lunes, 22 de septiembre de 2014

Curs especialitzat en mapes delinqüencials



L'ACC, en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona, organiza un curs especialitzat en mapes delinqüencials: curs de representació geogràfica de la delinqüencia amb el software lliure Q-GIS.

Confiem que aquesta informació sigui del vostre interés, especialment per aquells que estigueu interessats en formar-vos a l'àmbit de la Criminologia ambiental. Els docents del curs, són dos professionals reconeguts als seus respectius àmbits: Anna Badía, professora del Departament de geografia de la UAB i Carles Soto, criminòleg expert en Criminologia ambiental, responsable de l'Observatori de la Delinquëncia de Castelldefels i vicepresident de la nostra associació.

El número de places és limitat, i la inscripció per als socis i estudiants de la UAB té un preu reduït de 90 €. La quota ordinària és de 150 €.

Podeu trobar tota la informació sobre aquest interessant curs aquí.

domingo, 25 de mayo de 2014

Reunió sobre el Grau en Seguretat a l’ISPC

En compliment del compromís adquirit fa aproximadament un any, el passat dijous 22 de maig la directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) ens va convocar a una reunió informativa sobre el títol de Grau en Seguretat. Van assistir per part de l’ISPC la seva directora, la Sra. Núria Aymerich, el responsable de formació policial, el comissari del cos de Mossos d’Esquadra Antoni Permanyer, i la cap de formació universitària de l’Institut, la Sra. Marta Roca. En nom de la Universitat de Barcelona ho va fer el coordinador de la nova titulació, el professor Josep Baqués. En representació de l’ACC van assistir el seu president, el Sr. David Cuaresma, i un dels vicepresidents, el Sr. Albert Garcia.

Com és ben sabut la notícia de creació d’aquesta nova titulació va generar una justa i comprensible preocupació en el col·lectiu criminològic. Recordem ara que la primera proposta de matèries i continguts que va transcendir era poc menys que un compendi, poc afortunat, de diversos programes de Grau en Criminologia. No només això, la conceptuació que es feia d’aquesta nova titulació, dels seus objectius i de l’exercici professional que n’havia de sorgir d’ella i de les necessitats i demandes socials a les que havia de donar resposta eren, en allò essencial, purament una usurpació de la ciència criminològica.

El resultat immediat va ser, en representació dels professionals i en defensa de la legitimitat científica, una mobilització ferma i amb contundents respostes de l’ACC amb el recolzament de nombroses organitzacions i personalitats.

Passat un any, ara podem dir que, sigui com a conseqüència de les mobilitzacions, de l’enrenou produït, de les negociacions encetades o de la presa de consciència a la que han arribat els responsables de la nova titulació, sigui per la raó que sigui, el cas és que el Grau en Seguretat que ens va ser presentat en la reunió del passat dijous no és ja un Grau en Criminologia amb un altre nom.

Analitzem-ho breument. Tot i que la titulació inclou una única assignatura amb la denominació expressa de “Criminologia”, és prou evident que algunes matèries són de contingut proper o concomitant a les de la nostra ciència. Per una altra banda també podem trobar continguts que, per tractar-se d’una formació englobada a la branca de les ciències socials i jurídiques, són comunes (per exemple, tota la formació bàsica que, inclosa la ja referida assignatura “Criminologia”, representa 60 crèdits). Una cosa similar podem dir de les quatre assignatures que integren la matèria METODOLOGIA, tot el contingut de la matèria SEGURETAT INTERIOR i part de les de SEGURETAT I EMPRESA, o inclús algunes assignatures com “Tècniques de negociació i mediació” o “Anàlisi del risc”. Fins aquí les similituds, que no són poques. No obstant hi ha diferències importants amb l’actual disseny dels plans d’estudi dels graus en Criminologia, tot i que no pròpiament amb el que pot ser considerat una òrbita de coneixement criminològic. Ens referim a matèries com SEGURETAT CORPORATIVA, SEGURETAT INTERNACIONAL, RELACIONS INTERNACIONALS o GESTIÓ D’EMERGÈNCIES.

