Exposicions 2016 a les biblioteques de la UAB (Setembre-Desembre) / Guerrero, Rosa

Actes commemoratius i fons bibliogràfics constitueixen el gruix de les exposicions del quadrimestre que tanca l’any 2016. Val molt la pena fer un recorregut per les exposicions virtuals tant del 10è aniversari de la creació de la Facultat de Biociències com la dels també 10 anys del Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD), dos pilars de la tasca educativa i de recerca que desenvolupa la nostra Universitat.

 

BIBLIOTECA DE CIÈNCIA I TECNOLOGIA

10anysbio0510 anys de la Facultat de Biociències
Exposició presencial i virtual
Setembre-octubre 2016
Maig 2016
+ informació

10anysbio03La Facultat de Biociències va celebrar el proppassat mes de setembre el seu 10è aniversari. Aquesta exposició, organitzada conjuntament per la Facultat de Biociències i la Biblioteca de Ciència i Tecnologia, va posar de relleu la tasca investigadora i docent dels investigadors i professors que han passat per ella i/o que encara en formen part.

Per tal de mostrar el major nombre possible de documents, es van fer dues rotacions tant de llibres i articles de revistes exposats com d’estris i petits aparells utilitzats en els laboratoris, vídeos, etc.

La vitrina triangular es va reservar pels cartells de jornades científiques, congressos, conferències i exposicions organitzats des de les diferents unitats de la Facultat de Biociències.

 

reguant02Fons bibliogràfic Antoni Reguant
Exposició presencial i virtual
Novembre-desembre 2016
+ informació

Aquesta exposició que tanca l’any 2016 a la BCT va estar dedicada a mostrar una selecció  del Fons bibliogràfic Antoni Reguant. Aquest enginyer i empresari va donar a la UAB prop de 3.000 títols de la seva col·lecció personal que comprèn diferents seccions temàtiques –fonamentalment de matemàtiques, però també de física, química i ciència aplicada a l’enginyeria— i inclou exemplars originals dels segles XIX i XX d’alt valor historiogràfic. El Fons s’ubica a la sala dedicada a Col·leccions Especials de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia.

 

txernobilTxernòbil, trenta anys d’un accident
Exposició presencial
Desembre 2016
+ informació

En el 30è aniversari de l’accident nuclear de Txernòbil, la BCT ha muntat una petita instal·lació al hall per acostar la tragèdia nuclear a tothom que s’aturi a llegir els documents i a escoltar el vídeo. S’exposen obres del fotògraf Igor Kostin, la periodista Svetlana Alexievich i l’escriptor Javier Sebastián, totes elles basades en testimonis directes de l’accident i de les seves posteriors conseqüències.

 

BIBLIOTECA de VETERINÀRIA

rabia02Dia Mundial contra la Ràbia 2016
Exposició presencial i virtual
Setembre-octubre 2016
+ informació

Coincidint amb la celebració el 28 de setembre del Dia Mundial contra la Ràbia 2016, data de l’aniversari de la mort de Louis Pasteur, la Biblioteca de Veterinària va muntar una exposició bibliogràfica i virtual, on podeu trobar bibliografia, recursos internet i infografia sobre aquest tema.

 

BIBLIOTECA DE CIÈNCIES SOCIALS

Fons bibliogràfic d’Olga Belova
Exposició presencial
Novembre 2016
+ informació

belova01Als expositors de la biblioteca de Ciències Socials vam poder veure una mostra del donatiu bibliogràfic d’Olga Belova, professora de gestió i administració d’empreses a la Universitat d’Essex  i coordinadora de Relacions Internacionals a la «Alianza 4 Universidades» des del 2010, de la qual forma part la UAB.

El donatiu de la professora Belova consta d’uns 252 llibres que va fer servir per la seva investigació sobre la gestió d’empreses. Entre els temes tractats en aquests volums destaquen: la gestió de la diversitat cultural, la diferència i la identitat a les empreses, el significat de les imatges visuals, la innovació i l’emprenedoria social.

 

Noves disciplines, Nous documents, Nous usuaris
Exposició presencial
Novembre 2016
+ informació

nnn01Mostra bibliogràfica per donar a conèixer els nous fons incorporats a la Biblioteca de Ciències Socials provinents del Centre de Formació Professional Fundació UAB (Comerç Internacional), Escola de Prevenció i Seguretat Integral (EPSI) i Escola Universitària de Turisme i  Direcció Hotelera (EUDTDH).

L’exposició presencial va utilitzar una petita instal·lació artística en tres apartats basats  en imatges mítiques per mostrar aquesta nova diversitat de disciplines.

 

BIBLIOTECA DE COMUNICACIÓ I HEMEROTECA GENERAL

neuromarque01Neuromàrqueting
Exposició presencial
Setembre-octubre 2016
+ informació

Una exposició que posa de manifest com funciona el neuromàrqueting, el màrqueting emocional i la psicologia dels consumidors. Les neurociències i la neuropsicologia, disciplines que es van desenvolupar als anys 90, han demostrat que la presa de decisions no  és un procés racional, sinó que està poderosament condicionada pel sistema emocional, la percepció sensorial i la memòria.

