Anàlisi ambiental de les platges de Sitges : evolució de la qualitat del litoral i estudi d'impactes
Costa Verda (Grup de recerca)
Cabrera Salvat, Marcel
Martínez Garrido, Enric
Palomino de Dios, Alejandro
Sánchez Cabeza, Joan Albert, dir.
Rieradevall, Joan, dir.
Boada, Martí, 1949- , dir.
Duch Cortinas, Jordi, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2010
Descripció: 245 p.
Resum: L'explosió del sector turístic experimentat en les costes catalanes des de principis dels anys 60 ha provocat un important impacte sobre el medi litoral català i el seu principal atractiu turístic, les platges. Sitges és un municipi annex a una important zona urbana (Barcelona), i s'ofereix com a indret de segona residència i ciutat de vacances, sobretot a l'estiu, incrementant fortament la pressió sobre el medi. L'objectiu principal d'aquest projecte ha estat estudiar les pertorbacions sobre alguns aspectes del sistema litoral Sitgetà: el perfil litoral i la dinàmica sedimentària, la qualitat microbiològica de les aigües i la sorra, els cabals d'aigües residuals tractades i els residus de les platges. A partir dels registres de neteja en platges, proposem el rebuig i envasos en sorra (concentració de residus, kg/m2) com a nou indicador de presència d'usuaris a les platges (usuaris/m2). La diagnosi realitzada indica que l'estat físic de les platges de Sitges respon a les actuacions en matèria d'obres marítimes en interacció amb les dinàmiques sedimentaries. Pel que fa als anàlisis microbiològics de l'aigua i la sorra trobem una situació regulada a excepció de pics provocats per pluges puntuals. Malauradament hem vist com es podrien potenciar el valors ambientals de totes les parts treballades si es fomentessin figures de protecció del medi, la regeneració d'espècies vegetals tan fora com dins de l'aigua i es garantís una gestió de l'aigua 100% eficient i sense causar intromissions en el desenvolupament dels ecosistemes.
Resum: La explosión del sector turístico experimentada en las costas catalanas desde principios de los años 60 ha provocado un importante impacto sobre el medio litoral catalán y su principal atractivo turístico, las playas. Sitges es un municipio anexo a una importante zona urbana (Barcelona), y se ofrece como lugar de segunda residencia y ciudad vacacional, sobre todo en verano, incrementando fuertemente la presión sobre el medio. El objetivo principal de este proyecto ha estado estudiar las perturbaciones sobre algunos aspectos del sistema litoral de Sitges: el perfil litoral i la dinámica sedimentaria, la calidad microbiológica de las aguas i la arena, los caudales de aguas residuales tratadas i los residuos de las playas. A partir de los registros de limpieza en playas, proponemos las basuras (junto con los envases) en arena (concentración de residuos, Kg/m2) como un nuevo indicador de presencia de usuarios en las playas (usuarios/m2). La diagnosis realizada indica que el estado físico de las playas de Sitges responde a las actuaciones en materia de obras marítimas en interacción con las dinámicas sedimentarias. Por lo que incumbe a los análisis microbiológicos del agua i la arena encontramos una situación regulada a excepción de picos producidos por lluvias puntuales. Desafortunadamente hemos visto como se podrían potenciar los valores ambientales de todas las partes trabajadas si se fomentaran figuras de protección del medio, la regeneración de especies vegetales tanto fuera como dentro del agua y se garantizase una gestión del agua 100% eficiente y sin causar intromisiones en el desarrollo de los ecosistemas.
Resum: The boom of the tourist industry in the Catalan coast since early 60's has brought a significant impact on the Catalan coastal environment and its main appeal, the beaches. Sitges is a town nearby a wide urban area (Barcelona) and shows itself as a seaside resort for vacation or second residences, mainly in summer, increasing strongly the pressure on the environment.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Turisme litoral ; Sitges (Catalunya) ; Platges ; Aspectes ambientals ; Sedimentació



Projecte vol. 1
118 p, 8.4 MB

Projecte vol. 2
127 p, 5.4 MB

Resum del projecte
10 p, 480.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2010-12-07, darrera modificació el 2022-09-01



   Favorit i Compartir