La construcció social del crim. El tractament televisiu del true crime : estudi de cas de la sèrie Crims
Candalija Morillas, Cristina
Cardús i Ros, Salvador, 1954-, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Título variante: La construcción social del crimen
Título variante: Social construction of crime
Fecha: 2022
Resumen: Els crims sempre han estat fenòmens de gran interès social. D'una manera o d'una altra en tots els tipus de formats en els quals es relaten aquests successos, sempre s'ha donat espai a aquests esdeveniments. El present treball es dedica a l'anàlisi d'un gènere televisiu cada vegada més en auge: el true crime. Amb la finalitat d'aprofundir en aquest fenomen, es formula el següent objectiu d'investigació: l'estudi de la construcció social del crim, és a dir, la configuració d'aquest a través dels mitjans de comunicació. La metodologia emprada es divideix en dues fases: 1) la realització d'una anàlisi de contingut, tenint en compte els següents corrents sociològics en relació amb el crim - els factors socials (Ferri, 1990), la Teoria Funcionalista (Durkheim, 1993), el llibre Vigilar y Castigar de Foucault, la Teoria de la Desviació Social (Merton, 1959), la Teoria de l'Associació Diferencial (Sutherland, 1924) i la Tipologia de Comportament Desviat proposada per Becker l'any 1963 - d'un capítol de la sèrie de televisió Crims i d'una emissió de ràdio també de true crime i 2) l'elaboració d'una entrevista al presentador, guionista i director de Crims de TV3. Els resultats obtinguts mostren que molts dels corrents sociològics analitzats coincideixen amb les característiques dels capítols analitzats. Finalment, es conclou que el crim és un fet social, ja que, aquest és definit moralment per la societat i que, per tant, reflecteix un conjunt de valors i creences compartits. D'altra banda, fent referència al canvi de percepció en la narració del fenomen del true crime, l'èxit, en el cas concret de Crims, està directament relacionat amb la metodologia de realització dels seus programes.
Resumen: Los crímenes siempre han sido fenómenos de gran interés social. De una manera u otra en todos los tipos de formatos en los que se relatan estos sucesos, siempre se ha dado espacio a estos acontecimientos. El presente trabajo se dedica al análisis de un género televisivo cada vez más en auge: el true crime. Con la finalidad de profundizar en este fenómeno, se formula el siguiente objetivo de investigación: el estudio de la construcción social del crimen, es decir, la configuración de este a través de los medios de comunicación. La metodología utilizada se divide en dos fases: 1) la realización de un análisis de contenido, teniendo en cuenta las siguientes corrientes sociológicas en relación con el crimen - los factores sociales (Ferri, 1990), la Teoría Funcionalista (Durkheim, 1993), el libro Vigilar y Castigar de Foucault, la Teoría de la Desviación Social (Merton, 1959), la Teoría de la Asociación Diferencial (Sutherland, 1924) y la Tipología de Comportamiento Desviado propuesta por Becker en 1963 - de un capítulo de la serie de televisión Crims y de una emisión de radio también de true crime y 2) la elaboración de una entrevista al presentador, guionista y director de Crims de TV3. Los resultados obtenidos muestran que muchas de las corrientes sociológicas analizadas coinciden con las características de los capítulos analizados. Finalmente, se concluye que el crimen es un hecho social, ya que, éste es definido moralmente por la sociedad y que, por tanto, refleja un conjunto de valores y creencias compartidos. Por otro lado, haciendo referencia al cambio de percepción en la narración del fenómeno del true crime, el éxito, en el caso concreto de Crims, está directamente relacionado con la metodología de realización de sus programas.
Resumen: Crimes have always been phenomena of great social interest. In one way or another in all types of formats in which these events are recounted, space has always been given to these events. This work is dedicated to the analysis of an increasingly booming television genre: true crime. To deepen this phenomenon, the following research objective is formulated: the study of the social construction of crime, that is, the configuration of this through the media. The methodology used is divided into two phases: 1) the realization of a content analysis, taking into account the following sociological currents in relation to crime - social factors (Ferri, 1990), the Functionalist Theory (Durkheim, 1993), the book Vigilance and Punish by Foucault, the Theory of Social Deviation (Merton, 1959), the Theory of Differential Association (Sutherland, 1924) and the Typology of Deviant Behavior proposed by Becker in 1963 - from an episode of the television series Crims and from a radio broadcast also of true crime and 2) the elaboration of an interview with the presenter, screenwriter and director of Crims of TV3. The results obtained show that many of the sociological currents analyzed coincide with the characteristics of the chapters analyzed. Finally, it is concluded that crime is a social fact, since it is morally defined by society and therefore reflects a set of shared values and beliefs. On the other hand, referring to the change of perception in the narrative of the phenomenon of true crime, success, in the specific case of Crims, is directly related to the methodology of carrying out its programs.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català
Titulación: Sociologia [2500262]
Plan de estudios: Grau en Sociologia [819]
Documento: Treball final de grau ; Text
Materia: Construcció social del crim ; Delicte ; Mitjans de comunicació ; True crime ; Sèrie televisiva i radiofònica crims ; Construcción social del crimen ; Delito ; Medios de comunicación ; Serie televisiva y radiofónica crims ; Social construction of crime ; Crime ; Comunication media ; Television and radio crims series



TFG
28 p, 515.5 KB

Resum executiu
7 p, 261.9 KB

Pòster
1 p, 290.3 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Trabajos de Fin de Grado > Facultad de Ciencias Políticas y Sociología. TFG

 Registro creado el 2023-03-07, última modificación el 2023-07-27



   Favorit i Compartir