En conclusió, les similituds entre ambdues titulacions, sigui per objecte de coneixement, voluntat aplicada i possibles destinataris, són evidents. No és estrany, ja que la base científica de la seguretat no és una altra que la Criminologia. Per aquesta raó des de l’ACC seguim mantenint que un programa de postgrau hauria estat, molt probablement, una opció més adequada.


Així les coses i des d’una postura possibilista considerem que, tota vegada que aquests estudis s’han posat en marxa, convé sumar i no pas restar. Creiem que la seguretat, essent part essencial de la Criminologia, és una de les preocupacions més importants de la ciutadania i un bé preuat que mereix més atenció dels àmbits acadèmics. Per aquesta raó encoratgem als responsables del nou Grau a potenciar els coneixements criminològics en els àmbits de responsabilitat de l’ISPC, i els del Departament d’Interior en el seu conjunt; a aprofitar les sinèrgies que es poden i necessàriament s’han de produir entre aquesta titulació i la ciència criminològica, també en allò relatiu a les sortides professionals per als titulats en Criminologia; i a fomentar i impulsar la recerca científica i les titulacions de tercer cicle que donin continuïtat al coneixement criminològic aplicat a l’àmbit de la seguretat.

jueves, 24 de abril de 2014

2a Edició del taller de Tècniques d'inserció professional per a Criminòlegs

Donat l'èxit i la bona acollida desprès de la primera edició del Taller de Tècniques d'inserció professional per a Criminòlegs realitzat el passat any 2013 en col.laboració amb l'Associació Interuniversitària de Criminologia, al que van assistir 70 persones; es va promoure una segona edició d'aquest taller, de nou amb col.laboració de les dues associacions. 

L'objectiu d'aquets tallers és capacitar a l'estudiant i professional criminòleg per a la realització d'una recerca efectiva de feina, apropar-lo a la realitat del mercat laboral actual i mostrar-li les sortides professionals a les que actualment pot optar un titulat en Criminologia.

En aquest sentit es capacita al participant, no nomès per a la presentació de la seva disciplina davant del mercat i les empreses sinò que se li ensenya a detectar les ofertes de feina i els canals en els que aquestes es presenten. Amb una visió més critica, també li habilita per tal de prendre consciència de quines són les seves fortaleses i també dels punts febles a millorar per a preparar-se a la feina que li interessa.

En aquesta segona edició està prevista la participació de la professora María Contreras, vocal de la nostra associació, el President de l'Associació Interuniversitària de Criminologia i la coordinadora de l'OIPCC, Observatori d'inserció professional de Criminòlegs de Catalunya, l'Arantxa Hernáez.  

En resum, els tallers tenen per objectiu dotar al criminòleg de les eines i estratègies per a dur a terme una recerca activa de feina i fer-se un lloc dins del mercat laboral actual.

Pots accedir a tota la informació sobre el taller i les condicions d'inscripció en aquest document.

lunes, 7 de abril de 2014

I tu criminòleg/oga, ens dones suport?

Continuant amb la feina que des dels seus inicis porta realitzant l'Associació Catalana de Criminòlegs en defensa del reconeixement i legimitat professional del Criminòleg, avui us demanem un pas més.

...Per tal de tenir més pes davant de la petició al Parlament per l'aprovació del #Collegiprofessionalcriminòlegs us demanem que us afilieu i així poder reflectir el número de professionals i futurs professionals interessat a la seva creació.

Veure i/o descarregar el document sencer i a tamany real

sábado, 28 de diciembre de 2013

Reunions significatives al mes de desembre


Representats de la junta de l´ACC es van reunir amb el Director General de Serveis Penitenciaris de la  Generalitat de Catalunya, Sr. Pere Soler Campins. També es van mantenir contactes amb el Institut Català de la Dona.

