Web of Science: 16 citas, Scopus: 16 citas, Google Scholar: citas,
The Relationship between Adherence to the Mediterranean Diet, Intake of Specific Foods and Depression in an Adult Population (45-75 Years) in Primary Health Care. A Cross-Sectional Descriptive Study
Oliván-Blázquez, Bárbara (Universidad de Zaragoza)
Aguilar-Latorre, Alejandra (Instituto de Investigaciones Sanitarias de Aragón (IIS Aragón))
Motrico, Emma (Universidad Loyola)
Gómez-Gómez, Irene (Universidad Loyola)
Zabaleta del Olmo, Edurne (Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol)
Couso-Viana, Sabela (Instituto de Investigación Sanitaria Galicia Sur (IIS Galicia Sur))
Clavería, Ana (Instituto de Investigación Sanitaria Galicia Sur (IIS Galicia Sur))
Maderuelo-Fernandez, Jose-Angel (Gerencia Regional de Salud de Castilla y León (SACyL))
Recio-Rodriguez, Jose I (Universidad de Salamanca)
Moreno-Peral, Patricia (Instituto de Investigaciones Biomédicas de Málaga (IBIMA))
Casajuana Closas, Marc (Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol)
López-Jiménez, Tomàs (Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol)
Bolíbar, Bonaventura (Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol)
Llobera, Joan (Servei de Salut de les Illes Balears)
Sarasa-Bosque, Concepción (Servicio Aragonés de Salud)
Sanchez-Perez, Álvaro (Instituto de Investigación Sanitaria Biocruces Bizkaia)
Bellón Saameño, Juan Ángel (Universidad de Málaga)
Magallón-Botaya, Rosa (Universidad de Zaragoza)
Universitat Autònoma de Barcelona

Fecha: 2021
Resumen: The relationship between the quality of the diet and the adherence to the Mediterranean diet with the presence of persistent or recurrent depressive symptoms have been described. The objective of this study is to analyze the relationship between adherence to the Mediterranean diet and the intake of specific foods in primary care patients aged 45 to 75, having subclinical or major depression. The study also specifically analyzes this relationship in individuals suffering from chronic diseases. A cross-sectional descriptive study was conducted. 3062 subjects met the inclusion criteria from the EIRA study. Sociodemographic variables, clinical morbidity, depression symptomatology (PHQ-9) and adherence to Mediterranean diet (MEDAS) were collected. Being female, younger, with a higher BMI, consuming more than 1 serving of red meat a day and drinking more than one carbonated or sugary drink daily, not consuming 3 servings of nuts a week and not eating 2 vegetables cooked in olive oil a week are predictors of having higher depressive symptomatology. Assessing the type of diet of patients presenting depressive symptoms and promoting adherence to a healthy diet is important, especially in patients with chronic diseases. However, depression is a very complex issue and the relationship between nutrition and depression must be further examined.
Ayudas: Ministerio de Economía y Competitividad PI15/00114
Instituto de Salud Carlos III PI18/01336
Ministerio de Economía y Competitividad RD12/0005/0001
Ministerio de Economía y Competitividad RD16/0007/0001
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Chronic diseases ; Cross-sectional study ; Depression ; Mediterranean diet ; Primary healthcare
Publicado en: Nutrients, Vol. 13 (august 2021) , ISSN 2072-6643

DOI: 10.3390/nu13082724
PMID: 34444884


17 p, 346.5 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2023-11-08, última modificación el 2024-03-03



   Favorit i Compartir