Ecologia i Sostenibilitat [106226]
Roque Rodriguez, Francesc Xavier
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: Ecology and Sustainability
Títol variant: Ecología y Sostenibilidad
Data: 2023-24
Resum: El procés emergent de Canvi Ambiental Global derivat del model de relacions naturalesa-societat imperant des de fa més de mig segle, ha portat a molts científics i a bona part de la nostra societat a concloure que vivim una veritable crisi de civilització, associada a un dels pitjors moments de la història de la humanitat en les seves relacions amb els sistemes ecològics. No obstant això, bona part de la comunitat científica, especialment la que treballa sota el marc de la transdisciplinaritat i el pensament sistèmic des de les Ciències de la Sostenibilitat, considera també que l'actual crisi socioecològica constitueix una autèntica oportunitat per a abordar les complexes interaccions entre els sistemes ecològics i humans des de noves perspectives; una excel·lent ocasió per a rebatre paradigmes vigents i repensar molts comportaments a nivell individual i social que resulten clarament insostenibles. En la nova era de l'Antropocè, continuar fent el mateix ja no és una opció si aspirem a aconseguir un model de desenvolupament socialment just per a tota la humanitat i ambientalment sostenible a nivell planetari. Per a poder iniciar aquesta tan necessària transició ecològica cap a la sostenibilitat resulta imprescindible generar canvis importants en les cosmovisions i valors de la societat, per a replantejar i reconduir les relacions actuals entre humans i ecosistemes. En aquest context, l'objectiu de l'assignatura és dotar a l'alumnat dels coneixements necessaris per a comprendre les interaccions dinàmiques i complexes entre els ecosistemes i el benestar humà, així com brindar-los les eines necessàries per a abordar els actuals problemes socioecològics des d'una perspectiva sistèmica i integradora, sota el paraigua conceptual de les Ciències de la Sostenibilitat. 1.
Resum: The emerging process of Global Environmental Change, derived from the model of nature-society relationships that has prevailed for more than half a century, has led many scientists and a good part of our society to conclude that we are experiencing a true crisis of civilization, associated with one of the worst moments in the history of humanity in its relations with ecological systems. However, a good part of the scientific community, especially those researchers that work within the framework of Sustainability Sciences, transdisciplinarity and systemic thinking, also considers that the current social-ecological crisis constitutes a real opportunity to address the complex interactions between ecological and human systems from new perspectives; an excellent opportunity to challenge current paradigms and rethink many behaviors at an individual and social level that are clearly unsustainable. In the new era of the Anthropocene, continuing to do the same is no longer an option if we aspire to achieve a development model that is socially fair for all humanity and environmentally sustainable on a planetary level. To initiate this much-needed ecological transition towards sustainability, it is essential to generate important changes in the worldviews and values of society, to rethink and transform the current relationships between humans and ecosystems. In this context, the objective of the subject is to provide students with the necessary knowledge to understand the dynamic and complex interactions between ecosystems and human well-being, as well as to provide them with the necessary tools to address current social-ecological problems. from a systemic and integrative perspective, under the conceptual umbrella of Sustainability Sciences. 1.
Resum: El proceso emergente de Cambio Ambiental Global derivado del modelo de relaciones naturaleza-sociedad imperante desde hace más de medio siglo, ha llevado a muchos científicos y a buena parte de nuestra sociedad, a concluir que vivimos una verdadera crisis de civilización, asociada a uno de los peores momentos de la historia de la humanidad en sus relaciones con los sistemas ecológicos. Sin embargo, buena parte de la comunidad científica, especialmente la que trabaja bajo el marco de la transdisciplinariedad y el pensamiento sistémico desde las Ciencias de la Sostenibilidad, considera también que la actual crisis socio-ecológica constituye una auténtica oportunidad para abordar las complejas interacciones entre los sistemas ecológicos y humanos desde nuevas perspectivas; una excelente ocasión para rebatir paradigmas vigentes y repensar muchos comportamientos a nivel individual y social que resultan claramente insostenibles. En la nueva era del Antropoceno, seguir haciendo lo mismo ya no es una opción si aspiramos a lograr un modelo de desarrollo socialmente justo para toda la humanidad y ambientalmente sostenible a nivel planetario. Para poder iniciar esta tan necesaria transición ecológica hacia la sostenibilidad resulta imprescindible generar cambios importantes en las cosmovisiones y valores de la sociedad, para replantear y reconducir las relaciones actuales entre humanos y ecosistemas. En este contexto, el objetivo de la asignatura es dotar al alumnado de los conocimientos necesarios para comprender las interacciones dinámicas y complejas entre los ecosistemas y el bienestar humano, así como 1 comprender las interacciones dinámicas y complejas entre los ecosistemas y el bienestar humano, así como brindarles las herramientas necesarias para abordar los actuales problemas socio-ecológicos desde una perspectiva sistémica e integradora, bajo el paraguas conceptual de las Ciencias de la Sostenibilidad.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Ciència, Tecnologia i Humanitats [2504235]
Pla d'estudis: Grau en Ciència, Tecnologia i Humanitats [1484]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
5 p, 106.9 KB

Anglès
5 p, 105.5 KB

Castellà
5 p, 106.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2023-07-14, darrera modificació el 2023-09-16



   Favorit i Compartir