La incidència de la tutoria entre iguals sobre l'ús oral del Català. El cas del programa "llegim i escrivim en parella"
Sánchez Poyato, Laura
Duran Gisbert, David, 1963-, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències de l'Educació

Publicación: Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, 2023
Resumen: La recerca que es presenta neix d'una preocupació real i actual en el context educatiu de Catalunya, basada en una considerable disminució de l'ús social del català per part d'infants i joves que han estat escolaritzats sota el model d'Immersió Lingüística. Així doncs, l'estudi se centra a analitzar la manera en què el programa "Llegim i escrivim en parella", impulsat i coordinat pel Grup de Recerca sobre Aprenentatge entre Iguals (GRAI) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) incideix en les actituds lingüístiques, la percepció d'ús oral i la competència oral en català per part de l'alumnat identificat amb majors dificultats en aquesta àrea. La mostra es compon de 55 infants i 5 docents i s'opta per un disseny seqüencial explicatiu, amb el qual s'ha tractat de trobar canvis quantitatius i explicar-los a través de dades qualitatives. Els resultats mostren avenços en totes les variables, encara que sense significació estadística per a les actituds lingüístiques, per a la percepció d'ús oral del català a casa, al pati i a classe, i per a la comprensió oral. En canvi, sí que evidencien millores estadísticament significatives per a la percepció d'ús oral del català amb la parella del programa i en la competència de l'expressió oral. Aquests resultats són valuosos per a la creació d'espais socials segurs en què l'alumnat, amb més dificultats per fer-ho, pugui aventurar-se a expressar-se en català.
Resumen: La investigación que se presenta nace de una preocupación real y actual en el contexto educativo de Cataluña, basada en una considerable disminución del uso social del catalán por parte de niños y jóvenes que han sido escolarizados bajo el modelo de Inmersión Lingüística. Por lo tanto, el estudio se centra en analizar la manera en que el programa "Llegim i escrivim en parella", impulsado y coordinado por el Grup de Recerca sobre Aprenentatge entre Iguals (GRAI) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), incide en las actitudes lingüísticas, la percepción del uso oral y la competencia oral en catalán por parte del alumnado identificado con mayores dificultades en esta área. La muestra se compone de 55 niños y 5 docentes, y se opta por un diseño secuencial explicativo, mediante el cual se ha buscado encontrar cambios cuantitativos y explicarlos a través de datos cualitativos. Los resultados muestran avances en todas las variables, aunque sin significación estadística para las actitudes lingüísticas, la percepción del uso oral del catalán en casa, en el patio y en clase, y para la comprensión oral. En cambio, sí evidencian mejoras estadísticamente significativas para la percepción del uso oral del catalán con la pareja del programa y en la competencia de la expresión oral. Estos resultados son valiosos para la creación de espacios sociales seguros en los cuales el alumnado, con mayores dificultades para hacerlo, pueda aventurarse a expresarse en catalán.
Resumen: The research presented here arises from a real and current concern in the educational context of Catalonia, based on a significant decrease in the social use of Catalan by children and young people who have been educated under the Language Immersion model. Therefore, the study focuses on analyzing how the program "Llegim i escrivim en parella", promoted and coordinated by the Peer Learning Research Group (GRAI) at the Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), affects linguistic attitudes, perception of oral use, and oral competence in Catalan among students identified with greater difficulties in this area. The sample consists of 55 children and 5 teachers, and a sequential explanatory design is chosen, through which attempts have been made to identify quantitative changes and explain them through qualitative data. The results show progress in all variables, although without statistical significance for linguistic attitudes, perception of oral use of Catalan at home, on the playground, and in the classroom, and for oral comprehension. However, they do demonstrate statistically significant improvements in the perception of oral use of Catalan with the program partner and in the competence of oral expression. These results are valuable for the creation of safe social spaces in which students, with greater difficulties in doing so, can venture to express themselves in Catalan.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català
Titulación: Educació Primària [2500798]
Plan de estudios: Grau en Educació Primària [1140]
Documento: Treball final de grau ; Text
Materia: Immersió lingüística ; Actitud lingüística ; Competència oral ; Tutoria entre iguals ; Ús oral del català ; Inmersión lingüística ; Competencia oral ; Tutoría entre iguales ; Uso oral del catalán ; Linguistic immersion ; Language attitude ; Oral competence ; Peer tutoring ; Oral use of catalan



79 p, 3.9 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Trabajos de Fin de Grado > Facultad de Ciencias de la Educación. TFG

 Registro creado el 2023-07-18, última modificación el 2023-07-24



   Favorit i Compartir