Cultura, natura i desenvolupament [101258]
Casado Aijón, Irina
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: Culture, nature and Development
Títol variant: Cultura, naturaleza y desarrollo
Data: 2023-24
Resum: L'assignatura "Natura, Cultura i Desenvolupament" és una primera aproximació a la relació entre el binomi natura-cultura per tal de situar-lo en la tradició del pensament Occidental i no com un universal humà. Des de l'enfocament de l'Antropologia com a ciència teòrica i pràctica, es proposa als estudiants un acostament i una mirada disciplinar a les concepcions i representacions sobre el vincle entre natura i cultura des de dues perspectives: la històrica i l'etnogràfica. És per aquest motiu que l'assignatura s'estructura al voltant d'una part teòrica però alhora també etnogràfica on la presentació de casos empírics proporcionarà als estudiants exemples de recerques, anàlisi etnogràfiques i aplicació antropològica en contextos on la natura i el desenvolupament són claus. Es pretén dels estudiants que siguin capaços de desenvolupar una aproximació crítica i constructiva a les pràctiques d'intervenció sobre la natura i també sobre els models de desenvolupament impulsats per les polítiques del món occidental i, alhora, que siguin coneixedors dels casos etnogràfics que ens serviran d'exemple de com l'ésser humà està relacionat amb el seu entorn. Els objectius formatius són els següents: Plantejar-se preguntes sobre la relació cultura-societat-natura / relació entre humans - no humans a través del temps i en diferents cultures. Expressar punts de vista comparatius entre la Societat Occidental i altres tipus de societats. 1 Expressar punts de vista comparatius entre la Societat Occidental i altres tipus de societats. Analitzar textos, documents, exposicions i audiovisuals. Disposar d'eines conceptuals, teòriques i analítiques per a avaluar projectes de desenvolupament, de cooperació i també alternatives al desenvolupament.
Resum: The subject "Nature, Culture and Development" is a first approach to the relationship between the nature-culture binomial in order to place it in the tradition of Western thought and not as a human universal. From the approach of Anthropology as a theoretical and practical science, students are offered an approach and a disciplinary look at conceptions and representations of the link between nature and culture from two perspectives: historical and ethnographic. It is for this reason that the subject is structured around a theoretical but at the same time ethnographic part where the presentation of empirical cases will provide students with examples of research, ethnographic analysis and anthropological application in contexts where nature and development are key. . Students are expected to be able to develop a critical and constructive approach to intervention practices on nature and also on development models driven by Western world policies and, at the same time, to be aware of the ethnographic cases that will serve us. of example of how the human being is related to his environment. The training objectives are as follows: Ask questions about the culture-society-nature / human-nonhuman relationship over time and in different cultures. 1 cultures. Express comparative points of view between Western Society and other types of societies. Analyze texts, documents, exhibitions and audiovisuals. Have conceptual, theoretical and analytical tools to evaluate development projects, cooperation and also alternatives to development.
Resum: La asignatura "Naturaleza, Cultura y Desarrollo" es una primera aproximación a la relación entre el binomio naturaleza-cultura con el objetivo de situarlo en la tradición del pensamiento occidental y no como un universal humano. Desde el enfoque de la Antropología como ciencia teórica y práctica, se propone a los estudiantes un acercamiento y una mirada disciplinar a las concepciones y representaciones sobre el vínculo entre naturaleza y cultura desde dos perspectivas: la histórica y la etnográfica. Es por este motivo que la asignatura se estructura alrededor de una parte teórica y otra etnográfica en la que la presentación de casos empíricos proporcionará a los estudiantes ejemplos de investigaciones, análisis etnográficos y aplicación antropológica en contextos donde la naturaleza y el desarrollo son claves. Se pretende de los estudiantes que sean capaces de desarrollar una aproximación crítica y constructiva a las prácticas de intervención sobre la naturaleza y también sobre los modelos de desarrollo impulsados por las políticas del mundo occidental y, a la vez, que sean conocedores de los casos etnográficos que nos servirán de ejemplo de cómo el ser humano está relacionado con su entorno. Los objectivos formativos son los siguientes: 1 Plantearse preguntas sobre la relación cultura-sociedad-naturaleza / relación entre humanos - no humanos a través del tiempo y en diferentes culturas. Expresar puntos de vista comparativos entre la sociedad Occidental y otros tipos de sociedades. Analizar textos, documentos, exposiciones y audiovisuales. Disponer de herramientas conceptuales, teóricas y analíticas para evaluar proyectos de desarrollo, de cooperación y también de alternativas al desarrollo.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Antropologia social i cultural [2500256]
Pla d'estudis: Grau en Antropologia Social i Cultural [821]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
8 p, 116.1 KB

Anglès
8 p, 114.7 KB

Castellà
8 p, 115.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2023-07-07, darrera modificació el 2023-11-13



   Favorit i Compartir