El dia a dia de la vostra associació ens fa que, a vegades, els membres de la Junta Directiva deixem d’informar amb puntualitat d’activitats essencials per assolir els objectius de l´ACC, especialment, pel que fa a les tasques de representació que contínuament es porten a terme i que hauríem de comunicar amb més fluïdesa als criminòlegs que segueixen la nostra activitat i, principalment, als associats, els quals conformen l´Associació Catalana de Criminòlegs i pels quals treballem diàriament a 
aquesta Junta.

És per això que, més enllà dels continuats contactes que mantenim amb altres associacions i col·lectius professionals, així com representats polítics dels més diversos signes, i de les tasques administratives i acadèmiques que desenvolupem,  voldríem comunicar a tot el col·lectiu dues reunions d'especial significació i que han tingut lloc el present mes de desembre.


Pere Soler
A la primera, el passat dia 10, membres de la Junta de l´ACC varem celebrar una reunió amb el Director General de Serveis Penitenciaris, Sr. Pere Soler, per exposar la situació del criminòleg en la societat catalana. Es va fer entrega d'un dossier on s’explica la nostra situació com professionals de la criminologia, la utilitat i necessitat de la seva tasca en els àmbits dependents de la Direcció General de Serveis Penitenciaris i, finalment, la demanda dels criminòlegs catalans per la creació del Col·legi Professional, que fa més de dos anys ja es va sol·licitar a la Generalitat de Catalunya. El Director General va ser molt perceptiu en la utilitat de la criminologia en els serveis penitenciaris i la possibilitat d’ubicació laboral dels llicenciats i els recents graduats en criminologia. En relació al Col·legi Professional de Criminòlegs de Catalunya, el Sr. Soler  va manifesta que no era tasca de la Direcció General que comanda determinar la viabilitat d’un col·legi professional però, encara així, no s’oposaria a la seva creació.


Montserrat Gatell
El dia 12 es va mantenir una trobada a l´Institut Català de les Dones, amb la seva Presidenta, Sra. Montserrat Gatell, i la Sra. Núria Balada, Directora executiva de la institució. Aquesta reunió va servir per tornar a evidenciar els aspectes científics de la Criminologia i la seva aplicació pràctica en benefici de la ciutadania, així com donar visibilitat als professionals què s´hi dediquen, per poder aportar algunes evidències, tant a nivell nacional com internacional, en la tasca de la lluita contra els diversos tipus de violència als quals les dones són víctimes prevalents (de parella, domèstica o familiar i sexual). Fruit d'aquesta trobada vàrem obtenir el compromís de poder formar part, com a convidats, de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista, on es troben representats tots els col·legis professionals, associacions i entitats vinculades als objectius de l'ICD. 

Seguirem treballant incansablement en representanció del col·lectiu de criminòlegs a Catalunya i per a aconseguir la creació del Col·legi Oficial de Criminòlegs de Catalunya. De la mateixa manera, els nostres associats rebran informació ampliada sobre aquestes i d´altres trobades, així com informació relativa a possibles col·laboracions en projectes científics i professionals què s´estan desenvolupant (com s´ha fet darrerament amb el Projecte Cercles). Us animem a participar i us agraïm el vostre recolzament i la vostra empenta.

Bon Any nou a tots i totes!!!!

Junta Directiva de l´ACC

miércoles, 18 de diciembre de 2013

Constituït el Colegio Oficial de Criminología de la Comunidad Valenciana

El passat 14 de desembre es va celebrar a València l’assemblea constituent del Colegio Oficial de Criminología de la Comunidad Valenciana (COCCV), de conformitat amb allò previst a la Llei 2/2013, de 4 de juliol, creada per a tal ocasió.

Volem felicitar als companys valencians (ACRA-FACE, ACRIVAC I APCV) per l’assoliment d’aquesta fita ja que amb la creació del COCCV es constitueix també el primer col·legi de criminòlegs d’Espanya.

A Catalunya, on tradicionalment s’han dut a terme bona part de les iniciatives professionals i acadèmiques de la nostra professió des dels molt llunyans anys 50 del segle XX, ja fa uns anys s’intenta reeixir la creació d’un col·legi propi, sense que de moment i tot disposar del recolzament de les universitats, el món científic i fins i tot del Parlament, la Generalitat hagi aprovat la seva creació.