El material exposat fa palès com cada vegada més les campanyes publicitàries parlen menys dels productes mentre transmeten eslògans que apel·len als sentiments, a les sensacions i a l’estil de vida. Es pretén així influir de manera subtil en els processos cerebrals dels consumidors i dissenyar campanyes més eficaces que desencadenin tant la compra a curt termini com la fidelitat a la marca.

Podeu demanar el llistat de documents exposats a través del servei Pregunt@.

 

ddd01DDD 2006-2016
Exposició virtual
Octubre 2016
+ informació

Amb motiu del 10è aniversari del Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD), la BCHG  -en representació del Servei de Biblioteques- va crear una exposició virtual per analitzar l’evolució d’aquesta eina, destacar el seu paper com a receptor i difusor de les activitats de recerca i docència que es porten a terme a la universitat, així com per facilitar les publicacions en accés obert i assegurar l’accés a llarg termini amb mecanismes de preservació.

El DDD ocupa la primera posició a la llista de repositoris d’Espanya, segons el Ranking Web of Repositories  (edició de  juliol 2016). És el 8è d’Europa i el 20è del món.

 

avui03Avui 40 anys + El Punt Avui 5 anys
Una mirada al món, 1976-2016
Octubre-desembre 2016
Exposició presencial i virtual
+ informació

Coincidint amb el 40è aniversari de la graduació de la primera promoció d’estudiants de la llicenciatura de Ciències de la Informació, la BCHG ha muntat una doble exposició per commemorar els també 40 anys del diari Avui.

avuimiradamonL’exposició presencial fa un recorregut per la trajectòria del diari Avui i el seu successor, El Punt Avui, a través d’una selecció d’exemplars, suplements i documents diversos relacionats amb la història del diari, d’entre els quals destaca la col·lecció de reculls d’articles. Una mirada al món, 1976-2016 és el títol que porta la selecció de 41 portades del diari Avui que representen una ràpida síntesi, local i global, de la història dels darrers 40 anys.

Avui 1976-2016  és l’exposició virtual que recull tota aquesta informació. Com diu Enric Marín, director d’aquesta exposició i professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació, «més que el testimoni d’una època de canvis, són l’expressió d’un canvi d’època».

 

BIBLIOTECA D’HUMANITATS

Traduccions de poesia publicades per Edicions del Mall
Exposició presencial  i virtual
Octubre 2016
+ informació

mall01Amb motiu de les VII Jornades sobre Traducció i Literatura, la Biblioteca d’Humanitats juntament amb el Grup d’Estudi de la Traducció Catalana Contemporània (GETCC), va realitzar una exposició sobre les obres editades per Edicions del Mall, amb maquetes d’impremta cedides per a l’exposició per Ramon Balasch, un dels fundadors d’Edicions del Mall.

 

 

pastorets01Goita, Els Pastorets!
Exposició presencial
Novembre 2016
+ informació

Una mostra realitzada per commemorar el centenari dels Pastorets de Josep Maria Folch i Torres, una de les obres teatrals més representades a Catalunya cada any.  L’exposició va ser comissariada pel professor Francesc Foguet i va consistir en un conjunt de panells que repassen l’argument dels Pastorets, la biografia del seu autor i la història de l’obra, des de la seva estrena l’any 1916 fins l’etapa actual.

 

granados01Exposició Centenari d’Enric Granados (1916-2016)
Exposició presencial  i virtual
Novembre-desembre 2016
+ informació

La BH va organitzar aquesta exposició bibliogràfica per commemorar el centenari de la mort  del músic Enric Granados. A la mostra presencial vam poder veure monografies, partitures i enregistraments sonors de les obres de l’autor. Pel muntatge es van utilitzar els materials del seu fons disponibles a la biblioteca.

 

A més, la Biblioteca d’Humanitats col·labora activament tant amb alumnes i departaments de diversos àmbits com amb institucions culturals cedint material i/o espais per tal d’ajudar-los en el muntatge i difusió de diverses exposicions. En aquest quadrimestre destaquem les següents:

llullLa desmesurada vida de Ramon Llull
Exposició presencial
Desembre 2016
+ informació

Durant tres setmanes, la BH acull aquesta mostra itinerant de la Institució de les Lletres Catalanes per commemorar els 700 anys de la mort de Ramon Llull. L’exposició combina dos elements: una publicació gratuïta que la gent es pot endur on s’expliquen els fets més destacats de l’obra i vida d’aquest gran autor català i una estructura expositiva que mostra la importància de Llull en la posteritat i la seva connexió amb el món actual.

 

25anysccee25 anys. Formar i investigar en educació
Exposició presencial
Desembre 2016
+ informació

La Facultat de Ciències de l’Educació fa 25 anys. La Biblioteca d’Humanitats es suma a la celebració amb una exposició presencial sobre la recerca dels professors en matèria d’educació.

 

Rosa Guerrero
Biblioteca de Ciència i Tecnologia
Servei de Biblioteques UAB

 

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.