Sistema web per a la gestió de problemes i pràctiques
Heymann Pignolo, Elisa (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Arquitectura de Computadors i Sistemes Operatius)
César Galobardes, Eduardo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Arquitectura de Computadors i Sistemes Operatius)
Cortés Fité, Ana (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Arquitectura de Computadors i Sistemes Operatius)
Hernández Budé, Porfidio (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Arquitectura de Computadors i Sistemes Operatius)
Suppi Boldrito, Remo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Arquitectura de Computadors i Sistemes Operatius)
Sorribes Gomis, Joan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Arquitectura de Computadors i Sistemes Operatius)

Data: 2007
Resum: El projecte desenvolupat consisteix en una eina que ajuda a que els professors deixin de banda el paper de relator-dictador d'apunts i es transformin en tutors-formadors que exerceixin de guia en l'aprenentatge de l'estudiant. Aquesta orientació suposa el replantejament dels continguts de les assignatures i la seva reestructuració, així com un canvi en les eines que els professors hauran d'utilitzar per a fer front als nous reptes. Per tal d'aconseguir aquests objectius es proposa una nova metodologia docent: les tradicionals classes magistrals on la comunicació té un únic sentit professor-estudiant, es dividiran en dos tipus de sessions. Per una banda es realitzaran un conjunt de sessions on s'exposaran els continguts bàsics de l'assignatura i, per altra banda, hi haurà un conjunt de sessions dedicades a la resolució de problemes on s'haurà d'aplicar els continguts descrits en les sessions anteriors. Les sessions de problemes estaran guiades per un professor-tutor de problemes el qual fomentarà el debat, el treball en grup i la participació de l'alumnat en la resolució dels problemes plantejats. Finalment, per tal que els estudiants prenguin consciència del nivell de coneixement que tenen de la matèria, hauran d'autoavaluar-se (correcció que després serà corroborada pel professor), amb l'objectiu d'aprendre dels errors. Aquest tipus de metodologia permetrà adquirir als alumnes no sols les habilitats de treball en grup i l'assimilació dels continguts de l'assignatura sinó que a més fomentarà un esperit crític respecte al treball desenvolupat dins del grup. Malauradament, la metodologia basada en resolució de problemes genera un volum molt gran d'informació que els professors de l'assignatura han de gestionar tant en el compliment de lliuraments com en les correccions i i els resultats. A més, per tal que l'alumne tingui una realimentació positiva respecte la feina feta, que li permeti corregir els procediments d'aprenentatge erròniament assimilats, totes les activitats de recol·lecció dels lliuraments i retorn de correccions s'han de realitzar en un temps curt. Per a fer front a un metodologia d'aprenentatge basada en problemes, es va dissenyar i desenvolupar una eina (programari) basada en tecnologia web que permet la gestió i administració dels lliuraments, correcció i comunicació amb els alumnes. Aquesta eina compleix amb uns determinats requisits de seguretat de la informació ja que existeixen dades confidencials que s'han de protegir tant en les còpies que es lliurin al professor com en la visualització de dades personals i qualificacions. L'eina permet la comunicació grupal amb els alumnes per a la gestió de les correccions de problemes, generació d'informes de notes i estadístiques. A més a més, l'eina desenvolupada es va integrar al Campus Virtual. Així doncs, s'espera que properament estigui disponible per a tota la comunitat universitària. Aquest projecte va rebre un ajut per a projectes d'innovació docent de la UAB (2006).
Drets: Tots els drets reservats.
Llengua: Català
Document: Comunicació de congrés ; recerca
Matèria: Eina web ; Autoavaluació
Publicat a: Jornades d'Innovació Docent de la UAB, 4es : 2007



9 p, 524.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Contribucions a jornades i congressos > Ponències i comunicacions > Ponències i comunicacions de la UAB
Contribucions a jornades i congressos > Jornades d’Innovació Docent de la UAB

 Registre creat el 2011-01-31, darrera modificació el 2022-09-07



   Favorit i Compartir