Des de l’ACC continuarem treballant pel reconeixement, el prestigi i l’ordenat exercici de la professió, amb la mirada posada en la creació del Col·legi Oficial de Criminòlegs de Catalunya.

martes, 19 de noviembre de 2013

L'Associació Catalana de Criminòlegs defensa la utilitat professional dels titulats en Criminologia davant la Comissió de Justícia del Parlament i rep el recolzament de tots els grups parlamentaris

El president de l’ACC durant la seva compareixença ahir per la tarda

Podeu descarregar aquesta notícia en format nota de premsa.

El president de l'Associació Catalana de Criminòlegs, el Sr. David Cuaresma, va comparèixer ahir per la tarda davant la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya per tal de fer una defensa pública de la utilitat social de la criminologia com a professió. La compareixença és fruit de les conversacions que la ACC ve mantenint amb els diferents grups parlamentaris des de que, al maig de 2011,  va presentar la sol·licitud de creació del Col·legi Oficial de Criminòlegs de Catalunya, doncs és en seu parlamentaria que la llei preveu que es prengui la decisió final sobre la aprovació dels col·legis professionals.

Membres de l’ACC, de l’AIC i del mon acadèmic van acudir a la
compareixença en representació de la Criminologia Catalana 
El Sr. Cuaresma, que va acudir acompanyat d'altres membres de la junta directiva de l’ACC, així com de professors de criminologia de tres universitats catalanes que imparteixen els estudis de grau i de representats de l'Associació Interuniversitària de Criminologia, va explicar als diputats quines son les competències professionals que tenen els criminòlegs en el conjunt d’àmbits que es relacionen amb la delinqüència. En aquest sentit, va manifestar que l’aplicació professional del coneixement científic sobre l’anàlisi del fenomen delictiu, la seva prevenció i el seu tractament, han de permetre millorar l’efectivitat dels agents de control social per reduir la delinqüència i per millorar la seguretat ciutadana, reivindicant per aquest motiu la necessitat d'afavorir la inclusió professional dels titulats.

Tots els grups parlamentaris es van manifestar a favor de la necessitat de potenciar la incorporació laboral dels criminòlegs, especialment prenent en consideració el canvi de perfil professional que suposa l’existència dels nous graus de criminologia, i van mostrar el seu recolzament per la futura creació del col·legi oficial de criminòlegs de Catalunya. Pel que fa específicament a les sortides professionals que es vinculen amb els serveis dependents  de l’Administració de Justícia, es va coincidir que el següent pas serà realitzar una revisió acurada de les barreres actuals d’entrada dels criminòlegs per tal d’avançar en la seva eliminació.

Podeu veure la compareixença al canal de televisió del Parlament i podeu descarregar a la pàgina web de l’ACC el dossier que l’ACC va entregar als diputats amb informació sobre l’oferta de titulats en criminologia a Catalunya i sobre les potencials sortides professional del criminòlegs en la societat catalana actual.

Noticias

Textos criminológicos clásicos

La Criminologie - Raffaele Garofalo (1851-1934)

Para los interesados en la historia de nuestra ciencia ponemos a vuestra disposición el texto original del libro La Criminologie. Étude sur la nature du crime et la théorie de la pénalité que Raffaele Garofalo publicó en 1890.

Podéis acceder a este texto en tres formatos diferentes:

- En formato Word

- En formato PDF

- En formato RTF

Traité des délits et des peines - Cesare Bonesana, marqués de Beccaria (1738-1794)

Un texto fundamental sin el cual no es posible entender el moderno Derecho penal ni por supuesto la Criminología. Se trata de la traducción al francés que se llevó a cabo en París en 1877.

- En formato Word

- En formato PDF

- En formato RTF

En este otro enlace puede consultarse el texto original en italiano.

Vídeo destacado: Forma parte de una serie de videos producidos por la Lancaster University

Vídeos del programa de TV3 'A la presó'