La participación social como método de conservación. Estudio de caso en el área de conservación arenal Huetar norte de Costa Rica
Barrera Esteller, Alba
Galiana, Nuria
Boada, Martí 1949- , dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2011
Descripció: 137 p.
Resum: El presente estudio se realiza con la intención de contribuir a establecer las bases para una buena gestión del territorio en el Área de conservación arenal Huetar norte de Costa Rica mediante la participación social; garantizando la conservación del capital natural y el desarrollo económico, social y ambientalmente sostenible. Para ello, se ha colaborado en la formación del Consejo Local del Corredor Biológico Ruta Los Malécu-Medio Queso (CL CBRLM-MQ) y del Refugio Nacional de Vida Silvestre Caño Negro (RNVSCN), formado por una coalición social que tendrá el objetivo de gestionar su propio territorio. Con la intención de capacitar a los integrantes de este consejo, y a los pobladores de la Zona Norte de Costa Rica en general, y orientarlos hacia la buena gestión de los recursos naturales, se ha realizado un análisis detallado sobre su percepción sobre los Servicios Ecosistémicos de la región. El resultado de este proyecto, es un manual de educación y comunicación ambiental sobre los servicios ecosistémicos de la Zona Norte para el educador/a. Con este manual se pretende capacitar a los pobladores sobre el valor de los SE, todo con la finalidad de promover cambios de actitudes y de conductas que fomenten una relación respetuosa con la naturaleza para alcanzar el desarrollo sostenible de la región y de esta manera mejorar la calidad de vida de los habitantes de esta zona.
Resum: El present estudi s'ha realitzat amb la intenció de contribuir a establir les bases per a una bona gestió del territori a l'Área de Conservación Arenal Huetar Norte de Costa Rica mitjançant la participació social, tot garantitzant la conservació del capital natural i el desenvolupament sostenible tan a nivell econòmic com social. Per aconseguir-ho s'ha col·laborat en la formació del Consell Local del Corredor Biològic Ruta Los Malécu-Medio Queso i del Refugi Nacional de Vida Silvestre Caño Negro, format per una coalició social que tindrà l'objectiu de gestionar el seu propi territori. Amb la finalitat de capacitar als integrants d'aquest consell, i als habitants de la zona nord de Costa Rica en general, i orientar-los en la bona gestió dels recursos naturals, s'ha realitzat un anàlisi detallat sobre la percepció que tenen sobre els serveis ecosistèmics de la regió. El resultat d'aquest projecte, es un manual d'educació i comunicació ambiental sobre els serveis ecosistèmics de la zona nord dirigit a l'educador/a. Amb aquest manual es pretén capacitar als habitants sobre el valor dels serveis ecosistèmics amb l'objectiu de promoure canvis d'actituds i de conductes que fomentin una relació respectuosa amb la natura per tal d'assolir el desenvolupament sostenible de la regió i d'aquesta manera millorar la qualitat de vida dels habitants d'aquesta zona.
Resum: The study presented here is realized in order to contribute to establish the basis of good land management in the 'Área de Conservación Arenal-Huetar Norte' (ACA-HN) of Costa Rica. This is done through an active participation of the whole society, which guarantees the conservation of the natural capital and a social, economic and environmental development. It is precisely for this reason that we have collaborated on the education and training of the 'Corredor Biológico Ruta Los Malécu-Medio Queso' Local Council as well as on the formation of the 'Refugio Nacional de Vida Silvestre Caño Negro', which is formed by a social alliance with the objective of administrating their own territory. In this sense, a detailed analysis on people's perception about the regional Ecosystem Services (SE) has been realised in order to direct all the members of the above mentioned Council and guide them towards the best natural resource management. The result of this project is an environmental education and communication guide about the Northern Ecosystem Services to help the teacher. This guide aims to make the inhabitants aware of the great value of the SE. It also wants to promote a significant change in people's attitudes by encouraging them to have a respectful attitude with Nature. Only in this way, they will be able to achieve a good regional sustainable development and improve their quality of life.
Nota: Nota: Aquest document conté originàriament altre material i/o programari només consultable a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Espais naturals ; Protecció ; Costa Rica ; Desenvolupament sostenible ; Desenvolupament econòmic ; Educació ambiental



Projecte
137 p, 3.2 MB

Annex 1
44 p, 8.0 MB

Annex 2-5
116 p, 1.7 MB

Resum
9 p, 743.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2012-01-20, darrera modificació el 2023-10-10



   Favorit i Compartir