Google Scholar: cites
El Paper del Banc Mundial en educació: la història d'una creixent hegemonia
Tarabini-Castellani, Aina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)

Títol variant: The World Bank's role in education: the history of a progressive hegemony
Data: 2009
Resum: El Banc Mundial (BM) és un agent central en el camp del desenvolupament educatiu internacional. No només és el principal finançador de l'educació en l'àmbit internacional, sinó que, paral·lelament, és un dels organismes amb més poder per configurar les prioritats educatives a escala global. Tot i el gran poder d'influència que avui dia posseeix el BM en el terreny educatiu, es tracta d'un organisme que es va crear amb objectius i funcions que no tenien res a veure amb l'educació. En aquest context, l'objectiu de l'article és analitzar l'evolució del BM des de la seva creació fins a l'actualitat, explorant el seu paper i les seves propostes en el sector educatiu durant més de quaranta anys. L'article analitza aquelles etapes i documents més significatius de la història del BM per entendre el seu rol actual en el sector educatiu, el contingut de les seves propostes en el sector i el procés a través del qual s'ha erigit en l'organisme.
Resum: El Banco Mundial (BM) es un agente central en el campo del desarrollo educativo internacional. No sólo es el principal financiador de la educación a nivel internacional, sino que paralelamente es uno de los organismos con más poder para configurar las prioridades educativas a escala global. A pesar del gran poder de influencia que hoy en día tiene el BM en el terreno educativo, se trata de un organismo que se creó con objetivos y funciones que no tenían nada que ver con la educación. En este contexto, el objetivo del artículo es analizar la evolución del BM desde su creación hasta la actualidad, explorando su papel y sus propuestas en el sector educativo durante más de cuarenta años. Este artículo analiza aquellas etapas y documentos más significativos de la historia del BM para entender su rol actual en el sector educativo, el contenido de sus propuestas en el sector y el proceso a través del cual se ha erigido en el organismo hegemónico en el campo de la educación.
Resum: The World Bank (WB) is a key agent in the field of the international educational development. It is one of the main funders of education at international level and at the same time it is one of the organisms with more power for setting the educational priorities in a global scale. In spite of the large influence it has nowadays in the educational file, it was created with objectives and roles not related at all to education. In this context, the objective of the article is to analyse the WB's evolution from its creation until nowadays, exploring its role and its proposals in the educational field during more than forty years. The article analyses those stages and documents most significant in the history of the WB for understanding its current role in the educational sector, the content of its proposals in the sector and the process by which it placed itself as the hegemonic organism in the field of education.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; Versió publicada
Matèria: Organismes internacionals ; Política educativa ; Pobresa ; Organismos internacionales ; International organizations ; Educational policy ; Poverty
Publicat a: Educació i història: revista d'història de l'educació, Núm. 13 (gener-juny 2009) , p. 71-94, ISSN 1134-0258

Adreça alternativa: http://revistes.iec.cat/index.php/EduH/article/view/575
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/EducacioHistoria/article/view/222909
DOI: 10.2436/20.3009.01.36


24 p, 116.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2009-03-17, darrera modificació el 2022-02-05



   Favorit i Compartir