Educació, sostenibilitat i consum [101639]
Junyent i Pubill, Mercè
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències de l'Educació

Títol variant: Education, Sustainability and Consumption
Títol variant: Educación, sostenibilidad y consumo
Data: 2023-24
Resum: El món afronta reptes i problemàtiques globals, complexes i interrelacionades, que afecten els estils de vida, els valors, l'equitat social i que demanen també respostes complexes. Els desafiaments sorgeixen de valors que han creat, i creen, societats insostenibles. Disposem del coneixement, la tecnologia i les competències necessàries per invertir la situació, per tant cal mobilitzar el nostre potencial per aprofitar totes les oportunitats de millorar l'acció i propiciar canvis cap a una transformació necessària. L'educació és clau en aquest proces transformador. Una educació transformadora ha de ser de qualitat, que faciliti la clarificació de valors, promogui el pensament crític i creatiu, la construcció de coneixement, el desenvolupament d'actituds i de competències necessàries per a participar en la trnsformació positiva i efectiva de la societat. L'Educació per a la Sostenibilitat és, per tant, un procés clau en la construcció de nous imaginaris i models alternatius basats en la justícia social i econòmica, la sobirania alimentària, el consum responsable, la integritat ecològica, l'economia solidària, els mitjans de vida sostenibles, el respecte cap a totes les formes de vida i valors sòlids que fomentin la cohesió social, la democràcia i l'acció col·lectiva. L'Educació per a la Sostenibilitat ha d'entomar aquest repte i posar en 1 social, la democràcia i l'acció col·lectiva. L'Educació per a la Sostenibilitat ha d'entomar aquest repte i posar en relleu la interdependència entre el medi, l'economia, la societat i la diversitat cultural, des de l'àmbit local fins al mundial, i tenir en compte la dimensió del temps (passat, present, futur). L'assignatura es focalitzarà en el rol dels i les educador/es en l'Educació per a la Sostenibilitat, així com en l'exploració de diferents perfils professionals que vinculen l'educació, la sostenibilitat i el consum. Objectius: Explorar la concepció de medi i de sostenibilitat Aproximar-se al marc conceptual i metodològic de l'Educació per a la Sostenibilitat Afavorir el pensament holístic i el pensament crític i creatiu com a pilars fonamentals de l'Educació per a la Sostenibilitat Reconèixer la importància i la necessitat d'engegar processos d'Educació per a la Sostenibilitat i pel consum en diversos contextos educatius (formal, no formal, informal, participació ciutadana. . . ) Conèixer les implicacions de l'Educació per a la Sostenibilitat i pel consum en relació a les competències professionals Aproximar-se al disseny, elaboració i avaluació de projectes i/o materials didàctics en Educació per a la sostenibilitat i Educació en el consum responsable.
Resum: The world faces global, complex and interrelated challenges and problems that affect lifestyles, values, social equity and also demand complex responses. Challenges arise from values that have created, and create, unsustainable societies. We have the knowledge, technology and skills needed to reverse the situation, so we need to mobilize our potential to take every opportunity to improve action and bring about change towards a necessary transformation. Education is key in this transformative process. A transformative education must be a quality education, which facilitates the clarification of values, promotes holistic,critical and creative thinking, the construction of knowledge, the development of attitudes and skills necessary to participate in the positive and effective transformation of society. Education for Sustainability is, therefore, a key process in the construction of new imaginaries and alternative models based on social and economic justice, food sovereignty, responsible consumption, ecological integrity, the solidarity economy, the sustainable livelihoods, respect for all forms of life and strong values that promote social cohesion, democracy and participatory action. Education for Sustainability have to take on this challenge and highlight the interdependence between the environment, the economy, society and cultural diversity, from the local to the global level, and take into account the dimension of time (past, present, future). 1 The course will focus on the role of educators in Education for Sustainability, as well as the exploration of different professional profiles that link education, sustainability and consumption Objectives: - exploring the concept of environment and sustainability - approaching the conceptual and methodological framework of Education for Sustainability - encouraging holistic thinking and critical and creative thinking as fundamental aspects of Education for Sustainability - recognizing the importance and need to develop Education for Sustainability and Consumption processes in various educational contexts (formal, non-formal, informal, citizen participation . . . ) - analizing the implications of Education for Sustainability and Consumption in relation to professional skills - approaching the design, elaboration and evaluation of projects and / or didactic materials in Education for sustainability and Education in responsible consumption.
Resum: El mundo afronta retos y problemáticas globales, complejas e interrelacionadas, que afectan a los estilos de vida, los valores, la equidad social y que piden también respuestas complejas. Los desafíos surgen de valores que han creado, y crean, sociedades insostenibles. Disponemos del conocimiento, la tecnología y las competencias necesarias para invertir la situación, por ello hay que movilizar nuestro potencial para aprovechar todas las oportunidades de mejorar la acción y propiciar cambios hacia una transformación necesaria. La educación es clave en este proceso transformador. Una educación transformadora debe ser de calidad, que facilite la clarificación de valores, promueva el pensamiento holístico, crítico y creativo, la construcción de conocimiento, el desarrollo de actitudes y de competencias necesarias para participar en la transformación positiva y efectiva de la sociedad. La Educación para la Sostenibilidad es, por tanto, un proceso clave en la construcción de nuevos imaginarios y modelos alternativos basados en la justicia social y económica, la soberanía alimentaria, el consumo responsable, la integridad ecológica, la economía solidaria, los medios de vida sostenibles, el respeto hacia todas las formas de vida y valores sólidos que fomenten la cohesión social, la democracia y la acción colectiva. La Educación para la Sostenibilidad debe tomar este reto y poner de relieve la interdependencia entre el medio, la economía, la sociedad y la diversidad cultural, desde el ámbito local hasta el mundial, y tener en cuenta la 1 economía, la sociedad y la diversidad cultural, desde el ámbito local hasta el mundial, y tener en cuenta la dimensión del tiempo (pasado, presente, futuro). La asignatura se focalizará en el rol de los y las educador / as en la Educación para la Sostenibilidad, así como en la exploración de diferentes perfiles profesionales que vinculan la educación,la sostenibilidad y el consumo. Objetivos: • Explorar la concepción de medio y de sostenibilidad • Aproximarse al marco conceptual y metodológico de la Educación para la Sostenibilidad • Favorecer el pensamiento holístico y el pensamiento crítico y creativo como pilares fundamentales de la Educación para la Sostenibilidad • Reconocer la importancia y la necesidad de poner en marcha procesos de Educación para la Sostenibilidad y el consumo en diversos contextos educativos (formal, no formal, informal, participación ciudadana . . . ) • Analizar las implicaciones de la Educación para la Sostenibilidad y el consumo en relación a las competencias profesionales • Aproximarse al diseño, elaboración y evaluación de proyectos y / o materiales didácticos en Educación para la sostenibilidad y Educación en el consumo responsable.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Educació Infantil [2500797] ; Educació Social [2500260] ; Pedagogia [2500261] ; Educació Primària [2500798]
Pla d'estudis: Grau en Educació Primària [1140] ; Grau en Pedagogia [1211] ; Grau en Educació Social [827] ; Grau en Educació Infantil [847] ; Grau en Educació Primària [896]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
6 p, 115.9 KB

Anglès
6 p, 114.3 KB

Castellà
7 p, 116.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2023-06-27, darrera modificació el 2023-09-19



   Favorit i Compartir