Coves del Tollcoves del toll

patronat

COVES DEL TOLL VISITES PARTICULARS ACTIVITATS ESCOLARS GRUPS LA BOTIGA MUSEU ARQUEOLOGIC MUSEU RAFAEL CASANOVA ARXIU HISTORIC FONS DEL MUSEU NOTICIES AGENDA D'ACTIVITATS ENLLAÇOS
MUSEU ARQUEOLÒGIC I PALENTOLÒGIC

La història d'una cova viva: la Cova del Toll

Museu arqueologic i història de les Coves del Toll

En el museu arqueològic de Moià podem veure les restes trobades al complex de les coves prehistòriques del Toll. Aquest complex l’integren quatre cavernes i un avenc que es formaren durant el període del Pliocè en el Quaternari.

La cova principal té la forma d’una gran T amb dues sortides i un recorregut de quasi dos quilòmetres, dels quals 158 metres són visitables. Part del seu interior és ple de sediments, arrossegats pel torrent, que es barregen amb les restes dels animals i dels homes que hi ha viscut en els darrers 100.000 anys.

El museu arqueològic està organitzat en diferents espais temàtics, que a partir de les restes trobades a les coves del Toll, permeten estudiar la prehistòria al Moianès. Hi ha els següents apartats:
- situació geogràfica de la cova
- la formació geològica
- la fauna del Quaternari (ós de les cavernes)
- la presència humana i les seves conseqüències (estil de vida, treball, eines, malalties i mort, enterraments, dolmens...).
El museu està concebut amb un caire molt didàctic.

La cova: palau de la fauna del quaternari

Museu arqueologic i Cova del Toll: mamífers, fauna...

Les capes de sediments de la cova del Toll constitueixen un veritable arxiu de la seva història.

En les excavacions s’hi ha trobat trenta-cinc espècies diferents de mamífers, alguns d’ells extingits. És una de les coves d’Europa més rica en fauna del Quaternari, durant la darrera glaciació (Würm). Podem visitar aquestes espècies al Museu Arqueològic de Moià.

La vida i la mort a la prehistòria

Museu arqueologic i Història: dòlmens

Els grups prehistòrics vivien a l’aire lliure i construïen petites cabanes, però els assentaments en cova s’han conservat millor les restes arqueològiques.

Els primers humans van visitar el Toll fa més de 50.000 anys. Podem visitar el Museu arqueològic i conèixer les diferents seccions del museu arqueològic:

Un lloc per viure-hi

El treball, la cacera i la recol·lecció

L’agricultura i la ramaderia

L’artesania i els intercanvis

La malaltia i la mort al Toll

Una cova per enterrar-hi els morts

Els dolmens

Els humans van tornar a la Cova del Toll

Museu arqueologic i coves Toll Moià

El 1952 Francesc Rovira acompanyat de la seva mare, Sofia Luitz, s’introdueix a la cova prehistòrica del Toll. El 1954 es descobreix i reobre l’entrada actual de la cova del Toll.

Les excavacions continuaren fins al 1960. Els resultats van ser difosos en nombrosos articles, congressos internacionals i una exposició a Barcelona. S’han realitzat noves excavacions els anys 1976, 1996 i 1998.

Pregunta-ho a l'arqueòleg

Museu arqueologic i coves Toll Moià

Tens curiositat? Vols conèixer més a fons el Museu arqueològic i les restes arqueològiques? Pregunta a l’arqueòleg tot el que vulguis.

Envia'm un correu-e

Formulari de consulta del museu

Disseny webs i impressió digital

Valid XHTML 1.0 Transitional