, però, cal aclarir què vol dir exactament l'afirmació que l'univers va començar. A aquest efecte, distingiré entre la hipòtesi que l'univers (màxima suma mereològica de coses relacionades espai-temporalment) va tenir un començament, i la hipòtesi que l'univers canviant va tenir un començament. A més, donaré les condicions necessàries i suficients perquè l'univers canviant (o la world-series) hagi començat. Donat això, argumentaré que hi ha una forma lògicament i metafísicament possible en què l'univers canviant podria haver començat: per probabilitat després d'un període de temps sense començament i sense canvi. Aquesta és la Awakening Universe Hypothesis. Per fer front a la qüestió de si aquesta hipòtesi estableix una possibilitat metafísica, considero per separat les qüestions de si és possible un període de temps sense començament i si aquest període podria ser sense canvi abans del començament de l'univers canviant. La primera part de la discussió sobre la Awakening Universe Hypothesis s'emmarcarà en el context del debat contemporani sobre l'argument cosmològic Kalām (ACK). La raó és que, en aquest context, encara es discuteixen els arguments a favor de la impossibilitat metafísica d'una sèrie temporal sense començament. Demostraré que aquests arguments no tenen èxit i argumentaré que un model explicatiu que implementi la Awakening Universe Hypothesis faria fracassar les estratègies dels proposants de l'ACK per a una causa personal de (el començament de l'univers). Tanmateix, la possibilitat d'un temps sense canvi es discutirà a la llum d'un debat de llarga data dins la filosofia contemporània del temps, un debat que d'alguna manera està separat de preocupacions teològiques. Finalment, presentaré un model explicatiu que implementa la hipòtesi de l'univers que va despertar. Aquest model, sostinc, ens dóna una raó suficient de per què va començar l'univers canviant, i una resposta satisfactòria a les preguntes de per què va passar aquest començament quan va passar i de la manera que va passar.
Resum: Si el universo comenzó, ¿por qué comenzó? ¿Por qué comenzó de la manera que lo hizo? ¿Y por qué comenzó cuando lo hizo? Intuitivamente, una explicación satisfactoria del comienzo del universo debería dar una respuesta para cada una de estas tres preguntas. Primero, sin embargo, hay que aclarar qué significa exactamente la afirmación de que el universo comenzó. A tal efecto, distinguiré entre la hipótesis que el universo (máxima suma mereológica de cosas relacionadas espaciotemporalmente) tuvo un comienzo, y la hipótesis que el universo cambiante tuvo un comienzo. Además, daré las condiciones necesarias y suficientes para que el universo cambiante (o la world-series) haya comenzado. Dado esto, argumentaré que existe una forma lógicamente y metafísicamente posible en la que el universo cambiante pudo haber comenzado: por probabilidad después de un período de tiempo sin comienzo y sin cambio. Esta es la Awakening Universe Hypothesis. Para enfrentar la cuestión de si esta hipótesis establece una posibilidad metafísica, considero por separado las cuestiones de si es posible un período de tiempo sin comienzo y si dicho período podría ser sin cambio antes del comienzo del universo cambiante. La primera parte de la discusión sobre la Awakening Universe Hypothesis se enmarcará en el contexto del debate contemporáneo sobre el Argumento Cosmológico Kalām (ACK). La razón de esto es que, en este contexto, todavía se discuten los argumentos a favor de la imposibilidad metafísica de una serie temporal sin comienzo. Demostraré que estos argumentos no tienen éxito y argumentaré que un modelo explicativo que implemente la Hipótesis del Universo que Despertó haría fracasar las estrategias de los proponentes del ACK para una causa personal de (el comienzo del) universo. La posibilidad de un tiempo sin cambio, sin embargo, se discutirà a la luz de un debate de larga data dentro de la filosofía contemporánea del tiempo, un debate que de alguna manera está separado de preocupaciones teológicas. Finalmente, presentaré un modelo explicativo que implementa la Awakening Universe Hypothesis. Este modelo, sostengo, nos dona una razón suficiente de por qué comenzó el universo cambiante, y una respuesta satisfactoria a las preguntas de por qué sucedió tal comienzo cuando sucedió y de la manera que sucedió.
Resum: If the universe began, why did it begin at all? Why did it begin in the way it did? And why did it begin when it did? Intuitively, a satisfactory explanation of the beginning of the universe should provide an answer to each of these three questions. First, however, one must clarify what is meant, exactly, by the claim that the universe began. At this purpose, I shall distinguish between the supposition that the universe (understood as the maximal mereological sum of spatiotemporally related things) had a beginning, and the supposition that the changing universe had a beginning. Moreover, I shall give the necessary and sufficient conditions for the changing universe (or the world-series) to have begun. Given this, I shall argue that there is a logically and metaphysically possible way in which the changing universe may have begun, namely, by chance after a beginningless period of time without change. I call this the Awakening Universe Hypothesis. In order to face the question of whether the Awakening Universe Hypothesis states a metaphysical possibility, I consider separately the issues whether a beginningless period of time is possible and whether such a period could be changeless before the beginning of the universe. The first part of the discussion on the Awakening Universe Hypothesis will be framed in the context of the contemporary debate on the Kalām Cosmological Argument (KCA). The reason for this is that, in this context, arguments for the metaphysical impossibility of a beginningless temporal series are still discussed. I show that these arguments are unsuccessful and argue that a model of explanation implementing the Awakening Universe Hypothesis would undermine the KCA proponents' strategies for a personal cause of (the beginning of) the universe. The possibility of time without change, instead, will be discussed in light of a longstanding debate within the contemporary philosophy of time, a debate that is somehow detached from theological concerns. Finally, I shall present a model of explanation that implements the Awakening Universe Hypothesis. This model, I argue, provides a sufficient reason why the changing universe begun, and a satisfactory answer to the questions why such a beginning happened when it did and in the way it did.
Nota: Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Filosofia
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Col·lecció: Programa de Doctorat en Filosofia
Document: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Matèria: Temps ; Tiempo ; Time ; Probabilitat ; Probabilidad ; Chance ; Creació ; Creación ; Creation ; Ciències Humanes

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/687811


1.8 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2023-03-04, darrera modificació el 2023-06-05



   Favorit i Compartir